ENTREVISTA AL M. H. PRESIDENT SR. ERNEST BENACH

 

 

El dia 10 d’abril vam rebre la visita del President Sr. Ernest Benach. El motiu d’aquest acte s’inclou dins el programa “El Parlament a les aules”, impulsat per apropar aquesta institució als alumnes. La visita anava dirigida als de 5è i 6è. Primer el Sr. Benach ens va explicar, mitjançant un conte, la història del Parlament i va concloure dient que si les persones no fan I + P (Informar-se i Participar) apareixen virus que ataquen el sistema democràtic. Després li vam fer les preguntes que us presentem a continuació:

 

 

 

 

 

·         Quan era nen i noi ja tenia interès pel que passava a la política?

 

·         Quan jo era nen en Franco, que era molt dolent, estava viu i, per exemple, a l’escola no podia estudiar en català perquè estava prohibit. El meu avi em va explicar que a l’època de la República, quan va esclatar la guerra, a casa teníem una bandera molt gran, potser gran com aquesta paret. La meva àvia la va anar plegant, la va cosir i en va fer un coixí. No es veia que era una bandera i la va amagar. El meu avi m’explicava on era el coixí, per tant aquell coixí que era la bandera catalana ja em va fer veure que alguna cosa passava, i que alguna cosa era diferent. Quan era gran i vaig començar a fer política vaig tornar la bandera, que era dels anys 30, al seu partit i ara està al museu de Reus. És una bandera de seda, molt ben feta i molt bonica.

 

·         Quin ha estat el moment més emocionant dins de les seves tasques polítiques?

 

Hi ha molts moments emocionants però destacaria, potser,  el Ple del Parlament que es va aprovar l’Estatut el 30 de setembre del 2005.

 

·         Com ho fan els diputats per conèixer els problemes dels ciutadans?

 

Els diputats fan molta feina fora del Parlament. N’hi ha que s’especialitzen més en el territori i cuiden els problemes d’aquella zona: miren què passa a cada poble, quins problemes hi ha, llavors fan propostes al Parlament,... D’altres diputats s’especialitzen sectorialment, per exemple en Sanitat, i miren què passa en l’àmbit sanitari a tot Catalunya: van a visitar hospitals, els expliquen problemes que hi poden haver en un Centre d’Assistència Primària, s’entrevisten amb gent per explicar una nova llei de sanitat,...

I, molt important, els diputats hem d’estudiar per aprendre constantment, per poder fer bé la nostra feina.

·         Què recomanaria a una persona jove que vulgui ser diputat o diputada?

 

I + P   (Informar-se  i  Participar)

 

 

 

 

 

 

 

·         Els diputats s’han de comportar d’alguna manera especial a l’hemicicle? Si no ho fan, vostè què ha de fer?

 

Hi ha unes normes fixades pel reglament del Parlament que s’han de complir. Haig de dir que, en general, els diputats les compleixen, si no ho fessin podria cridar l’ordre a un diputat i, a la tercera vegada de cridar-lo a l’ordre es podria expulsar de la sala. Cal dir que això no ha passat mai.

 

·         Quins problemes dels joves de Catalunya creu que són més urgents de solucionar?

 

Doncs jo crec que el dret a l’emancipació. Sabeu què és l’emancipació? És  fer-se gran i poder marxar de casa tenint accés a un habitatge, a una feina,...

 

·         Tot i que encara no podem votar, hi ha algun mecanisme perquè puguem dir la nostra al Parlament de Catalunya?

 

Hi ha diversos mecanismes. L’un és Els Plens Escolars on els seleccionats, un dia, poden fer de diputats: fan una llei, la voten i fan esmenes.

Una altra manera és enviant correus electrònics dirigits al President o als diputats.

·         Explicarà als diputats i diputades del Parlament el que ha conegut de nosaltres i del nostre centre avui?

 

Ho explicaré, sobretot, als de la Mesa que és l’òrgan de govern, és qui fa funcionar el Parlament i, també, als diputats de la comarca.

 

·         Si va guanyar les eleccions CiU a Catalunya, com és que l’Artur Mas no és el president de la Generalitat?

 

Els ciutadans voten els diputats i diputades i es constitueix el Parlament, llavors es tria el President del Parlament i la Mesa. El President estableix converses amb tots els caps de llista que s’han presentat per veure si tenen possibilitat de ser escollits per majoria en el Parlament, quan sembla que sí es fa la sessió d’investidura i es vota. Si ningú tingués la majoria, ho provaria el que ha obtingut més vots, en aquest cas l’Artur Mas, si el voten seria President en minoria, si tingués més vots en contra que a favor s’hauria de tornar a convocar eleccions.

 

·         Quina opinió té del fet que un alt càrrec de l’administració pública plegui per a treballar pel seu partit?

 

És una opció personal. Si una persona ho decideix perquè li sembla que ho ha de fer i ho fa amb consciència i llibertat està ben fet, no hi tinc res a dir.

 

·         Considera que es pot conciliar bé la feina de President del Parlament, amb la vida familiar?

 

No tant com voldria, realment és la part més complicada. M’agrada molt la feina però hi has de dedicar moltes hores i això afecta a la família; és el que em costa més.