La contaminació

Quan parlem de contaminació ens referim a l'alteració d'un medi natural per la incorporació, generalment deguda a l'acció directa o indirecta de l'home, de pertorbacions materials o radiacions que introdueixen modificacions de l'estructura, composició i funció dels ecosistemes afectats. La contaminació generalment augmenta el flux energètic, per tant la productivitat de l'ecosistema, però disminueix la diversitat. Els diferents agents contaminants (deixalles i partícules industrials i mineres, gasos, residus sòlids urbans, restes orgàniques, aigües residuals, pesticides, materials radioactius i els sorolls que es generen a les grans zones urbanes) determinen els diferents tipus de contaminació. El fort impacte de l’home sobre la natura és causat per l’augment exagerat del consum d’energia per individu. 


Agricultura Ciutats Indústria Centrals nuclears Refineries de petroli Abocaments
Pesticides, herbicides Productes tòxics,metalls pesants, oli´matèria orgànica Residus orgànics, metalls pesants, productes tòxics Aigua contaminada i rescalfada Vessaments de petroli Petroli, residus orgànics, productes tòxics, residus nuclears.

Quan es parla de contaminació es distingeix la que té lloc en un punt determinat (la sortida d’ un efluent) de la que es produeix de forma difusa, en superfícies més grans. 

Les ciutats  i les indústries produeixen contaminació del primer tipus,  ja que els abocaments es concentren en una sortida única; en canvi l’agricultura produeix contaminació  difusa,  ja que els fertilitzants i els productes amb acció biològica que es fan servir es dispersen pels conreus i són transportats per l’aigua a través del sòl. Els principals focus de contaminació marina són: l'agricultura, les ciutats, la indústria, les centrals nuclears, les refineries de petroli i els abocaments:

Els rius transporten al mar els contaminants agrícoles, urbans i industrials que recullen al llarg del seu recorregut i poden abocar al mar contaminants produïts terra endins.

La producció de residus ha crescut de forma imparable els darrers anys Aquest símbol indica que l'objecte es pot reciclar Els contenidors de reciclatge ja formen part del nostre paisatge urbà. Els hem de fer servir.

Els darrers anys ha millorat la conscienciació dels governs, administracions, industrials i població en general de la necessitat de controlar, reduir i evitar tots aquests factors contaminants. L'existència de depuradores a les indústries és obligatòria a la majoria d'estats. Les poblacions recullen les aigües residuals i les sotmeten a diferents processos abans d'abocar-les als rius o al mar. Les persones tenim present la necessitat de seguir una línia de progrés sostenible per no fer malbé el delicat món del qual nosaltres formem part. Ens demanen accions individuals que no totes les persones admeten de gust: reduir, reutilitzar i reciclar per tal de minimitzar en general el consum energètic, el consum de les matèries primeres i la producció de residus.

 

La contaminació de les platges

Platja massificada

Benidorm (J.J.O.)

PLatja a Formentera (J.J.O.)

Vessament d'aigües a la costa de Castelló

El boom turístic de les passades dècades va produir un gran increment de l’urbanització de les zones costaneres a Catalunya, Espanya i en general a tota la costa del Mediterrani. L'arribada massiva de banyistes que en van omplir les platges  va tenir conseqüències ambientals negatives per aquestes àrees. 

Impacte mediambiental produït pel Jetfoil (ràpid) Eivissa-Formentera (J.J.O.)

Què fem amb aquest peixet? 

Zona de mar reservada a motos d'aigua de lloguer. És just? És segur? (J.J.O.)

A mesura que s’han instal·lat estacions de depuració a les zones costaneres, s’aprecia una disminució  clara de la contaminació per bacteris de les aigües de les platges. De la mateixa manera, quan es tracta la sorra, removent-la i exposant-la a l'acció de les radiacions solars, s'eliminen molts fongs.

L’any 1982 es va crear una organització no governamental (ONG), la Fundació Europea d’Educació Ambiental, que va crear un logotip i una bandera (la bandera blava d’Europa) per tal de premiar les platges i els ports esportius de més qualitat ambiental.

Cada any, un jurat europeu valora les candidatures que presenten els diversos municipis d’Europa i concedeix banderes blaves als que compleixen una sèrie de requisits. Actualment hi ha 18 països que subscriuen la campanya de banderes blaves. 

Per a la concessió d’aquest distintiu de qualitat, el jurat considera els aspectes següents:

  1. Qualitat de l’aigua basada en les anàlisis oficials.

  2. Seguretat, segons la presencia de salvament i socorrisme, i telèfons d’emergència.

  3.  Existència de serveis, papereres, vigilància, possibilitat d’accés públic, neteja periòdica, etc.

  4.  Accions de formació ambiental i d’informació a l’usuari.

 L’any 1988, només 450 platges europees van rebre una bandera blava, de les quals 106 van  correspondre a Espanya. L’any 1995 van arribar al jurat europeu 1569 candidatures de platges per a la bandera blava i se'n van concedir 1.464. El país en obtenir mes banderes blaves va ser Espanya amb 307, seguit de França amb 293, Grècia amb 282 i Itàlia amb 192.

Aquí presentem una estadística de la variació dels municipis amb platges amb bandera blava de les provinicies mediterrànies:

PROVÌNCIA

MUNICIPIS GUARDONATS

PLATGES

1996

VARIACIO PLATGES

(1995-96)

GIRONA

14

30

5

BARCELONA

5

12

4

TARRAGONA

12

24

4

CASTELLÓ

8

14

0

VALÈNCIA

9

15

1

ALACANT

18

38

7

MÚRCIA

6

18

3

ALMERIA

9

19

-3

GRANADA

1

17

1

MÀLAGA

11

17

6

BALEARES

23

45

-8

 A la ciutat de Barcelona han obtingut la bandera blava l'any 2001 les platges de:

Quin ha de ser el nostre comportament individual a les platges per no contribuir a la degradació de la costa?

Si vols trobar més informació sobre platges:

Platges de Barcelona: web de l'Ajuntament de Barcelona:  

http://www.mediambient.bcn.es/cas/web/cont_bcn_presen.htm

PLatges de Catalunya: Web del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya:

http://www.gencat.es/aca/contenido/quantitat_qualitat/qualitat/qualitat_aigues_litorals.htm#A

PLatges de la Comunitat Valenciana: Web del Centre d'Informació i Documentació Ambiental de la Comunitat Valenciana:

http://www.gva.es/coma/cidam/emedio/agua/playas/banderas_azules.htm

Platges d'Espanya: Web del Ministerio de Medio Ambiente:

http://www.mma.es/playas/index.htm

Web de la Fundación Europea de Educación Ambiental:

http://www.blueflag.org

Una revista d'ecologia :

http://www.ideal.es/waste/mediterraneo.html