El margalló, bargalló o garballó (a Mallorca) és un un vegetal dioic de la família de les palmeres. El seu nom científic és Chamaerops humilis

És una planta polígamo-dioica (generalment és dioica). Sovint fa rebrots a la base com a conseqüència de la destrucció del tronc per acció humana o dels incendis (als quals és, però, molt resistent).

 
     
   
El tronc sembla que tingui pèls i entre els pèls hi surten  les branques  
     
   
Té fulles grosses, en forma de ventall (palmatisectes) amb pecíols proveïts d'espines vulnerants  
     

Les fulles del margalló també són conegudes amb el nom de llata i amb el nom de palma i, tallades tendres i assecades posteriorment, s'usaven antigament per a la confecció d'escombres, estores, cabassos i altres estris domèstics.

Cada estiu, els camperols procuraven abastir-se de fulles de margalló que, després d'haver-les blanquejades amb sofre, les entrellaçaven formant tires que cosien entre si per fer cabassos o barxes.

 
     
   

Fa unes flors grogues en raïms densos

(Fotografia d'internet)

 
     
   

Els fruits són semblants als dàtils

(Fotografia d'internet)

 
     
   

La medul·la o tronxo del margalló és comestible i se sol prendre barrejada amb mel. També són bons per a menjar els dàtils que aquesta palmera nana produeix i que al País Valencià reben la denominació de pa de rabosa perquè es diu que formen part de l'alimentació de les guineus. Aquests fruits maduren cap a les darreries de l'estiu, i es caracteritzen per la seua dolçor asprívola.