Els aliments estan compostos per moltes substàncies diferents. El nostre cos només necessita i aprofita les que es diuen PRINCIPIS ALIMENTARIS o nutrients. Els nutrients bàsics són sis:
|
|
|
Es troben principalment en els aliments plàstics. Les proteïnes d'origen animal abunden en la llet, la carn, el peix i els ous. Les proteïnes vegetals es troben en els fruits secs i les llegums. Encara que aquests aliments són molt necessaris, no convé menjar-ne grans quantitats perquè són difícils de digerir
|
|
També es diuen HIDRATS DE CARBONI. Aporten l'energia que l'organisme gasta de forma immediata. N'hi ha molts en el pa i les pastes (macarrons, fideus...) a l'arròs, patates, dolços.
|
|
També es diuen LÍPIDS. Aporten l'energia de reserva. En porten l'oli, la mantega, els embotits, la xocolata. No s'ha d'abusar d'aquests aliments, perquè s'acumulen al cos en forma de grassa i són molt difícils d'eliminar
|
|
Aquests principis alimentaris es troben principalment en els aliments reguladors. On n'hi ha més és a les fruites i les verdures. Els aliments que tenen vitamines van molt bé pel nostre cos i són molt fàcils de digerir
|
|
Tenen també una funció reguladora. Alguns s''utilitzen com a elements constructors del cos, com és el cas del calci que forma els ossos. El nostre cos també necessita ferro, sodi, potasi, flúor... |
És un element bàsic per a la vida. És el principal constituent del nostre organisme, ja que el 62 % del nostre cos és aigua. També és el medi en el qual es realitzen tots els processos biològics
|