EL POBLE DE MONTSENY

El municipi de Montseny, conegut antigament amb el nom del titular de la seva parròquia, Sant Julià de Montseny, al Vallès Oriental, té actualment una extensió de 27,02 km², està situat a 528 m d'alçada, dins el Parc Natural, al vessant meridional de la muntanya del Montseny (sud-oest del Turó de l'Home) i és l'únic poble del massís que en manté el nom.

Església de St. Julià                               Poble de Montseny
El seu relleu és molt accidentat, ja que s'estén des dels cims de Matagalls i Les Agudes, al voltant dels 1.700 metres528 metres. d'altitud, fins més avall del nucli principal del poble, que està situat al voltant de l'església parroquial, a una cota de 528 metres.
Comarques

El municipi, situat a la comarca del Vallès Oriental, termeneja amb les comarques d'Osona i de la Selva i té forma triangular. Al nord, des del cim de Matagalls (1.694 m), on coincideixen amb Viladrau i El Brull, el terme arriba al Coll de Sant Marçal, exactament fins la Taula dels Tres Bisbes (anomenada així ja que allà hi coincideixen els límits dels bisbats de Barcelona, Girona i Vic), on limita amb el terme de Viladrau i Arbúcies.

Cim del Matagalls

D'aquest indret i fins el cim de Les Agudes (1.706 m), Montseny limita amb Fogars de Montclús. Per l'altre extrem del seu terme, el sud-oest, limita amb els municipis de Tagamanent, Cànoves i Sant Pere de Vilamajor, mentre que pel sud-est ho fa amb la parròquia de La Costa del Montseny, que pertany al municipi de Fogars de Montclús

Mapa Montseny municipi

És difícil establir unes característiques geogràfiques homogènies (clima, relleu, vegetació,...) en un terme municipal amb un relleu tan accidentat i muntanyós i amb un desnivell de nord a sud que arriba als 1.200 metres.

Sant Marçal        Font Bona
La Tordera, que neix a la Font Bona de Sant Marçal, travessa bona part del terme, i recull les aigües d'una sèrie de rieres i torrents (curts, accidentats i de cabal irregular): les rieres de La Castanya i de la Bascona, que recullen les aigües provinents de La Calma, i la riera del Teix i de la Xica, a més dels torrents del Sot de les Illes, del Sot dels Castellets, del Sot Mal, del Sot de la Pomereta i altres menors que s'alimenten de les aigües que davallen dels cims de Matagalls i Les Agudes.

Les agudes i el Turó de l'Home

Les agudes i el Turó de l'Home des de Matagalls