Unes pinzellades històriques

 

MÉS D'UN SEGLE D' ESCOLA

Unes pinzellades històriques


La nostra escola té una història una mica "especial" i sobretot molt llarga. El primer quart de segle XX canvià en diverses ocasions d' ubicació. Cap els anys 30 era una de les escoles pioneres en l'aplicació de les tècniques de Freinet, els nens i nenes de llavors, avui els àvis i àvies del poble, mantenien correspondència amb d'altres escoles freinetianes, editaven i compartien el seu diari escolar, "Llum", es deia...

Cap als 50 vam estrenar l' edifici actual, construit seguint una mica les idees del mestre freinetià, el qual juntament amb els seus alumnes havia dissenyat i fet la maqueta del que havia de ser l'escola, la guerra civil i la dura postguerra, però, van entorpir-ho tot... I, encara no, 20 anys més tard l'escola tancà les portes i tots els nens i nenes, ara papes i mames d'avui, van anar al "comarcal" de Vilafranca, una escola que va néixer per donar resposta educativa als infants de la comarca que vivien en pobles petits i com a concentració escolar amb la posada en vigor de la reforma del 70.


Tornar a obrir l'escola no va ser fàcil, molta gent del poble va haver de treballar-s'ho i lluitar. Sortosament, el curs 1973-74, l'escola tornà a obrir les portes. Dins tot era pols i foscor, lluny quedaven aquells dies d'imprenta, de vivències, de sortides de treball......naixia la "nova escola" unitària mixta i agregada a l'escola de Moja (també d'Olèrdola) i naixia del no-res, tot s'havia perdut i recomençava amb només una mestra per més de 30 nens i nenes de totes les edats...foren temps durs aquells.

Cap els 80 la cosa va anar canviant i foren ja 2 mestres, l'escola recuperà el seu estatus i es convertí en l'Escola Graduada Mixta. Cap a finals dels 80 ja eren 4 mestres i l'escola s'anomenà Col.legi Públic de St. Pere Molanta. Poc a poc l'escola anà creixent i junt amb les escoles de St. Cugat Sesgarrigues i Avinyonet del Penedès formà la Zona Escolar Rural Font del Cuscó, una de les 15 primeres de Catalunya i la primera del Penedès.


El curs 1995-1996 el CEIP Rossend Montané, abans de la implantació de l'ESO arribà al màxim d'alumnes de la seva història, erem més de 90 amb 6 mestres de plantilla i 2 de reforç, compartits amb la ZER.

A l'any 1997, la nostra escola es desvinculà de la ZER i començà una nova etapa, perderem les hores de suport que teniem i també deixarem de tenir molt de material pedagògic i tecnològic, que fins el moment podiem compartir amb les escoles veïnes... va ser una decisió consensuada però no fàcil de prendre, només podiem comptar amb nosaltres mateixos, les nostres il.lusions i les nostres esperances...


El curs 1998-99 començarem el segon curs de funcionament autònom, amb més de 60 alumnes i 6 mestres de plantilla, una mestra que impartia Religió Catòlica i un monitor de gimnàstica de l'Ajuntament. Es parlava però, del possible increment de plantilla per donar resposta a les especialitats i això ens esperonava a continuar treballant plegats ...


Vam pensar que era un bon moment per "fer-la grossa" i aprofitant que feia 25 anys que s'havia reobert l' escola, es va crear una comissió per tal d' organitzar els actes de celebració. Erem més de 40 persones amb un objectiu comú, mestres, alumnes, exalumnes, pares, mares... i va ser un èxit. Es van programar actes per a tots els gustos i per a totes les edats...la nostra primera pàgina Web, una excursió popular i un dinar de germanor, una xerrada pedagògica a càrrec d'en Francesc Imbernon sobre Freinet, un sopar d' exalumnes amb mestres i exmestres del centre, l'edició del llibre i el video "Un segle d'escola", una jornada esportiva destinada a l' alumnat actual i organitzada per exalumnes, una molt bonica exposició " L'escola d' ahir, d' avui i de sempre" on comptarem amb la col.laboració de tot el poble i una gran festa de cloenda amb refrigeri i música en viu on tots plegats ens felicitarem per tot allò que junts haviem pogut dur a terme amb il.lusió i entusiasme, i també, és clar, amb suport econòmic ! (dels participants directes o indirectes, de l' Ajuntament, l' AMPA, el Consell Comarcal i la Caixa Penedès).


Durant el curs 1999-2000 es van començar les obres a l'edifici del costat de l'escola, fent-se la primera fase del projecte a càrrec de l'Ajuntament d'Olèrdola. A inicis del segon trimestre del 2000-01 va delimitar-se amb una tanca el que avui és pati de l'escola, recuperant així un espai que havia esdevingut plaça pública i que actualment forma part de les instal.lacions escolars.
El curs 2001-02, amb més de 90 alumnes i amb 8 mestres de plantilla, el Departament conjuntament amb l'Ajuntament van elaborar el projecte de millora i adequació del nou edifici i les obres s'han acabat aquest estiu...

Hem començat el curs 2002-03 un total de 107 alumnes, anem creixent! Enguany se'ns ha augmentat la plantilla de professors/es i com que disposem de suficient personal docent, s'ha decidit desdoblar fixes tots els cicles, de manera que el nostre funcionament intern és com el d'una escola d'1 línea, amb una aula per nivell.


L'edifici nou acull part de la Primària, ja que només té 5 aules i ha estat necessari que un grup, el més nombrós continués en els antics edificis. A Educació Infantil tenim quatre aules, una per cada nivell i a més a més la "classe dels racons" on hi instal.lem els racons de joc simbòlic.

Ja som al 2003-04 i continuem creixent !!!

Ja hem arribat als 118 alumnes i amb això de la "matrícula viva" i que als pobles actualment hi ha més "qualitat de vida" ja veurem a final de curs quants som... J Per sort aquest passat estiu hem acabat la tercera fase de les obres d'adequació que inclou les aules grans i la millora de la biblioteca i l'aula multimèdia, amb l'ajut de l'AMPA s'han adquirit nous PC i s'ha de reconéixer que realment l'escola ha canviat moltíssim.

A la plantilla també hem tingut un increment, ara tenim ja les 4 especialitats doncs hi hem afegit la d'Educació Especial i a més tenim una mestra de suport per Educació Infantil ! continuem treballant com una escola d'1 línia, amb una aula per nivell.

Aquest any, a més, hem posat en funcionament el menjador escolar i això ha suposat una millora important per les famílies.

 

SOM AL 2005-06

Com cada curs hi ha novetats. Aquest curs som més alumnes i més mestres. A l’escola hi ha 134 nens/es i 17 mestres, dels quals un 54% són nous al centre. Un nou professorat molt engrescat i compenetrat en la tasca pedagògica, social i relacional de l’escola.

Un any més hi ha hagut millores a les instal·lacions: s’han canviat totes les finestres de Parvulari i també una nova instal·lació de gas, que ens permetrà tenir calefacció a ple rendiment. Al menys això esperem!!

Per primer cop a la història de la nostra escola, hem introduït la pràctica de la natació dins de l’horari d’Educació Física i per tan, dins de l’horari lectiu. Els divendres del primer trimestre l’alumnat de l’escola va a piscina al Complex Aquàtic de Vilafranca.

També per primer cop treballem per agrupaments flexibles, tan a cicle mitjà com superior. Aquesta realitat ens ha de permetre treballar adequant, encara més, el diferents ritmes i nivells de cada alumne i ajudant-los a superar les dificultats que es van trobant al llarg del curs.

Una novetat també molt notòria és que el cicle superior de l’escola anirà de Colònies a la Molina durant el tercer trimestre. Ens fa molta il·lusió recuperar aquesta activitat després de molts anys.

Creiem però que el repte més important que tenim per endavant, és l’ampliació de l’escola. Durant mesos n’hem sentit a parlar als mitjans de comunicació. Però ha sigut en el marc del Consell Escolar de Centre on s’ha insistit i s’ha vetllat perquè aquesta ampliació segui una realitat, ja que les instal·lacions, no oblidem instal·lacions d’Escola Unitària, no permeten mantenir el ritme de creixement actual.

Volem agrair des d’aquí la col·laboració i l’interès de la Comunitat Educativa de la nostre escola, per recolzar les noves iniciatives i el suport total, pel que respecta a la demanda de l’ampliació de l’escola

 

SOM AL 2006-07

Un nou curs ja ha començat amb il·lusió i empenta. Un nou curs ple d'energies, novetats, millores i serveis i , sobretot, amb noves incorporacions, tant de famílies docents, a qui des d'aquí donem la benvinguda.

Cada curs hi ha novetat, aquest també. Som més quitxalla i més mestres. A l'escola hi ha 142 infants i 18 mestres, per cert, a aquestes alçades de curs encara ens falta mitja jornada d'Educació Primària. Excepte una mestra nova, la resta de professorat és el mateix que l'any anterior, el que ha facilitat i molt, la posada en marxa del nou curs.

La novetat més important és la incorporació de la sisena hora en l'horari lectiu de les escoles.
Aquest és un repte molt gran per les escoles, donat que això implica una organització molt diferent del claustre. Un nou model organitzatiu que continuarà vetllant per l'atenció a la diversitat, sempre molt present al nostre centre, pel desenvolupament de la comprensió lectora i l'expressió oral i escrita, el raonament matemàtic, agilitat en el càlcul mental i la resolució de problemes, per l'aplicació de les noves tecnologies, per fomentar encara més la lectura, tant a casa com a l'escola i pel desenvolupament de la sensibilitat artística.

També tenim novetats pel que respecte a les instal·lacions. Aquest curs ens han instal·lat un mòdul de dues aules al pati. Aquests nous espais ens permeten afrontar la sisena hora en millors condicions.

Continuarem amb els grups flexibles de matemàtiques al cicle mitjà i superior, ja que el curs passat van donar molts bons resultats. Els agrupaments flexibles ens permeten treballar adequant, encara més, els diferents ritmes i nivells dels alumnes i ajudant-los així a superar les dificultats que van sorgint al llarg del curs.

Anem ampliant també les sortides de colònies. Aquest curs seran els infants de cicle mitjà , els que aniran de colònies a la Garrotxa durant el tercer trimestre. La recuperació de la sortida de colònies , que es va fer l'any passat omple de satisfacció aquest Consell Escolar de Centre.

L'ampliació de l'escola va a un ritme lent, molt lent, va avançant però a poc a poc. Sembla ser, i si les informacions no fallen, que durant el primer trimestre d'aquest curs ja veurem algun planell, i podrem fer les esmenes corresponents. No oblidem que les instal·lacions que tenim són les d' una escola unitària i el creixement de població del municipi és ràpid.

No vull acomiadar-me sense agrair un cop l' interès de la Comunitat Educativa que fa possible que ens sentim orgullosos de la nostra escola i sobretot al Consell Escolar de Centre pel seu recolzament, al Claustre i a l'Equip Directiu, en tot moment, i en totes les circunstàncies, no sempre dolces.

Bon curs !!

Curs 2008-09

Ha començat el nou curs sense incidents. Som un bon equip: 144 alumnes i 20 mestres, 1 bidell, 1 administrativa i 1 vetlladora, les monitores del menjador i les noies que ens fan la neteja. Tots formem part de la nostra comunitat. Tenim mestres nous i d’altres que ja fa temps que estem impartint la nostra tasca en aquesta escola, amb molta il·lusió i dedicació. Alumnes que van començar el seu camí en el món de l’ensenyament a P_3 i que ara ja són els grans de l’escola.

La Comunitat Educativa va canviant any rere any, nous alumnes, nous mestres, noves famílies, nova Junta de l’AMPA. Uns canvis que ens enriqueixen com escola i com a persones

Aquest curs serà el de les competències bàsiques. S’entén per competència “la capacitat d’utilitzar els coneixements i habilitats, de manera transversal i interactiva, en contextos i situacions que impliquen comprensió, reflexió...

Tornem anar de colònies aquest curs serà el C.I, a Calafell i C.S. a la Molina a esquiar.

Continuem amb el projecte de Mediació. Un projecte que vam encetar el curs passat i que ens ha de permetre conviure encara millor. Un projecte que treballarem a les tutories, dia rere dia. El respecte i la convivència en la diversitat ens enriqueix i ens fa persones respectuoses i solidàries.

El projecte de la Biblioteca que vam engegar el curs passat continua amb més força. Més activitats d’animació i més nens (aquest curs també P-5) gaudeixen d’aquest plaer que és la lectura.

Avancem amb el projecte d’eficàcia lectora i de càlcul mental que ja venim fent des de fa uns quants cursos i que ens està donant molts bons resultats.

Hem introduït l’anglès a Educació Infantil 5 anys.

Com a novetat aquest curs formem part de les escoles que estem dins del projecte “Pla Català de l’Esport”. Això implica que la Generalitat ens donarà recursos per tirar endavant projectes esportius alguns ja els veníem fent com la piscina o les colònies dels grans a la neu, i d’altres que encetem aquest curs com unes jornades esportives a Vilafranca. En aquest projecte s’hi veuen implicats en l’organització en alumnes de C.S.

Com a novetat també a final de curs, (cap al mes de maig) els alumnes de sisè faran una prova que realitzarà la Generalitat de Catalunya, on es podrà constatar el nivell dels nostres alumnes respecte a la mitjana de Catalunya. Aquesta prova tindrà un tribunal constituït per mestres del Centre, mestres de fora del Centre i l’inspector de la Zona.

També hi ha notícies pel que respecte a l’escola nova . L’empresa Gisa ha tret a licitació les obres . Si tot va bé a inicis d’any començaran les obres que tindran una durada prevista de 18 mesos.

Hem tornat a canviar de càtering, aquest curs serà l’empresa Àgora qui ens portarà el menjar. Esperem tenir molta sort amb aquest nou servei i que compleixi les expectatives que hem posat en ella. La gestió del menjador la torna a porta l’AMPA.

Moltes novetats respecte a l’AMPA, hi ha hagut canvi a la Junta. En tenim una de nova, i nou president. Des d’aquí els hi donem la benvinguda i el nostre suport per aquesta nova tasca que inicien. Aprofitem també per agrair la tasca, una molt bona tasca,feta durant molts anys per la Junta anterior.

Aquest curs també hi hauran eleccions al Consell Escolar de Centre. Les eleccions seran del 2 de novembre al 15 de desembre. Esperem que tothom hi participi ja sigui com a candidats i candidates a ser Conselleres i Consellers del CEC, o bé com a votants en unes eleccions tan importants pel bon funcionament del nostre centre escolar. Aprofito també per agrair la tasca feta pels membres del CEC durant aquests darrers quatre anys i que ara ja els hi toca donar el relleu a noves famílies, perquè s’impliquin en el bon funcionament de la nostra escola.

 

SOM AL 2009-10

Després d’un estiu calorosament intens ens hem retrobat tota la comunitat educativa al voltant de l’escola.

Una escola que va canviant d’aspecte dia a dia: la pista acabada però que caldràmodificar els pendents, l’edifici de primària que va avançant a bon ritme i la il·lusió per poder estrenar-lamolt aviat.

Hem començat sense grans incidents, ambun bon equip: 156 alumnes i 19 mestres, 1 bidell, 1 administrativa i 1 vetlladora, les monitores del menjador i les noies que ens fan la neteja. Una comunitat educativa completada per les 109 famílies que han confiat en el nostre projecte educatiu, que ens enriqueixi ens il·lusiona.

Tornem a anar de colònies aquest curs hi aniran Ed. Infantil i C.S. a la neu.

Continuem amb el projecte de Mediació. Un projecte que vam encetar el curs passat i que ens ha de permetre conviure encara millor. Un projecte que treballarem a les tutories, dia rera dia. El respecte i la convivència en la diversitat ens enriqueix i ens fa persones respectuoses i solidàries.

El projecte de la Biblioteca que vam engegar el curs passat continua amb més força. Més activitats d’animació i més nens (aquest curs també P-5) gaudeixen d’aquest plaer que és la lectura.

Avancem amb el projecte d’eficàcia lectora i de càlcul mental que ja venim fent des de fa uns quants cursos i que ens està donant molts bons resultats.

Hem introduït l’anglès a Educació Infantil 5 anys.

El projecte interdisciplinar on tota l’escola treballa al voltant d’un tema durant una setmana.

Continuarem formant part de les escoles que estem dins del projecte “Pla Català de l’Esport”. Aixòimplica que la Generalitat ens dóna recursos per tirar endavant projectes esportius, com la piscina o les colònies dels grans a la neu, les jornades esportives a Vilafranca o els jocs a les hores de pati. En l’organització d’aquests jocs s’hi veuen implicats alumnes de cicle superior.

Hem sentit a parlar i molt en els mitjans de comunicació dels ordinadors a cinquè. A l’escola oficialment encara no sabem quan ens arribaran, però l’equip de mestres ja ens estem preparant per poder tirar endavant aquest nou repte, formant-nos amb l’ajut indiscutible d’un gran professional i molt entès ens aquest tema.

A principis del mes de maig els alumnes de sisè faran una prova que realitzarà la Generalitat de Catalunya, on es podrà constatar el nivell dels nostres alumnes respecte a la mitjana de Catalunya. Aquesta prova tindrà un tribunal constituït per mestres del Centre, mestres de fora del Centre i l’inspector de la Zona.

Un curs més m’acomiado agraint l’esforç que fa dia a dia la nostra comunitat educativa i que ens permet tenir aquesta petita però gran escola.

Angela Agramunt
Directora

(Continuarà...)

 

[Si us interessa adquirir el llibre o el video de l'escola, poseu-vos en contacte amb nosaltres...a l'escola us en guardem.]