LES FESTES DE NADAL

Que el Nadal se celebri durant aquest dies no té una explicació exclusivament cristiana. Com en d'altres festivitats, l'Església va fer coincidir les celebracions importants de la seva litúrgia amb festes paganes molt antigues i les va dotar d'un nou significat religiós. En el cas del Nadal, la celebració del naixement de Jesucrist es va fer coincidir amb l'època de les antigues celebracions del solstici d'hivern (21 de desembre).

L'hivern comença quan el sol arriba a l'alçada mínima en el zenit, quan és menys visible i escalfa menys. En aquest moment de l'any, els pobles indoeuropeus i germànics celebraven rituals dedicats al sol naixent, un astre que consideraven una divinitat i que feia germinar les plantes i que ajudava a fecundar les persones i animals.

Els pastors transhumants tornaven a casa, els animals hivernaven sota cobert i els pagesos abandonaven, per una temporada, les feines del camp. Era l'època, doncs, en què les famílies vivien juntes a casa i aprofitaven per sacrificar els animals i fer àpats especials. Precisament és aquest el motiu pel qual el Nadal, especialment a Catalunya, significa època de reunió i de retrobament de persones que sovint viuen allunyades i que només es veuen en aquestes dates compartint els tradicionals dinars de Nadal i Sant Esteve i, cada vegada més, el sopar de la Nit de Nadal.

La festa cristiana del naixement de Jesucrist, en un principi, se celebrava el dia 6 de gener. Aquest dia, conegut també, com Epifania, simbolitzava la incorporació de Jesús a la societat i, per tant, no se celebrava tant el naixement sinó la seva presentació ja que Epifanía significa aparició. Sembla que l'origen de la celebració del Nadal -Nativitat o naixement de Jesús- el dia 25 de desembre es deu al fet que l'Església va voler acabar amb la celebració de les festes paganes que coincidien amb l'inici de l'hivern.

Així doncs, el món cristià, i per extensió molts altres països on el cristianisme no és la religió més comuna, actualment celebra les festes del cicle de Nadal des de la Nit de Nadal (24 de desembre), nit del naixement de Jesucrist, i fins el dia Reis (6 de gener), quan es considera que Jesucrist es va donar a conèixer a tothom.

Des d'aquí celebrem el Nadal en ple hivern, gairebé sempre fred i a vegades nevat. Però cal recordar que mentre a l'hemisferi nord fa fred, al sud hi ha molta gent que pot anar a la platja. A Austràlia, per exemple, la temperatura oscil·la entre els 25 i els 38 graus centígrads. En aquest país, per exemple, els nens comencen les vacances d'estiu després de rebre les notes. Així doncs, si nosaltres relacionem el Nadal amb les peces d'abric i la neu, ells l'identifiquen amb el sol i el surf a la platja.