L'ESCOLA
EL POBLE
ACTIVITATS
LA REVISTA
ENLLAÇOS
   
EXPERIÈNCIES TIC
LA NITONA
Els nenes i nenes de quart estem estudiant la comarca d'Osona, a través de les noves tecnologies (internet, correu electrònic), tal i com van fer també els nostres companys, que ara fan 5è, durant el curs passat. Ells ja us ho van explicar en la revista Xerraire nº32, (abril 2002).
Ens connectem a la pàg web de la Nitona (www.xtec.es/amusic) cada setmana. Hem format sis grups de treball que tenen com a noms:

Els defensors
Detectius
Flipendo
Meteorits
Animalandia
Mangalandia
Fins ara la Nitona ens ha ensenyat coses dels nostres avantpassats. Hem anat a l'època dels ibers i hem descobert que fa molts anys la nostra comarca es deia Ausona i els que hi vivien Ausetans. Hem après moltes coses d'ells.

Les feines que feien els Ausetans eren conrear el camp, cultivar i recollir fruits, caçaven senglars i conills amb ganivets i llances i utilitzaven el torn per fer gots de ceràmica,
Gerres, plats i bols etc.
Feien servir el ferro per fabricar estris com ganivets, aixades, hams... i també espases i puntes d' armes. Els Ausetans feien servir les sivelles per subjectar joies, roba (collarets).
Vivien junts i organitzats en pobles. Els pobles no eren de gaires habitants i estaven situats entre turons o zones enlairades al costat del riu "Ter".
Per protegir-se dels enemics s'unien tots els poblats i triaven un cap que els dirigís i al cap tots l'anomenaven "Príncep". La Nitona a Folgueroles es va trobar un príncep anomenat Amusic, aquest príncep va lluitar contra els romans amb l'ajuda d'una altre tribu : els ausetans, però els romans van guanyar.