L'ESCLAFIT

Un diumenge d'agost de 2003 el nostre poble va poder veure com en pocs minuts les forces de la natura s'emportaven per endavant tot el que trobaven.

Era mig matí i semblava que el dia s'acabava, el cel s'havia tornat negre com la nit, fins i tot es varen encendre les faroles dels carrers. Llavors va començar tot; va arribar l'esclafit.

Poques hores desprès totes les emissores de ràdio i televisió es feien ressó del que ens havia passat i començàvem a sentir un fenomen meteorològic que pocs haviem sentit: ESCLAFIT.

Però què és un esclafit?

Un esclafit és una mànega d'aigua molt més devastadora que els habituals bofaruts o remolins. Es tracta de desplomaments d'aire associats a situacions de forta inestabilitat com ara tempestes o línies de turbonada, amb un diàmetre de pocs quilòmetres i que duren molt pocs minuts, i que poden arribar a causar danys similars als dels tonados, ja que poden assolir velocitats de fins a 270 km/h.

El del nostre poble va estar caracteritzat per un cel completament negre, una devallada sobtada de la temperatura (7º). Va començar a caure una cortina d'aigua que va deixar 28'5 litres per metre quadrat en poc menys de mitja hora al mateix temps que un fort vent passava per sobre nostre emportant-se tot el que trobava al seu pas. La part est del poble és la que va quedar més afectada.

Un cop va haver passat es van poder veure les conseqüències: façanes de naus industrials que van caure, torres d'alta tensió doblades (algunes zones del poble van estar dos dies sense subministrament elèctric), arbres arrencats de socarrel o partits, teulades aixecades o doblades, vidres trencats. Realment costava de creure que tot allò hagués pogut passar en tan poca estona.

Veient els efectes t'adonaves que malgrat l'alta tecnologia que sembla dominar-ho tot encara hi ha moltes coses que són molt més poderoses que nosaltres i que són realment dificils de controlar.