L'ENERGIA A LES PINEDIQUES Tota
auditoria energètica comença amb un treball de camp.
Aquesta és la feina feta durant aquesta setmana. Bàsicament
consisteix en interrogar-se al voltant del consum energètic relacionat
amb les nostres activitats prenent mesures i dades. Respecte el consum elèctric POTÈNCIA
ENERGIA
EL CONSUM ELÈCTRIC A L'ESCOLA DURANT UN ANY EMET 4 TONES DE DIÒXID DE CARBONI (CO2) A L'ATMOSFERA!! Aspectes a comentar: 1.- El consum "no il·luminació" correspon bàsicament a l'aula d'ordinadors, on hi ha molts ordinadors i funcionen moltes hores. 2.- El consum il·luminació és força alt i repartit homogèniament per tota l'escola. 3.- Contràriament, la potència instal·lada és superior per usos de "no il·luminació". Això és degut a que l'aparellatge elèctric no funciona continuament. 4.- Aquests resultats ens donen idea de la importància de mesures correctores que actuïn sobre la il·luminació com, i especialment, utilitzar bombetes de baix consum. Aquestes bombetes són una mica més cares de compra, però consumeixen molt menys i duren més temps. Una idea genia per les aules! 5.- També podríem pensar en el sistema d'ordinadors. Les pantalles planes són millors per la vista i emeten menys radiacions, però a més tenen un consum energètic sensiblement menor. 6.- Hi ha molts d'altres consums que no s'han tingut en compte (cuina, fotocopiadora, ascensor, etc.) Respecte la mobilitat 1.- Cada dia entre Parvulari i l'edifici de Primària, es recorren prop de 472 km. per arribar a l'escola entre tots els alumnes. 2.- Aquesta és 7 vegades la distància entre Taradell i Barcelona. 3.- Per cada km recorregut, i en funció de si el cotxe és de gasolina o gas-oil, s'expulsen a l'atmosfera les següents emissions (en grams/dia).
4.- Fent un càlcul d'emissions equivalents de CO2, i considerant que la meitat dels km es fan amb gasolina i l'altre amb gas-oil, tenim que cada dia s'emeten 85,8 kg CO2 per arribar a l'escola. 5.- Això fa que en un any (5 dies setmana per 40 setmanes), s'aboquin 17,2 tones de CO2. 6.- Si es disposés d'un transport públic conjunt, s'evitaria de fer molts d'aquests kilòmetres, i per tant, evitar les emissions. A nivell d'ordre de magnitud, podríem comptar que amb un ús del 50% de l'alumnat aconseguiríem reduir prop del 40% les emissions o el que és el mateix, estalviaríem 7 tones/any de CO2. El
resultat de les enquestes estan en els gràfics del final. 1.- Un 72% viuen a menys de 2 km. 2.- Les principals motivacions d'ùs del cotxe són la rapidesa (28'70%) i la distància (25'50%), la qual cosa indica que un transport públic eficaç i eficient podria generar moltes expectatives d'ús. 3.- Respecte el resultat de l'ús del vehicle, cal posar en interrogant el resultat. Degut a que va ser una casella problemàtica a l'hora d'omplir-ho i de fer-ne el buidat, s'ha de pensar que pot amagar errors. En tot cas, però, sí que podríem entendre que majoritàriament s'intenta compartir cotxe. 4.- Només un 18% van sempre a peu. La resta utilitzen cotxe. 5.- Un 60'8% es declara disposat a utilitzar el transport públic, mentres que només un 25% manifesta que no.
|