Països propietaris

 

Colonialisme és la doctrina, o conjunt d' idees, que defensen la colonització basant-se en la inferioritat dels pobles colonitzats, és a dir, l'existència d'unes relacions de subordinació entre una nació dominant i els pobles o territoris que en depenen.
El naixement del colonialisme el trobem a l'edat antiga quan els pobles, a la recerca de terres millors, s'establien en altres indrets i va desapareixent al llarg dels segles
XIX i XX.

Amb la revolució industrial les potències europees comencen l'expansió per altres continents: Àsia, Àfrica i Oceania i comença la creació de grans imperis colonials

Les causes les podem resumir en:

1.- L'augment de la població: hi ha un excedent humà que pot abandonar el seu país i emigrar cap a altres continents sense que l'economia del país d'origen quedi afectada.

2.- Un gran desenvolupament econòmic: es necessitaven les primeres matèries i les fonts d'energia que treien de les colònies per fer funcionar les fàbriques.

3.- El prestigi i el poder militar: a tots els països els interessava tenir colònies a fora del país. D'aquesta manera aconseguien ingressos ja que quan algun vaixell parava a la seva colònia per carregar o posar combustible havia de pagar impostos.

Hi havia diferents tipus de territoris colonials.

- Les colònies, territoris poc poblats i sense cap organització política.
- Els protectorats, territoris força poblats i amb una organització política i administrativa pròpia.

Al mateix temps les colònies també eren de dos tipus:

- Colònies d'explotació: les trobem en zones de clima càlid, i acostumaven a estar molt poblades. El país colonitzador hi enviava militars i comerciants que s'instal·laven per temporades, no de manera definitiva.
- Colònies de poblament: estan en zones de clima temperat, i estan poc poblades. Els colons que hi arriben s'hi instal·len de manera definitiva i es dediquen principalment a l'explotació de la terra.

La metròpoli és la ciutat mare, és a dir, és el país del qual provenen els pobladors de les colònies i de la qual en depenen.

El país colonitzador obtenia de les colònies: productes agrícoles, alimentaris o industrials (te, cotó, jute), així com productes de l'explotació de les mines. Gràcies això l'economia del país colonitzador creixia molt positivament.

Pel contrari la metròpoli imposava a les colònies la seva forma de vida, la cultura, les tradicions i la llengua. A més, sovint s'infravalorava la cultura autòctona.

Bibliografia:
Enciclopèdia Catalana