Meteorologia i altres fenòmens naturals

Si parlem de meteorologia podriem parlar de tot tipus de fenòmens que es produeixen en l'atmosfera. Així trobaríem:

- Arc de Sant Martí: arc lluminós que presenta en bandes concèntriques els colors de l'espectre format per refracció i reflexió de la llum solar en les gotes de pluja.
- Aurora boreal: fenomen lluminós visible solament a la nit i que es suposa que és d'origen elèctric, freqüent en les regions àrtiques i antàrtiques.
- Bufarut: ventada forta que s'emporta en remolí pols, fulles, etc.
- Calamarsa: precipitació de grans petits de glaç formats per congelació del vapor da'igua contingut en l'atmosfera. Sovint és molt nociva pels conreus, també es pot dir calabruix.
- Cicló: tempestat violenta, generalment de gran extensió, caracteritzada per vents que giren al voltant d'un centre de baixa pressió el qual avança, sovint a grans velocitats.
- Esclafit: mànega d'aigua molt més devastadora que els habituals bofaruts o remolins. Es tracta de desplomaments d'aire associats a situacions de forta inestabilitat com ara tempestes o línies de turbonada, amb un diàmetre de pocs quilòmetres i que duren molt pocs minuts, i que poden arribar a causar danys similars als dels tonados, ja que poden assolir velocitats de fins a 270 km/h.

- Huracà: vent d'una gran violència.
- Llamp: descàrrega elèctrica entre un núvol i la terra
- Tempestat: pertorbació forta de l'atmosfera, amb inclemències intenses i sobtades.
- Tifó: cicló en el mars de la Xina i a l'oceà Índic
- Tro: soroll que es produeix a l'atmosfera a causa d'un llamp.
- Tromba: Mànega; núvol en forma d'embut que s'estén des de la part inferior d'un cúmulus fins a la superfície del mar o d'un llac animat d'un ràpid moviment com un remolí.

El nostre món està sotmés a tot tipus de desastres naturals


Però pensem que aquest any cal fer esment a un fenomen devastador fruit de les forces interior de la terra i que va sacsejar com mai el nostre planeta: el tsunami

Un tsunami és una onada gegantina produida pel lliscament de les plaques tectòniques sota l'aigua, és a dir, és una onada que es produeix quan hi ha un terratrèmol marí. El moviment del fons marí mou una gran quantitat d'aigua cap amunt. Quan l'aigua s'anivella es produeixen les onades; llavors aquestes es van desplaçant cap a la costa, abans d'arribar-hi el nivell del mar baixa de cop. Les onades van perdent velocitat a mesura que s'apropen a la costa pero guanyen en alçària quan la profunditat del fons és més petita.
El terratrèmol del dia 26 amb epicentre sota el mar va tenir una intensitat de 9 graus en l'escala de Richter i va durar tres minuts. L'energia que es va lliberar és l'equivalent a 23000 bombes atòmiques com la d'Hiroshima. El tsunami que es va originar es desplaçava a 500 km per hora i els resultats són per tots coneguts: més de 15000 morts, milers de desapareguts, destrucció de costes, desaparició d'illes, etc.

Bibliografia:
Pompeu Fabra; Diccionari general de la llengua catalana, Ed. Edhasa
Diari el País (diumenges 2 i 9 de gener de 2005)