façana

Treballs de recerca de 2n de batxillerat

Curs 2005-06


Relació dels treballs presentats aquest curs:

Marees negres

Rosa Notó

Alfons Casalé

El nostre treball de recerca gira entorn als problema de la contaminació al mar per el fuel vessat per els petroleres. Es fa un estudi sobre els principals accidents al mar i quin tractament s'ha aplicat en cadascun d'ells però ens concentrem més en un mètode de neteja que es va investigar durant la catàstrofe del Prestige. Vam contactar amb el Dr. José Luis Bourdelande, l'inventor del mètode i vam voler continuar, en la mida que ens va ser possible, la seva investigació. El tractament es basa en una dissolució de Sulfat d'Amoni i Ferro (III) en aigua oxigenada.

asterix
Delirant is Romani. El llatí d'Asterix

Albert Cortés

 

Aquest treball va sorgir amb una idea, que era l'estudi de les locucions, expressions i frases llatines que apareixen als còmics d'Astèrix: per què apareixen, en quines situacions, amb quina freqüència, amb quin significat, en boca de qui, etc. Vaig triar fer un estudi dels còmics d'Astèrix, bàsicament, perquè em va semblar un tema prou interessant, del que se'n podia extreure un estudi de recerca prou extens i suggerent i que, de passada, m'ajudaria a enriquir el meu nivell de llatí. A més, em va semblar un tema molt original i que podria agradar a qui el llegís. Penso que tot aquell que agafi aquest treball de recerca pot arribar a gaudir -ne i entendre una mica millor els àlbums d'Astèrix.

llegint
L'ESO: problema o solució?

Laia Lloses i

Sílvia Giménez

 

El nostre treball consisteix en un estudi sociològic d'una classe de primer d'ESO del nostre Institut, l'objectiu del qual és observar els canvis que es produeixen en la transició de Primària a Secundària i de valorar les seves conseqüències. Ens hem fixat sobretot en els aspectes a què es dóna més rellevància en l'anàlisi de les relacions socials: lideratge i altres rols, formació de grups d'amistat dins la classe, cohesió del grup-aula, etc. Però també hem parat atenció a altres aspectes com l'evolució del nivell acadèmic de l'alumnat. Amb tots aquests factors doncs, hem establert una comparació entre l'abans i el després d'aquest pas a l'Institut. Per dur a terme la investigació, ens ha estat precís entrevistar-nos amb gairebé tots els nens i nenes de la classe, així com amb els seus mestres de l'Escola i de l'Institut. Ajudant-nos de tots aquests elements, finalment hem intentat contestar a la pregunta de si el sistema actual d'Educació Secundària Obligatòria és un problema o una solució per a l'alumnat nouvingut al Centre. La nostra conclusió és que malgrat que aquest pas no és traumàtic per a la majoria d'estudiants, si que és un canvi molt brusc per a tots ells i elles, i, per tant, ens sembla detectar que hi ha errors a corregir, com per exemple, el sistema d'avaluació.
nena al marroc
Dones al Marroc: les dues marges del riu.

Merche Martínez

Mar Beleta

 

El nostre treball tracta de la situació de la dona al Marroc. Hem començat fent una introducció a la història i els costums d'aquest país, i especialment al món de l'Islam. La lectura de nombroses obres de Fàtima Mernissi ens han permès adonar-nos de la riquesa i els contrasts de les diferents situacions socials i econòmiques que viu la dona al Marroc. Aquesta investigació ens ha portat a analitzar els problemes que troben les dones marroquines quan arriben a Europa, particularment a França, i els conflictes, com el del vel, que genera el xoc de cultures. A partir d'aquesta investigació prèvia, hem creat la història, al llarg d'un vintena d'anys, de la Salma i la Meriem, dues noies nascudes en les dues marges del riu Bou Regreg: l'una a la cosmopolita ciutat de Rabat i l' altra a la tradicional Salé.

 

yunus
Els Microcrèdits
Uriel Valentinis
Victor Biete

Aquest treball estudia una de les principals vies per eradicar la pobresa a tot el món:

Els Microcrèdits són préstecs per a persones que volen realitzar una activitat econòmica, però no disposen del diners necessaris ni d'aval; per lo que no podrien acudir a un Banc normal.

Aquesta idea va néixer a l'any 1976 de la ma d'en Muhammad Yunus, un economista de Bangla Desh, desprès de la devastadora ona de fam que va assotar el país. Actualment, aquesta variant creditícia s'estén per tot el món, arribant als més necessitats, resideixin tan en països subdesenvolupats com desenvolupats; gràcies, en gran part, a la iniciativa d'algunes fundacions com: “Un Sol Món” i “Fundación Reina Sofía”, entre d'altres.

Confiem que algun dia es pugui veure realitzat l'objectiu de totes aquestes persones, i visquem en “ Un món sense pobresa ”.
una model
La moda femenina al segle XX:

Andrea Gusart

Clara Navarro

Cristina Párraga

 

Avui en dia el món de la moda dona molt que parlar, però quin ha estat el seu camí fins arribar a aquí? Aquest treball mostra l'evolució dels diferents estils de roba femenina que van anar apareixent al llarg del segle XX i totes les seves influències, començant pels inicis de l'alta costura, passant per l'arribada del prêt-à-porter i la innovadora dècada dels seixanta, i finalitzant amb els propers anys noranta. Inclou també un apartat sobre les models i una entrevista el dissenyador Antonio Miró.

incubadora
Nens miracle
Arpita Lou
Clara Saez
Andrea Hom

 

Els nens miracle o nadons prematurs són aquells que neixen abans de les 37 setmanes de gestació. No tots ells sobreviuen un cop nascuts i sovint pateixen seqüeles.

El nostre treball inclou un estudi del desenvolupament del fetus al llarg de tot l'embaràs i del procés del part prematur, especificant-ne els tipus i les diferències amb el part normal, així com de les principals causes de la prematuritat, que poden ser d'origen extern, degudes a anomalies en l'organisme de la mare, o bé per problemes del fetus.

Els nadons prematurs requereixen un seguiment mèdic intensiu per tal d'evitar les possibles seqüeles i són tractats en unitats hospitalàries diferents a les dels nadons nascuts a terme. Un cop a casa, també han de rebre, al menys durant un temps, atencions especials. El nostre treball recull informació sobre les diferents complicacions de salut, tant a curt com a llarg termini, que pot patir un nadó prematur en funció de la setmana de gestació en la que ha nascut.

Finalment, també hem inclòs un treball de camp basat en diverses entrevistes realitzades a professionals (metges, llevadores i infermeres) així com a mares i pares de nadons prematurs.

un dibuix del manuscrit
Historia de los reyes incas según el manuscrito de fray Martín de Murúa y el pueblo inca.

Anna Antràs Martí

 

Este trabajo expone dos ideas muy claras que analizo:

La primera son las principales características de la cultura inca: cómo su economía, su estructura social, su religión…

Y la segunda es cómo eran los reyes incas según un manuscrito que escribió fray Martín de Murúa sobre 1600. Este hombre era español y fue como misionero a Perú. Pero además de eso escribió la historia del pasado del pueblo incaico a través de la palabra de los sucesores de dicho pueblo. Eso hizo que este manuscrito tuviera gran valor por su proximidad, y es un buen referente. Por ello ha sido copiado, robado, trasladado… hasta que se ha podido encontrar el original recientemente.

Con todo ello intento responder a la pregunta de cómo eran los incas en general y cómo eran sus reyes de forma muy concreta.

un vagó reventat
L'11-M i la manipulació dels mitjans de de comunicació

Xavi Manyoses

 

El terrorisme és avui en dia un fenomen polític molt present. Madrid va patir l'11 de març de 2004 una sèrie d'atemptats que acabarien amb la vida de gairebé dos-cents civils. En aquest treball s'expliquen els fets detalladament, fent un anàlisi de la manipulació informativa que es va dur a terme tant per part dels polítics espanyols com dels mitjans de comunicació.
resines d'intercanvi ionic
Tractament d'aigua per resines d'intercanvi iònic

Xavi Fermoso

Sergi Beca

En aquest treball parlem de l'aigua i les seves propietats (moltes d'elles desconegudes o inadvertides per nosaltres).

És interessant conèixer tot el procés que passa l'aigua desde que es recull dels pantans i els rius fins que arriba al consum. Tot aquest procés és molt extens i l'aigua és sotmesa a múltiples tractaments, cadascun amb una finalitat diferent. Haven-t'hi molts tipus de tractaments hem fet una breu explicació de cadascun i hem aprofundit un dels més interessants i desconeguts, l'intercanvi iònic. Com el seu nom indica aquest tractament consisteix en intercanviar-se ions amb l'aigua, aquest intercanvi el fan les resines: treure bicarbonats per posar àcid carbònic, treure calci per posar sodi… Tot i ser un treball purament científic hem intentat redactar-lo amb llenguatge planer però estricte amb fotos que il·lustrin els temes tractats.

Sense oblidar una cosa, l'aigua és el material més important d'aquest planeta que ¡És blau!

edifici amb plaques solars
Viabilitat de les energies renovables a l'habitatge.

Jaime Rodríguez de Pablo

Fernando Echevarria Rodríguez.

 

Aquest treball, pretén abordar la viabilitat, tant en termes tècnics com econòmics de les energies renovables en l'àmbit de l'habitatge.

El treball s'ha dividit en dos apartats: una part descriptiva i una part de càlcul. A la part descriptiva es parla de tot allò referent a les energies renovables en l'habitatge, tractant-les com a alternativa als combustibles fòssils. A la part de càlcul, s'efectua un estudi de l'aplicació real d'energies renovables en un habitatge tipus (un pis de 120 m 2 ) i se n'extreuen unes conclusions que resulten de gran utilitat per resoldre dubtes sobre si és realment beneficiós per l'usuari, la instal·lació d'aquestes energies a la seva llar.

anorexia

Anorèxia , algo más que nervios

Anaid Gil Piqueras

 

Mi trabajo consiste en una investigación sobre la anorexia, el desarrollo de esta enfermedad y su relación con determinados valores que promueve la sociedad actual. Además, de los ya conocidos factores desencadenantes trato su repercusión sobre el organismo y su prevención. Así mismo, consta de un estudio elaborado sobre famosas anoréxicas y otros aspectos menos difundidos de la enfermedad.

 

edifici de la xerox a lisboa
L'arquitectura portuguesa del segle XX
Els grans mestres: F. Távora, Á. Siza i E.Souto

Dagmar Alegre

Cristina Velasco

Aquest treball intenta estudiar les característiques de l'arquitectura portuguesa actual a través dels tres arquitectes impulsors d'aquesta: Fernando Távora, Álvaro Siza i Eduardo Souto. Com hem pogut veure en el nostre estudi, l'arquitectura portuguesa es va veure influenciada, als inicis del segle XX, pels nous moviments que s'estaven desenvolupant a Europa, el minimalisme i el racionalisme. Gràcies a Távora, qui va introduir aquestes noves idees a Portugal, el país va fer un gran canvi pel que fa a l'arquitectura, abandonant l'historisisme i dedicant-se a la rehabilitació del patrimoni.

la republica
Els drets de les dones durant la Segona República

Alba Solano

Eulalia Claramonte

Aquest treball de recerca tracta sobre la situació legal de les dones durant la Segona República Espanyola i les reformes que es van introduir en la Contitució del 1931.

La Segona República va representar per a les dones un avenç important pel que fa a l'equiparació en drets respecte els homes.Van aconseguir per exemple, el dret al sufragi, al divorci, a l'associació i es va regularitzar el seu treball extradomèstic. Tot i així, encara que en un principi sembli que hi hagués igualtat, les dones seguien estant supeditades als homes no només en la societat i la cultura, sinó també en la legislació, com hem pogut comprobar després d'examinar-la. Sovint, per una banda hi ha la teoria (la contitució) i per una altra la pràctica.

 

la plaça catalunya el maig del 1937
Els fets de maig

Albert Bachs

Marc Domingo

Guillem Serrano

L' objectiu del treball és conèixer a fons el que va passar als fets de maig de 1937 . En la primera part es fa una síntesi del marc històric, una anàlisi dels diferents partits i organitzacions així com els seus objectius, els seus mètodes, com els van dur a la pràctica i finalment el clima que van crear els diferents partits i una cronologia dels fets. La segona part està dedicada al treball d'investigació pròpiament dit. Hem consultat l'hemeroteca de La Vanguardia i Diari de Barcelona i altres documents que hi ha a l'ANC. Cada u del grup ha treballat en profunditat l'obra de Teresa Pàmies, George Orwell, Manuel Bosch, com van viure aquells dies , així com el que pensaven en aquells temps a partir de les diferents experiències i la seva evolució posterior. Es complementen amb fotografies dels fets de fonts diverses.

 

le canvi climatic
Com influïm en el canvi climàtic

Bernat Amill Luzondo

Paul Domènech Dunfoy

 

Com què actualment s'està parlant molt del canvi climàtic en tots els aspectes, hem volgut dedicar-nos a estudiar aquest tema per saber com contribuïm nosaltres des d'un punt de vista més personal.

Hem pogut comparar dades de temperatures de fa certs anys amb les actuals, hem observat imatges d'algunes modificacions recents del planeta i hem calculat les emissions de CO2 que emetem en un any en àmbits com l'institut, a casa i el nostre propi medi de transport.

Després d'haver treballat en aquest tema durant els últims 10 mesos, hem pogut concloure que les emissions de CO2 estan augmentant considerablement i, per tant, els éssers humans estem contribuint al canvi del clima.
   
esclerosi
Esclerosi Lateral Amiotròfica

Marcel Cuesta Ventura

Carlos M. Barvo Vilasaló

 

Hem escollit el tema de l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), donat que va ser la malaltia que va causar la mort al pare del Carlos Barvo, un dels integrants d'aquest grup de treball.

Amb aquest treball volíem aconseguir un major coneixement de la malaltia. Volíem tractar aquest tema amb tot el respecte que es mereix i que mereixen tots aquells que la pateixen.

bulimica
La bulimia. Transtornos de la conducta alimentària

Anna Jimenez

He realizado este trabajo porque creo que es un tema de actualidad y en el que hay muchas personas implicadas: familiares, amigos, etc., que tienen relación con la víctima.

Lo que explico en este trabajo son: las características que adopta una persona que padece este trastorno, para así nosotros poderlo detectar; los factores determinantes que hacen que una chica pueda desarrollar este trastorno: la fuerte presión de la sociedad, la moda, incluso el colegio pueden ser un factores de riesgo para desarrollar esta patología; también los tratamientos que se aplican a las pacientes, hay diversos y todo depende de la evolución de la enfermedad. También he comentado, en el trabajo, algunas sugerencias para poder prevenir este trastorno: charlas preventivas, etc.

cannabis
El perquè de la il·legalització del cannabis

Sergi Barja
Pep Usero


En aquest treball hem intentat descobrir el perquè de la il·legalització del cannabis, ens hem centrat en esxtreure les nostres pròpies conclusions a partir de la informació obtinguda ja que això ens permet comparar el que la gent poc informada sap i la realitat. També hem intentat demostrar que la legal·lització del cannabis seria bona en molts aspectes per la societat

 
nena dalt d'un cavall
La hipoteràpia

Anna Gras

Alba Guiral

 

L'objectiu del nostre treball, és conéixer una altra forma de teràpia per a malalts físics o psíquics per a la millora del seu estat físic.

Aquesta teràpia, es realitza a través dels animals, en aquest cas dels cavalls com indica el seu nom. Amb els cavalls es consegueix una millora en el to muscular del pacient, a més de millorar les relacions socials i amb l'entorn, ja que, molts d'aquests pacients l'unic entorn que coneixen es el d'estar envoltats de metges i hospitals. Aquesta teràpia és un mètode alternatiu eficaç com hem pogut comprovar realitzant aquest treball i que encara que a Catalunya practiquen la hipoteràpia en pocs centres, aquesta es comença a donar a conéixer i ja hi ha moltes persones que la practiquen.

Els pacients amb qui nosaltres hem tingut contacte, han notat una gran millora en el seu estat físic i els ha ajudat a relacionar-se millor amb la societat i el que pensem que és més important, a oblidar-se de l'entorn que hem anomenat abans, l'entorn de metges i hospitals.

Aquesta teràpia, però, no està indicada per a tothom, només per aquelles persones que amb prescripció de metges puguin realitzar-la. Nosaltres hem anotat certes malalties incompatibles amb aquest tipus de teràpia alternativa.
piramide
La religión egipcia

Raquel Edo

Juliette Arthaud


Este trabajo ayudará a entender mejor la mentalidad de los egipcios ya que todo lo que hacían estaba relacionado con la religión.

Explicaremos los dioses y los mitos correspondientes, las pirámides, los templos, las mastabas, los hipogeos, los obeliscos, la escultura, la pintura y el relieve (éstos explicados detalladamente diferenciándolos en distintas épocas: Imperio Protodinástico, Imperio Antiguo e Imperio Nuevo) la momificación etc... todo lo que esté relacionado con la religión y por supuesto el papel del faraón dentro de ella.

Habrá imágenes para que todo lo explicado se pueda entender mejor.

Es un trabajo bastante interesante ya que pudimos entender mejor esta cultura ya inexistente pero viva en nuestras mentalidades de hoy en día.
estat benestar
L'estat del benestar

Maria Pérez Torras

 

Entenem com a estat del benestar a un conjunt d'institucions públiques proveïdores de polítiques socials dirigides a millorar les condicions de vida i promocionar la igualtat d'oportunitat dels ciutadans.

El meu treball de recerca “L'estat del Benestar” conté una anàlisi comparatiu entre els diferents models d'estat del benestar vigens a Europa i als Estats Units. Analitzant les bases i les evolucions he pogut detectar els pros i els contres de cada un d'ells i així permetrem l'opinió de la necessitat de millora d'aquests. Tantmateix he observat els factors més influents en el creixement i la forma de cada model per tal d'entendrel's plenament. Gràcies a l'anàlisi de grafiques, l'obtenció d'opinions per part del experts i l'entrevista amb l'economista Anton Costas, he pogut arribar a moltes conclusions, entre elles que podem afirmar que l'estat del benestar és una de les grans aportacions d'Europa a la civilització i que si els Estats Units i Europa volen mantenir els seus estats del benestar hauràn d'impulsar el ritme de creixement i els nivells de productivitat.
Parquig
Construcció d'un parking robotitzat

Pantxo Soler

Martí Tous

El nostre treball consta d'un disseny d'un pàrking robotitzat a partir d'autòmats. Per començar a fer el disseny vem tenir que aprendre a utilitzar i programar un autòmat. Els autòmats son maquines capaces de controlar processos seqüencials, i no cal la utilització d'un expert sinó que el seu comandament es molt senzill. Avanç de programar el pàrking vem fer practiques amb l'autòmat per així saber com es feia determinades funcions mes complexes com el comptador. Quan ja vem aprendre el funcionament d'un pàrking vem començar a pensar i a dissenyar el pàrking, i la seva programació.

microorganismes
Història de les epidèmies

Eric Da Silva
Alex Suau


El nostre treball ha intentat fer un repàs a través de la Història de quines han sigut les epidèmies més importants que han afectat el desenvolupament de la Humanitat.
Després hem fet una selecció d’aquestes malalties, intentant explicar el comportament de cada una d’elles
Sembla que cada malaltia té un espai dintre del cicle humà i que si durant diverses generacions un grup d’humans no pateixen una malaltia epidèmica, una altra ocupa el lloc de l’anterior dintre del cicle.
També hem constatat com no es dóna la mateixa importància a la lluita i prevenció contra les malalties. Realment no es podrien dirigir recursos suficients per mitigar el problema de la SIDA en els països subdesenvolupats?

patera
La integració social dels immigrants

Nadia Sierra

Romina Stok

 

Aquest treball tracta de recollir el procés d'arribada, i el desenvolupament dels immigrants un cop han arribat aquí. Aquest camí és en nombroses ocasions, un camí difícil i complicat, raó per la qual cal la intervenció i el recolzament tant de les institucions públiques com e les associacions no governamentals.

Hem tractat d'esbrinar com és aquest camí i el paper que hi poden jugar els organismes esmentats.

La nostra investigació a consistit a entrevistar diversos immigrants per saber com havien viscut ells aquesta experiència i determinar si se sentien integrats en aquesta societat, si algun cop s'havien sentit discriminats o rebutjats, si havien rebut ajuda d'alguna entitat, etc. En general, per conèixer el seu procés d'integració.

També hem entrevistat a la regidora d'immigració per veure les mesures que el nostre Ajuntament adopta per fer front a aquest fet.

Aquest treball ens ha fet comprendre millor una situació problemàtica que, actualment, estem vivint amb molta intensitat.

el fundador d'amnistia internacional
Amnistia Internacional

Carlos A. Felipe Reinoso

Amnistia Internacional és una institució no governamental que lluita per defensar tots els drets humans, i cal destacar que malgrat totes les dificultats que té a l’hora d’actuar, és una institució que actua eficientment gràcies els membres que la componen, que treballen incansablement per aquelles persones de tot el món, els drets humans de les quals són violats o simplement no considerats.
El camp d’actuació d’Amnistia internacional és molt ampli, tracta tots els temes relacionats amb els drets humans, tal i com he citat anteriorment, com la pena de mort, els presos de consciència, la “guerra contra el terror”, els drets dels infants... i no solsament amb actuacions de “primera plana” sinó en tractar d’aconseguir que totes les persones siguin conscients dels abusos contra els drets humans en els llocs més recondits i oblidats.
Amnistia Internacional edita un Informe Anual on detalla totes les actuacions, crides, denúncies, manifestacions... arreu del món (veure annexa: Informe Anual d’Amnistia Internacional 2005).

"L’espelma no crema per nosaltres, si no per tots aquells que no vam aconseguir treure de presó, que van ser abatuts camí de la presó, que van ser torturats, que van ser segrestats o víctimes de “desaparició”. Per això és l’espelma..."

la masia Palau Novella del Garraf actualment santuari budista
Viure el budisme a Catalunya

Irina Jimenez

Els objectius d’aquest treball, en especial, són tres:

- Conèixer la religió Budista
-Viure la situació que va patir Tibet, i l’actualitat d’aquest fet.
-Viure l’experiència personal en un monestir budista.

Sobretot en centrarem en el tercer objectiu, ja que és el nucli d’aquest treball.
Vaig anar a conviure amb monjos i monges budistes, des de com fan la primera oració del dia, fins que se’n van a dormir.
També, vaig poder contemplar un del seus monuments, i l’únic existent, a Catalunya: l’estupa.

Hi haurà molta gent que es preguntarà, però que és el Budisme? Doncs bé, el Budisme, en realitat, és experiència. L’únic objectiu del Budisme, és que cada ser pugui desenvolupar la màxima felicitat possible.
Segurament haureu sentit el nom de Buda. Buda, va ser el “creador” del que se’n diu: arribar a la il·luminació ( estat de plena felicitat ).

Aquesta religió té molt aspectes positius, que la cultura occidental, crec que n’hauríem d’aprendre, sobretot un dels més importants: el concepte de felicitat, no fa falta tenir ostentacions per ser feliç.
Però, res és perfecte, hem d’anar en compte de no caure en una secta.

Si voleu gaudir de tranquil·litat, os recomano que aneu a visitar el Museu Palau Novella ( Sakya Tashi Ling ).


Grunge is dead

Alberto Esteban

L'evolució del cànem al llarg del temps
Joan Carbó