façana

Treballs de recerca de 2n de batxillerat

Curs 2008-09

 

chaplin
Menors sota la tutela de la Generalitat
Com afecta la institucionalització en les expectatives de futur dels menors

Roser Oliete Finet
Laura Peña Palau

Igual que Charlie Chaplin, que va passar molts períodes de la seva infància i adolescència en orfenats, tots hem conegut nens que han estat, o estan, residint en centres perquè els seus pares no els han pogut atendre. En molts casos aquests nens han estat conflictius, amb problemes de relació social i amb un baix rendiment escolar. Curiosament, a més a més, a mida que hem anat estudiant cicles superiors, aquests nens s'han anat perdent pel camí, i a l'etapa de Batxillerat ja no hi són.

Amb aquest treball hem intentat esbrinar si hi ha diferències quan a les expectatives professionals entre els nens que viuen amb família i aquells que per diferents motius, estan internats en centres residencials. I si és així, quina o quines poden ser les causes.

empresa
Proyecto de viabilidad de una empresa

Victor Feu Gonzalez

Este trabajo trata el sector de la publicidad mediante el estudio de viabilidad de una empresa.

La idea del negocio se basa en la utilización de sectores de la sociedad descuidados publicitariamente como son las gasolineras, los taxis y los lavabos públicos.

Para saber si es viable o no esta empresa, se estudian temas como la competencia, o incluso la creación de hipótesis mediante valores ficticios de posibles resultados económicos.

ma
La Violencia de Género

Joana Henne
Sandy Vega

En primer lugar nos hemos basado solamente en la violencia ejercida sobre la mujer y en los conceptos más comunes sobre el tema, ya que es un grave problema en la actualidad tanto española como mundial. Es mucha la información que recibimos cada día a través de los medios de comunicación, continuamente se oyen noticias de mujeres asesinadas a manos de sus parejas o ex parejas u otros casos como agresiones en público, denuncias, etc., pero ¿realmente conocemos la gravedad del problema, los efectos que produce a las mujeres maltratadas y a su entorno? Se habla de violencia de género, pero dudamos realmente que los españoles conozcan las estremecedoras estadísticas o los numerosos debates en torno a este tema, la realidad: 1 de cada 5 europeas sufre maltrato y sólo son denunciados el 10% de los casos en España.

flash
Com fer un curtmetratge d’animació flash

Manuel Carbonell
James Steele

El nostre treball tracta de la creació de pel·lícules a partir del programa d’animació i interacció gràfica Adobe Flash. Ens hem inspirat en la sèrie d’internet Càlico Electrónico en quant a tipus d’animació. Finalment no hem fet un gran curtmetratge si no que hem creat diversos petits clips que mostren la gran varietat de tècniques que permet el programa per animar. A més d’això hem triat aquest programa perquè creiem que té molt futur en el món de l’internet degut a la seva simplicitat i el baix pes dels seus arxius. En aquest treball hem intentat fer un avanç en les possibilitats del programa i de l’animació en general.

 

medalles

L’esport de competició: la busca excessiva del rendiment esportiu.

Ignasi Quintana

Avui en dia, en l’esport d’alta prestació només val la victòria. Aquell que queda segon no passarà a la història de l’esport. Únicament són valorats, a nivell social i econòmic, aquells que assoleixen el primer lloc. És per això, que tots els esportistes, intenten arribar a ser el millor, però a vegades no és possible. Depenent de l’autoestima d’un, intenta superar-se a si mateix, però en molts casos no és així, i es crea un problema d’ètica. Comença a sorgir el terme dopatge i sobretot es produeix un qüestionament entre la compatibilitat de l’esport i la salut.
En aquest treball intento aclarir algunes de les conseqüències que comporta la busca excessiva del rendiment esportiu i el perquè d’aquestes conseqüències, complementat amb dos punts de vista, el de Carles Pons (cardiòleg) i el del laboratori antidopatge de Barcelona, mitjançant l’entrevista.

galaxia
La cara oculta del universo

Adrián Ortas Delgado

Gracias a las nuevas tecnologías es posible llevar a cabo exhaustivos análisis de objetos situados a miles de años luz de nuestro Sistema Solar. Mediante la interpretación de los gráficos obtenidos a partir de un espectroscopio simulado en un ordenador, es posible calcular las velocidades radiales de las galaxias y, con ello, determinar la estructura general del Universo y relacionarla con la ley de Hubble, que confirma que el Cosmos se expande.
Asimismo, en este trabajo se plantean diversas teorías y problemas cosmológicos que siguen sin ser resueltos a día de hoy, como la forma en que la constante cosmológica de Einstein actúa sobre las posiciones aparentemente aleatorias de las galaxias en el firmamento a medida que el Universo se ha ido expandiendo.
Esta investigación descubre una parte de la cara oculta del Universo.

donainvisible
La invisible petjada de les dones

Marina Macarulla
Elionor Pujol
Cristina Roda

En aquests últims segles la situació de les dones ha canviat molt. Hem passat de ser propietat dels homes a ser independents i a poder opinar lliurement. Podríem dir que aquesta evolució es va iniciar a l’any 1789 amb la Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana escrita per Olympie de Gouges, en la que reclamava la igualtat entre sexes. Després al segles XIX les sufragistes americanes i angleses van aconseguir el dret a vot per les dones. Anys més tard a Espanya, durant la segona república, Clara Campoamor va aconseguir el sufragi per a espanyoles tot i que posteriorment, durant el franquisme, el van perdre. Actualment les dones gaudim de la igualtat jurídica amb els homes, però desgraciadament encara queda molt de camí per recórrer...

 

ximpance
La relació entre els éssers humans i els animals en l’actualitat.

Carla García Gonzalez

Aquest treball de recerca tracta sobre la relació dels éssers humans i els animals en l’actualitat, tractant temes com l’abandonament, el maltractament, la criança intensiva, etc. Per tracta aquests temes s’ha partit prèviament d’una base teòrica basada en la filosofia i la ètica.
El treball te una extensió de 100 pàgines i està format per cinc blocs; la introducció, la base teòrica, el treball de camp, les conclusions i l’an<nex.

dona marroc
L’Islam i la dona al Marroc

Carlota Alcázar
Alba Martínez

El nostre treball de recerca es diu “L’Islam i la dona al Marroc”, però volem aclarir que no va ser el que vam escollir inicialment ja que el volíem anomenar “La dona a l’Islam” però al poc temps de començar-lo ens vam adonar que l’Islam és un tema molt complex i sobretot en cas de les dones. A cada país son tractades diferent, i per això ens hem centrat més en el Marroc, ja que la taxa d’immigració marroquí a Espanya és molt elevada i és un país veí
En aquest treball tractem el tema del paper femení entorn a la religió de l’Islam i, segons això, com es viu en particular al Marroc.

Parlem de com està tractada la dona socialment en un país regit per normes religioses, de l’educació, del treball, de la política, etc. També les relacionem segons la zona on viuen, ja que les situacions són diferents al camp i a la ciutat.
Però ho fem des de un punt de vista religiós ja que tots els factors, al Marroc, depenen de la interpretació de l’Alcorà, que és el llibre sagrat de la religió islàmica.

En conclusió; el treball parla del paper de la dona islàmica dins de la societat marroquí i s’estructura en quatre parts: la primera parla de l’islam, la segona de la societat marroquí, en la tercera comparem la dona bereber amb l’àrab i ho ubiquem en zones rurals i urbanes i per últim de la immigració marroquí a Espanya i a Catalunya.

compost
Avaluació d'una planta de compostatge

Marc Soldevila
Nacho Suárez

Actualment existeixen diferents formes de tractament de residus i una d’elles és el compostatge. En aquest treball s’ha estudiat a fons el procés de compostatge i tot seguit s’han determinat els paràmetres més influents d’aquest procés i de les plantes de compostatge. Aquests paràmetres han estat quantificats de manera que se’n pugui obtenir un valor comparatiu entre plantes. L’objectiu final és determinar una fórmula que permeti avaluar les plantes de compostatge.

 

 

 

maqueta
La maqueta virtual i real d'un edifici

Marc Gené

Aquest treball recull les passes per realitzar una maqueta, virtual i real, es a dir,
realitzada per ordinador i a mà, explicant les dificultats que s'han trobat, i com
s'han solucionat cadascuna.

nen mans pintades
Estudi sobre la lateralitat creuada

Aurora del Fresno
Alba Quintana

La lateralitat creuada és un problema que afecta a molta gent, encara que la majoria ho desconeixen. Aquest problema pot afectar de diverses maneres a qui la pateix, des de problemes amb els estudis fins a trastorns emocionals, com ara ansietat o agressivitat.
Per poder tractar a les persones que pateixen aquest problema, és molt important poder-les diagnosticar el més aviat possible.

En aquest treball hem realitzat a nens de 8-9 anys unes proves de lateralitat per tal de veure si hi havien nens que no estaven ben lateralitzats i ningú en tenien constància, i, per tant, no estaven sent tractats.

llengua
Perquè diem castellanismes?

Pau Cardoner

Estudi descriptiu sobre les interferències lingüístiques que el castellà produeix en el català parlat dels alumnes de primer de batxillerat del Curs 2007-2008 de l’institut Arnau Cadell.
El present treball de recerca ve contextualitzat amb un marc teòric que ens explica què són això de les interferències i quins tipus hi ha. L’objectiu que persegueix la part investigadora és respondre a la pregunta “Perquè es fan servir castellanismes?” i després d’exposar les 7 possibles hipòtesis prosseguim a l’experimentació que ens refutarà totes les hipòtesis i només en deixarà una de dreta.

 

sant sopar
El Grial

Nereida Moreno
Elena Soler

Què és el Grial? La idea més estesa ha estat sempre que és la copa que va fer servir Jesucrist durant l’Últim Sopar. És cert o es tracta de la metàfora de la seva descendència, com afirma el bestseller ‘El codi Da Vinci’? O potser es tracta d’un altre tipus de metàfora?
Aquest treball pretén aportar una mica de llum sobre el vertader significat de ‘Grial’ a través d’un balanç sobre totes les llegendes i versions amb les que contem.

autisme
Aproximació a la realitat de l’espectre Autista

Mariona Ginés Asla
Júlia Solà Fernández

Actualment l’Autisme es coneix com a un trastorn del desenvolupament que persisteix durant tota la vida. Dona lloc a diferents graus d’alteració del llenguatge i de la comunicació i sovint aquestes símptomes s’acompanyen de comportaments anormals, com moviments repetitius o estereotipats. L’Autisme sol detectar-se abans dels 30 mesos d’edat, afecta aproximadament a 4 o 5 nens de cada 10.000 nascuts, i és quatre vegades més freqüent en nens que en nenes. La immensa majoria (75%) dels que pateixen aquest trastorn presenten una deficiència mental associada de diferents graus. Arrel d’això ens vàrem plantejar resoldre les següents qüestions: Una persona Autista, a través de l’ensenyament i l’aprenentatge pot arribar a ser autosuficient? ; Com es viu aquest trastorn dins l’entorn familiar? ; Com ho viu el propi nen? ; De quina manera treballen els educadors especials amb ells? ; Quina visió té la societat de l’Autisme i que coneix?.

camprodon
L’arquitectura a Camprodon, la realització d’una maqueta

Mariona Balsach
Lorena Fernandez

El nostre treball de recerca investiga els canvis arquitectònics que ha sofert Camprodon, un poble muntanyenc situat a la província de Girona, des del segle XV fins l’actualitat. Comencem introduint el tema amb un marc general de la geografia a Camprodon i la història en aquella època. Després analitzem l’arquitectura en el poble des del segle XV fins l’actualitat. A partir d’aquí analitzem la situació actual a Camprodon.
També vam fer una maqueta d’una construcció actual per mostrar el tipus d’edificacions que es construeixen ara en aquest tipus de paisatge.

sabates
Un món per conèixer: el circ.

Marta Barceló Juanola

El circ és un art escènic molt complet on hi trobem personatges com acròbates, pallassos, trapezistes, tècnics de so, músics, etc., i requereix molt esforç, molt treball i molta constància, però també molts principis i amor pel què s’està fent. Aquest amor i aquests ideals són el que fan viure el circ, així com tots els valors que s’intenten transmetre com, per exemple, la convivència, la solidaritat, la confiança i la creativitat. Uns valors que són molt importants però que els anem oblidant, i que seria convenient aplicar-los a l’ensenyament per tal d’aconseguir una millor relació, major satisfacció (tant personal com laboral) i un millor ambient.
Tots tenim una vaga idea de què és el circ, però hi ha molt més darrera d’aquest món del què ens imaginem.
Considero que uns ideals, un objectiu i unes ganes de transmetre sentiments i emocions, així com d’apropar-se i connectar amb la gent son de les principals causes que una persona entri en el món del circ, apart del plaer personal.
És un exemple molt clar d’estil de vida el qual absorbeix al treballador per la seva màgia. Parlant amb gent del circ he pogut afirmar que s’hi està molt vinculat.

homosexualitat
Existeix un món homosexual?

Núria Garcia
Ainoa Ballester

Hem sentit a parlar tant del món homosexual que n’hem volgut saber més. La primera pregunta que ens vam fer va ser: existeix realment ? Durant molt temps se n’ha parlat d’una manera diferenciada, com si els homosexuals i els heterosexuals es trobessin separats dins de la societat. Nosaltres hem volgut conèixer les opinions de la gent, veure els ambients, i així poder realitzar un petit estudi de la societat que ens permeti contestar la pregunta.

gota
Estudi de la potabilització de l'aigua

Marc Combellack
Jan Monells
Adrià Portillo

El nostre treball tracta dels sistemes de potabilització de l’aigua, sobre els diferents llocs i processos en que l’aigua passa abans d’arribar a la llar, i després en aquest, intentar descobrir perquè la gent es posa aparells per tenir l’aigua més neta i sana i com funciones aquests aparells, aquest es el nostre treball de recerca.

bboy
Una vida de Bboying

Marvin Diaz Mejia

Bboying o Breakdance es una subcultura del Hip-Hop formada alrededor de 1970. Un estilo de baile potencialmente rítmico y acrobático, que contiene sus propias normas, costumbres y objetivos, a las que los bailarines respetan.
La pasión de los bboys por bailar hace que se desarrolle constantemente esta danza, la cual pertenece ya a sus vidas.

mon
La contaminació: la sostenibilitat

Victor Sanchez

La meva recerca és una breu introducció a un tema de l'actualitat com és la contaminació, el canvi climàtic. A partir d´ aquí explico les causes que han provocat això, els principals motius basant-me amb la informació extreta d´ internet, enciclopèdies y llibres com Una verdad incomoda d´Al Gore. Finalment explico què podem fer al respecte, perquè no passi o poder reduir-ho.

gota
Perspectives de la disponibilitat d'aigua a les conques internes de Catalunya

Diego Neira

Aquest treball tracta sobre la problemàtica actual de l’escassetat de l’aigua a les conques internes de Catalunya i les perspectives d’abastiment en un futur proper.
Per dur a terme aquest projecte hem estudiat el clima de Catalunya per conèixer les aportacions d’aigua que arriben a través de les precipitacions i de la que consumim per així fer un balanç dels recursos hídrics actuals i els que tindrem en els propers anys tenint també en compte les previsions d’evolució de la població. Per finalitzar donem pas a possibles solucions per resoldre aquest problema, emfatitzant en les plantes dessaladores com a via més rendible tot tenint en compte els aspectes negatius d’aquestes.

menjar
Adolescents que mengen. Hàbits i costums

Anna Casalé Güell

Menjar és un fenomen social i cultural que impregna el nostre comportament a l’hora de decidir el que mengem, com i amb qui ho fem, mentre que la nutrició és una qüestió fisiològica i de salut. Els comportaments alimentaris senyalen tant les semblances com les diferències ètniques i socials, classifiquen i jerarquitzen a les persones i als grups, i expressen maneres d’entendre el món. Cada cultura té a seva cuina peculiar.

L’interès d’aquesta recerca és bàsicament aprofundir en l’alimentació com un fet social i cultural, i esbrinar quins patrons d’actuació seguim a l’hora de triar els aliments que ingerim. A més, conèixer els factors que defineixen el nostre comportament i com aquests van canviant a mesura que la societat es va transformant. No és un treball sobre les diferents dietes, ni un estudi sobre nutrició, ni tampoc una descripció de les malalties relacionades amb trastorns alimentaris. També, per acabar, he posat la mirada en les noves tendències alimentaries que dibuixen un futur proper.

L’estudi l’he concretat en un grup d’adolescents de dotze a disset anys companys de l’institut amb la intenció de conèixer els seus costums pel que fa a horaris i el nombre d’àpats, el lloc on es realitza, qui els prepara... i, quins canvis s’han donat amb l’arribada de persones d’altres cultures.

 

esquelet
Dolor de espalda: Escoliosis

Alex López Targa
Arcadi Grigorian


Vamos a explicar algunos tipos de dolor de espalda y seguidamente trataremos de explicar lo que es realmente la escoliosis, de dónde puede provenir y su supuesto tratamiento para intentar corregirlo.
Entrevistaremos a un traumatólogo que trabaja en el centro médico TEKNON e intentaremos explicar cual es la postura correcta en una silla para evitar dolores de espalda.

cotxehidrogen
Els cotxes d’hidrogen

Oscar Villanueva

De tots és sabut que el combustible actual (el petroli) s’està extingint, en aquest treball és mostra un combustible alternatiu que podria substituir el petroli i fer-ho sense contaminar gens. Aquest combustible és l’hidrogen, en el qual s’estan fent moltes inversions econòmiques per que en un futur no molt llunya arribi a substituir el petroli radicalment.

i
Devem o no devem emprar additius?

Mateu Parellada
Dani Marcos


Els additius s’han tornat un tema d’especial interès, fins al punt de que gairebé tots els consumidors es plantegen la seva utilitat actualment, i no tant sols això, existeix una desconfiança envers als additius. Nosaltres pretenem llimar aquestes diferències i fer veure que creure per vici que allò natural és més bo per a l’organisme que els ingredients que contenen additius químics és alhora inexacte i sobretot perillós. Perillós per a la salut i perillós per a la salut pública.

neurones
Influència de la cafeïna sobre l'hipocamp

Joan Barril
Isabel González

El cervell és la part del nostre organisme més desconeguda i complexa. Tot i l'avanç de la ciència fins ara, encara hi ha molts dubtes envers aquest sistema de connexions, cèl·lules i hormones. La memòria és potser de les incògnites més grans del cervell.

En el nostre treball hem intentat conèixer una mica més sobre aquests dos aspectes, i sobre com influencia una substancia, concretament la cafeïna, en la memòria. Hem fet un estudi a fons sobre tots aquests factors, sobre el sistema en si per intentar aclarir els nostres dubtes. També vam fer una pràctica per basar les nostres hipòtesis i investigacions amb una experiència científica.

nen amb sindrome down
La síndrome de Down “sense límits”

Marta Villadelprat Morente

Malgrat els indubtables avenços socio-sanitaris i assistencials, les persones afectades per la Síndrome de Down continuen tenint barreres infranquejables per poder portar una vida plena i desenvolupar-se plenament com a persones, tot i tenint en compte les limitacions físiques i intel•lectuals pròpies de la Síndrome, és a dir, que malgrat les seves dificultats, les persones amb la Síndrome de Down podrien obtenir uns nivells més alts de qualitat de vida molt més alts que els actuals, si la societat posés en joc els recursos de que ja disposa.
En el treball s’hi pot trobar tota la informació que cal saber sobre la síndrome de Down, tots els recursos d’ajuda que tenen i que seria molt convenient que aquestes persones seguissin per tal de millorar les seves capacitats al màxim.
També s’hi pot trobar un petit anàlisi del que la gent sap i pensa sobre la síndrome.


inditex
L'imperi Inditex

Sandra Castet

El meu treball de recerca tracta sobre el gran Imperi Inditex.
Consta de diferents parts on s’engloben els inicis de la firma, les botigues que abarca, els components directius (encapselat per Amancio Ortega, firme creador), trajectòria mundial fins el disseny pasan per la producció i acavan a la comercialització. Una entrevista realitzada a una estudiant de moda hem va donar una perspectiva diferent i molt personalitzada.
En definitiva es tracta de un treball de investigació sobre l’empresa Inditex de la qual es coneix ben poc i que a primera vista pot suscita certa curiositat per aquest fet.

drogues
Drogas y comunicación

Sheila Plaza

¿Quién no ha oído hablar nunca del llamado “porro de marihuana”?
La verdad es que la costumbre de drogarse no es nueva.
Con fines mágico-religiosos, para huir de la realidad, para hacer frente a los problemas o por la incapacidad de hacerlo, por simple placer o con fines médicos, el hombre ha hecho uso de plantas y productos químicos, hoy incluidos en el concepto de drogas.
El uso ilegal de las drogas se generalizó a partir de los años 60-70 asociado a la llamada "contracultura" siendo utilizado por universitarios, intelectuales, artistas y músicos en busca de otros estados de conciencia.
Actualmente la gente sigue consumiendo y cada vez se enganchan más jóvenes a todo tipo de estupefacientes.
Partiendo de que la gran mayoría de los consumidores de todo tipo de drogas son los jóvenes y en que cada vez empiezan a consumir más temprano, mi hipótesis se puede resumir en una sola pregunta: ¿están los jóvenes bien informados sobre lo que conlleva meterse en este “mundillo”?
La sociedad tiende a decir que no hay información fácil de acceder para los jóvenes y eso no es cierto.
El problema está en que hay muchísima información pero poco diálogo entre padres e hijos.