façana

Treballs de recerca de 2n de batxillerat

Curs 2009-10

 

Descobrint la cervesa

Marc Carbó Solé
Sergi Estruch Traveria


El nostre treball de recerca l’hem titulat descobrint la cervesa perquè parla de diversos aspectes relacionats amb aquesta, en aquest treball podreu trobar la història de la cervesa, els ingredients necessaris per elaborar-la, procés artesanal explicat pas a pas i amb fotografies ja que la part pràctica del treball es va tractar d’elaborar cervesa nosaltres mateixos. Després parlem també del procés a escala industrial, d’una visita a la fàbrica de Damm i finalment de l’economia de la cervesa; com està Espanya en el sector: ventes, consum, importació etc.
En aquest treball em volgut saber més d’aquesta beguda coneguda mundialment i ens ha semblat molt interessant conèixer com s’elabora i elaborar-la.

Transtornos generalizados del desarrollo. El autismo

Alma Tolleson


He escogido este trabajo porque es un tema que me parece muy interesante. Interesante por el propio tema y por tener un familiar con autismo, debido a esto, quería aprender y profundizar más sobre este trastorno tan complejo para llegar a entender mejor a esta persona y poder ayudarla un poco más.
Con este trabajo pretendo recopilar la última información que hay ahora mismo en el campo de la psicología y de la investigación en el campo del autismo. También dar una pequeña aproximación a la gente de lo que es el autismo.
He querido confirmar que aunque las personas que padecen autismo tienen una mente distinta, debido sobre todo a las dificultades sociales que tienen, y los humanos somos seres básicamente sociales, tienen las mismas necesidades que podemos tener todos: cariño, afecto, proximidad, contacto y deseo de ser comprendidos.

espectre
La classificació dels espectres de les estrelles

Arnau Abadal
Oriol Romero


El treball de recerca realitzat es tracta d'un treball astronòmic on l'objectiu és observar una estrella, estudiar la seva llum emesa, és a dir estudiar els seus espectres i a partir d'aquí, doncs estudiar certes magnituds de l'estrella com serien la lluminositat, la distància a la qual es troba respecte a la Terra, l'element químic pel que està formada l'estrella...

Podríem dir que l'espectre d'una estrella és un número d'identitat que et dóna molta informació d'aquesta i permet comparar-la amb les altres, és a dir, classificar-la.



anual
El desastre d’Annual. La mort del sistema de la Restauració


Marc Fernández

Aquest treball de recerca tracta el tema del desastre d’Annual, enfocat en la degradació i caiguda de la Restauració.
La guerra del Marroc, un conflicte que acabà desembocant a una de les pitjors derrotes que patí l’exèrcit espanyol, fou una de les causes principals que minà el sistema de Cánovas del Castillo.
En aquesta recerca he realitzat una part bibliogràfica, en la que he explicat la situació de la Restauració durant el regnat d’Alfons Xlll i el desenvolupament de la guerra d’Àfrica fins a fets previs a la desfeta d’Annual.
La bibliografia m’ha servit com a context per a desenvolupar la recerca enfocada en la relació entre la derrota d’Annual i el pronunciament de Primo de Rivera, dos fets que canviaren la història del nostre país.

 

menor

Adolescents problematics i centres de menors.

Eva Rosell Merino

El treball s’ha enfocat bàsicament en els comportaments problemàtics dels adolescents i els Centres de Menors.
També es parla dels nens problemàtics a l’ infància i de tots els factors que poden influenciar en aquests comportaments conflictius. La Llei del Menor en aquest treball també a sigut un punt important per que regula i sanciona les diferents conductes problemàtiques dels menors, i en els centres de menors es diferencien els que son d’acolliment i els que son de reforma, com funciona l’administració d’aquests centres, la figura de l’educador i la polèmica sobre el maltractament en alguns d’aquests centres.

 

galaxia
Dona a la Segona República Espanyola: Seguiment des de la premsa.

Laia Corominas
Miriam Crespo
Ginebra Domènech


Aquest treball fa un seguiment dels debats per a la concessió del vot femení que es va dur a terme durant la Segona República Espanyola, concretament en la Constitució de 1931. Abans però, hem parlat de la situació social que vivia la dona en aquell moment, centrant-nos en el món laboral, en l’educació i en l’esport. Tot aquest estudi l’hem fet a través de la Vanguardia de l’any 1931. Aquest període va suposar un seguit de canvis importants per les dones, ja que van poder votar per primer cop i van començar a fer-se visibles dins la societat.

 


donainvisible
La societat i els transplantaments

Laura Lazaro

Aquest treball parla sobre la donació d’ òrgans des d’ un punt de vista social. S’ explica el procés de donació i es fa una investigació per veure i la gent està conscienciada sobre aquest tema si hi ha suficient informació i quines objeccions té. S’ explica el procés de donació i tota la feina que tenen els hospitals per distribuir i aconseguir els òrgans i teixits, les llistes d’ espera i el model espanyol pioner en tota Europa per fer-nos una idea de com funciona aquest procés del qual molts cops ignorem la seva importància.

 

ximpance
Que és la llum

Daniel Fernandez
Marc Vidal

Pel nostre Treball de Recerca, ens vam plantejar calcular la velocitat de la llum, de manera manual i veure quant ens i apropàvem. Per fer-ho, hem utilitzat dos mètodes: el que va utilitzar Ole Roemer al segle XVII, usant les llunes de Júpiter; i l’altre, més modern, amb l’ajuda del microones.

dona marroc
Els TCA, una malaltia del progrés

Marta Capdevila
Sandra Massó
Carla Rosell

 

Una persona sana es preguntarà com algú pot desitjar vomitar. Per una persona sana, vomitar és símbol de trobar-se malament o d'estar embriagat, en canvi, aquesta malaltia necessita, de vegades del vòmit, com a evasió de molts altres problemes que hi ha darrera l'acció de vomitar. Com una persona pot arribar a estar en els ossos quan això antigament era símbol de falta d'aliments i pobresa.
Els símptomes dels TCA no són res més que la punta d'un iceberg on a la base de la qual hi ha molts altres problemes. En aquest treball fem una introducció per tal que es pugui entendre com afecten els TCA, aprofundim en què són i els diferents tipus de trastorns alimentaris; els tipus, el seu diagnòstic, els símptomes, conseqüències, etc. Posteriorment, ens endinsem en el camp dels diferents tips de pensaments automàtics irracionals i negatius que tenen les persones amb un TCA i una vegada s'ha diagnosticat el cas de TCA esbrinem si aquesta malaltia té cura i com és duu a terme.

compost
Realització d'un paviment elastòmer

Andrés Sebastián
Daniel Masferrer

En el nostre treball, hem intentat aconseguir crear un paviment esportiu per a exteriors, amb les mateixes propietats que el que ofereix l’empresa més important del món de paviments esportius. Hem utilitzat un cautxú totalment diferent i afegint-li altres materials per tal d’arribar a les propietats desitjades. També ens hem centrat molt en intentar abaratir al màxim el producte, per això hem seleccionat els materials afegits basant-nos en els pressupostos i les propietats desitjades, i li hem donat un acabat totalment diferent al del paviment comparat. Per a dur a terme tot això, hem estat treballant amb un químic d’una empresa de cautxú, que ens ha proporcionat els aparells i material apropiat per a realitzar tot l’estudi del nostre paviment.
Després, hem realitzat una mostra del nostre paviment tal i com seria un cop instal·lat i li hem acabat de fer aquelles proves que només es podien fer sobre el paviment final, no sobre provetes de laboratori.
Per últim, hem comparat tots aquets aspectes i hem comprovat que hem realitzat un paviment molt competitiu amb el d'una gran empresa.

 

 

 

maqueta
Societat de consum en clau de sol.
Moviments socioculturals dels anys seixanta i setanta a Catalunya

Cristina Ballobar
Clara de Bolós
Maria Sanchis

Tots hem sentit alguna vegada que per poder entendre el present cal conèixer el passat. És per això que nosaltres vam pensar d’endinsar-nos en el passat de Catalunya, per poder comprovar si l’expressió que tantes vegades havíem sentit era certa.
És així que per entendre la nostra societat vam buscar dins les dècades dels seixanta i els setanta aquells moviments socials i culturals que van significar un gran canvi per a la societat catalana.
Ho vam fer centrant-nos en tres aspectes que van ser d’important rellevància dins la dictadura franquista i el final d’aquesta, com són les vies d’entrada de noves idees (com el turisme o la televisió), la societat de consum (que comprèn la moda, l’oci i el boom del 600) i, per acabar, la Nova Cançó, que va ser un moviment de caire reivindicatiu sorgit a causa de la dictadura.


nen mans pintades
Estudi dels elements naturals de la Sagrada Família

Minerva Rivas
Claudia Nicolini

 

L’ objectiu d’aquest treball és poder interpretar els elements naturals que trobem a la Sagrada Família. El poder entendre perquè Gaudí posa segons quins elements en lloc d’uns altres i per quina raó els posa on els posa.
Per realitzar-lo hem hagut d’anar varies vegades a la Sagrada Família i així veure’ls en directe i també poder fer fotografies.

Al treball també s’hi explica el context en que va ser construït el Temple i la vida del seu autor, Antoni Gaudí. Que va ser l’arquitecte modernista més conegut d’Europa.

 



llengua
Videojoc, o art?

Ivan Serra

 

Aquest treball tracta sobre el videojoc, les formes en les que afecte a la societat, també descobrirem la seva evolució i us explicaré els seus generes més importants. L’objectiu més important que jo me proposat es canviar la forma de veure els videojocs d’algunes persones que ja sigui per l’edat o per que mai han tingut contacte amb ells. També arribaré a les conclusions si es pot tractar d’art els videojocs, per aquest fet me ajudat de l’historia del cinema per fer una petita comparació i he explorat noves formes de fer art amb la utilització de l’ordinador com a eina principal. També he valorat cada gènere dels videojocs, analitzant els valors que transmeten als jugadors podem arribar a la conclusió de quins generes aprofiten més les característiques artístiques dels videojocs.

 

sant sopar
El cabell

Andrea Loscos
Alba Santiago

El nostre treball tracta sobre el cabell, volem comprovar la hipòtesi següent: la gent té cura del seu cabell i n’és conscient de la seva importància.
En primer lloc, hem estudiat de manera teòrica el cabell, definint-lo, citant les seves propietats, alteracions, ...
En segon lloc hem realitzat un treball de camp, amb l’objectiu de treure resultats per a la nostra investigació. Hem preparat una enquesta amb diferents preguntes, per tal d’esbrinar l’atenció que dediquen els usuaris al seu cabell així com els productes que utilitzen, també ha estat objecte del nostre qüestionari temes relacionats amb els problemes del cabell i l’herència, el medi ambient, l’edat i altres factors.
Hem enquestats als usuaris amb la finalitat de confirmar la nostra hipòtesi.
Hem realitzat gràfiques basant-nos en el criteri dels usuaris amb la finalitat de poder dur a terme les conclusions.

autisme
La recuperació de l'autonomia en un moment d'esperança

Roger Lleida

En tota la història de Catalunya només hi ha hagut tres Estatuts d’autonomia. El del any 1932, el del 1979 i el del 2006. En aquest treball he estudiat el del 1932 perquè es el que ha tingut més importància dels tres. Ja que aquest tema es molt extens, m’he centrat sobretot en la seva elaboració i aprovació. De la mateixa manera he fet un repàs de tots els personatges que van intervenir en el mateix. També he fet un petit repàs dels antecedents catalans i republicans. Per a dur a terme aquest treball he fet servir documentació, diaris i fotografies de l’època. Per finalitzar el meu treball he fet un annex que conté l’Estatut de 1932 íntegre.


camprodon
Els musicals

Alexia Moreno


En aquest treball he estudiat els musicals des dels seus orígens, i m’he adonat de la gran evolució que hi ha hagut en el mòn del teatre.
S’ha convertit d’una simple distracció en una autèntica indústria. El que antigament estava considerada una feina “marginal ”, amb els anys ens ha donat noms molt respectats en la nostra societat.
S’ha convertit en un entreteniment per tot tipus de generacions, ja que te gran varietat d’estils.
He estudiat tant la gent que treballa en aquest món, com diversos musicals que s’han fet al llarg dels anys; estrenats al cinema, al teatre o ambdós.
He vist que el musical a passat per èpoques més bones que altres i que els musicals estan molt lligats a l’evolució de la música en general.
També he comprovat que la temàtica de les obres ha anat canviant, de temes frívols a passat a temes d’interès social (EVITA, JESUCRISTO SUPERSTAR,…)
També hi ha un guió d’un musical adaptat per fer l’obra a l’institut.

sabates
Crisis

Gerard Perez
Nil Vilades


El passat, esta compost per el crack del 29, del qual s’ha fet una explicació, l’altre apartat del passat és el del començament de la crisis actual.
L'apartat del present comença amb una explicació de la situació actual, es a dir explicació de la crisis que estem patint tots. L’atur, una de les coses que esta donant mes mals de cap al Govern per intentar reduir-lo. Per acabar en aquest apartat les possibilitats d’inversió en temps de crisi.
En l'apartat del futur ens em basat molt en les opinions d’economistes prestigiosos, em parlat de les mesures ha adoptar perquè no es repeteixi res semblant, del temps previst per sortir i si hi haurà algun canvi de mentalitat en les persones.


homosexualitat
Lo que nadie mas te contará sobre el Bboying

Pol Reguera

 

¿Cuanto sabe la gente que viste ancho, o la gente que escucha rap, sobre el Hip Hop y sus danzas, especialmente el Bboying?

Me he decidido a hacer el trabajo sobre el Bboying porque es lo que mas amo en esta vida y a lo que espero poder dedicarme.

Este trabajo está enfocado a mostrar tal y como es la parte de baile del HipHop y en concreto el Bboying, desde sus raíces.

 


gota
Fracaso escolar. Estudio y evaluación de un centro educativo.

Sergio Sancho Asensio
Rafa Ruiz Serrano


En este trabajo nos hemos centrado en “El fracaso escolar”, y lo hemos dividido en dos partes: en la primera, hablamos sobre el concepto de fracaso escolar en general, y a través de diversos estudios al respecto, en la segunda parte hemos analizado el índice de fracaso escolar directamente en el IES Arnau Cadell.
Nuestro objetivo ha sido analizar el índice de repetidores que hubo en el instituto, promoción 2008-09 y las causas generales que provocan a los alumnos a desembocar en éste. Hemos realizado una serie de entrevistas a docentes de distintas materias dentro del centro con el objetivo de obtener la reflexión como profesionales que son de la enseñanza, acerca del fenómeno del fracaso escolar.

bboy
El Corpo de Truppe Volontarie

Ignasi Majoral
Eric Ros

La recerca tracta dels ajuts que van tenir els franquistes i els republicans a la guerra civil espanyola. Ens centrem en El Corpo de Truppe Voluntarie, cos de voluntaris italians que van ajudar als franquistes i estudiarem els cinc primers dies de la batalla del Ebre, agafant els noticiaris que escrivien, i els em traduït al català per veure els diferent plantejaments que feien. Em agafat aquest tema ja que, hi ha poca informació i se’n sap molt poc, a més, van tenir un paper bastant important a la guerra civil.

.

mon
Historia del cine, la fabrica de sueños.

Daniel Camacho Guitérrez

Este trabajo esta basado en la historia del cine. Clasificado en tres apartados el Cine Americano,el Cine Español y el Cine Catalán van formando un relato sobre la industria fílmica.
Muchas anécdotas, muchas descripciones, muchas ilustraciones van conformando un trabajo que relata la evolución del cine, también conocido como la fabrica de los sueños.
Una evolución ligada a la par con problemas sociales, económicos y culturales en los diferentes países de desarrollo del séptimo arte.
Como trabajo suplementario, se ha producido un pequeño cortometraje mudo, acompañado de una canción.
El apasionante mundo del cine en su pura esencia de espectáculo.

gota
La dansa clàssica, un art que no inclou als homes?

Sandra Alsina Verdú
Mar Sorolla Sala

 

Ens agrada la dansa, ens agrada ballar. Però moltes de les persones que ens envolten tenen encara idees carregades de tòpics i prejudicis: “la dansa clàssica és cosa de nenes” o “els ballarins són homosexuals”. L’objectiu de la nostra recerca ha estat constatar si aquestes idees eren encara vigents a la societat actual. El treball que hem realitzat consta d’una primera part teòrica, on expliquem què és la dansa i les seves formes i una segona part, la recerca pròpiament dita: per fer-la hem passat un qüestionari a gent “del carrer” i hem entrevistat a diversos professionals que estan treballant actualment en la formació dels futurs ballarins i ballarines. Hem descobert moltes coses, però cal dir que –si hem de fer cas de la mostra entrevistada– el prejudici persisteix, especialment, entre els homes i la generació més jove, encara que es veu parcialment amagat perquè hi ha consciència que tenir prejudicis “no queda bé”.

 

menjar
Mucho más que sudokus

Gabriela Argos

El trabajo va de los sudokus y de todos sus antecedentes, como los cuadrados latinos, greco-latinos y por último los cuadrados mágicos.
En cada uno de ellos hay una explicación sobre su historia, de donde provienen, y de como se pueden encontrar cuadrados de diferentes ordenes.
Y por último como se puede resolver un sudoku.

esquelet
La fibromialgia, la malaltia invisible

Elena Escalé

La fibromiàlgia és una malaltia d’origen encara desconegut que afecta molt més les dones que els homes (en una proporció de 9 a 1). Se sospita que en la seva aparició intervenen factors hereditaris i que la causa principal és una percepció anormal de les sensacions doloroses. Fins fa poc es considerava una malaltia imaginària i sovint es pensava que les persones afectades patien problemes psicològics. Té símptomes molt nombrosos que dificulten la seva diagnosi. A més, és fàcil de confondre amb altres malalties que també causen dolor crònic. Actualment, els metges es basen per a diagnosticar-la en exàmens clínics i en els divuit punts principals del dolor, ja que les persones que la pateixen tenen una sensibilitat més elevada.
Donat el desconeixement de l’origen del mal, el tractament no és curatiu sinó simptomàtic: els metges solen receptar analgèsics, antiinflamatoris i també antidepressius.
En el treball s’hi descriuen els símptomes, com percep el dolor una persona sana a diferència d’un malalt de fibromiàlgia, quines malalties es solen confondre amb aquesta, com es fa el diagnòstic i quins tractaments s’apliquen.
També s’han realitzat una sèrie d’entrevistes a malaltes de fibromiàlgia i a professionals relacionats amb aquesta malaltia, per tal de veure com se senten les malaltes i com es veu alterada la seva vida quotidiana.

cotxehidrogen
El poble sahrauí a l'exili

Nil Dot


El poble sahrauí a l’exili és un treball que intenta explicar, en termes generals, l’actual situació del poble que antigament, fa 34 anys, habitava el Sàhara Occidental. Per tant, l’enfoc del tema ha d’abarcar temes que intentin justificar la realitat, que intentin fer entendre la situació del Sàhara Occidental des de totes les perspectives. Aquests temes, que han estat escollits segons el grau de rellevància que tenen en l’actualitat del poble sahrauí, pretenen donar a conèixer, tots els elements favorables i desfavorables, del camí del poble sahrauí cap a l’autodeterminació i la independència.
És, per tant, un tema fonamental el de la història del Sàhara, per saber el perquè del present, tot i que també destaco l’actualitat del poble sahrauí en el sentit d’informar com és la vida als campaments de refugiats i en el sentit de donar a conèixer les injustícies i les il·legalitats que actualment es cometen sobre aquest castigat poble.