façana

Treballs de recerca de 2n de batxillerat

Curs 2012-13

 

Aquest curs, un altre cop, el nostre centre ha estat d'enhorabona. El treball de recerca de la nostra alumna Alba Serrano Martinez titolat "Millor en Xantana" ha estat estat guardonada quatre cops.

IV Premi UB - Ferran Adrià - Gallina Blanca.

L'acte de lliurament de premis es va fer el 19 de setembre de 2013 amb la presència del cuiner Ferran Adrià, el rector de la UB, Dídac Ramírez i altres càrrecs. Ha estat recollit per El Periódico, La Vanguardia i Tot Sant Cugat.

alba serranoferran adriaFerran adria

 

Primer premi del Memorial Vazquez Montalban de Sant Cugat del Vallès

Aquest premi comporta la publicació del treball.

recollint el premi memorial vazquez montalban agraint el  premi memorial vazquez montalban

 

Accèssit al 1r premi de la Societat Catalana de Química de l'IEC de l'Institut d’Estudis Catalans.

Entrega dels premis a l'IEC

El nostre director i l'Alba recollint el premi

El nostre director i l'Alba recollint el premi

Guanyadores, tutors i directors guanyadors.

aa

L'Alba amb la Pilar, tutora del seu treball

I aquí amb el director l'Oscar Costa.

i per últim

El premi Baldiri Reixac.

 

Moltes gràcies Alba, moltes gràcies també a la teva tutora Pilar. Heu treballat, com sempre, amb seriositat, rigurositat i creativitat. Aquesta vegada se us ha reconegut. Aquest premi també és un honor per tot l'Arnau Cadell.

onada

 

 

xantana
Millor amb xantana?

Alba Serrano Martínez

La xantana és un heteropolisacàrid produït pel bacteri Xanthomonas Campestris a partir de la fermentació del midó del blat de moro. Va ser descobert a la dècada del 1950 al departament d’agricultura dels EEUU i ràpidament es va utilitzar en sectors tan diversos com la mineria o la indústria farmacèutica i alimentària, donada la seva principal característica d’incrementar la viscositat d’un fluid. No va ser fins ara fa uns 10 anys, que va entrar a les cuines dels restaurants més innovadors per modificar textures. És un producte força desconegut pel gran públic, però que presenta grans possibilitats de futur en la cuina del dia a dia, possibilitats que he buscat al llarg del treball.
El treball s’inicia amb el plantejament d’objectius, una breu introducció al concepte de cuina molecular (relació cuina i ciència), al concepte de textura i normativa aplicable, i a alguns dels nous productes utilitzats en aquests tipus de cuina. A partir d’aquí he entrat plenament en l’estudi de la xantana, amb una descripció general i reglamentació, i tot seguit amb l’estudi experimental de les seves propietats i efectes sobre diferents ingredients culinaris, que conformen el cos del treball. A partir dels resultats obtinguts, he treballat en diferents aplicacions culinàries de la xantana amb l’elaboració de plats concrets. Per últim, he fet un balanç de la recerca amb les conclusions del treball lligades als objectius inicials plantejats i he deixat obertes algunes vies de treball sobre el tema per a possibles recerques posteriors.

bacteri

Realitat i Simulació

Maria Ferrer
Laura Tarazona
Joana Mateos

Moltes vegades estudiar el comportament de la realitat és complex, ja que hi influeixen molts factors i no disposem de mitjans per abastar-los tots. Un bon mètode per representar la realitat i entendre-la és la simulació. Per demostrar-ho, ens hem endinsat en l’àmbit biològic buscant sistemes reals en els quals fixar-nos.

Un primer experiment, la realització de cultius microbians, i la seva simulació ens han servit per introduir-nos en la programació i comprovar que podíem simular una visualització senzilla de la realitat. Partint d’aquesta idea, hem estudiat les variables influents d’un sistema més complex com és l’expansió d’una epidèmia. Amb la simulació que hem realitzat, es comprova l’evolució en una població de la pandèmia més preocupant del moment: la SIDA.

Les dues simulacions estan realitzades amb un programa informàtic fàcil d’entendre, visual i dinàmic i que permet comprovar l’aproximació entre realitat i simulació. Així doncs, amb les nostres modelitzacions podrem corroborar si la simulació és un mètode eficaç o no a l’hora d’estudiar i preveure el comportament d’experiments reals.  

dna
La influència del gen BRAF en el càncer de tiroides

Andreu Moral
Benjamí Parellada

En aquest treball hem avaluat com una mutació en el gen BRAF pot afectar el càncer de la glàndula tiroides. Per a aconseguir-ho hem anat al Laboratori d'Endocrinologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, on hem analitzat l'ADN de pacients afectats per aquesta malaltia. Allà, diversos doctors i experts en la matèria ens han deixat veure i participar en els procediments emprats en aquesta procés.

El treball consta d'una part teòrica que ens ha servit per donar-nos una base, sobre la qual podríem entendre millor el que després faríem al laboratori. En ella introduïm conceptes bàsics del material hereditari, el càncer i la glàndula tiroides.

En la part pràctica ens hem concentrat a explicar el que vàrem fer al laboratori, la metodologia, els aparells i els protocols emprats.

dofi
EL SOMRIURE DELS DOFINS; ALEGRIA O ANATOMIA?
Valoració objectiva de la captivitat d’aquests mamífers marins

Clàudia Roldán Julià
Laura Soldevila Guilera

T'has plantejat mai si els dofins que actuen als espectacles de zoos i aquaris són feliços?

En aquest treball hem volgut analitzar la captivitat des de diferents punts de vista per tal de fer-ne una anàlisi exhaustiva i objectiva.

Sovint els activistes ens en donen una visió negativa, però els promotors de zoos, aquaris i circs en canvi defensen que els animals no pateixen, qui té raó?

Després de fer un curs al Zoo de Barcelona, ens va caure a les mans el documental The Cove, on es mostra una matança massiva al  Japó i s'explica com és la captivitat i el que suposa per als animals a través de l'exentrenador, més tard convertit en activista, del dofí protagonista de l'exitosa sèrie televisiva Flipper. A través d'aquest document gràfic i d'altres fons com per exemple articles de premsa, entrevistes a experts i associacions i una enquesta realitzada per nosaltres mateixes al nostre institut ens hem endinsat en aquest món i hem intentat extreure conclusions d'aquesta anàlisi.

fisics
Determinación de la gravedad

Santiago Acebedo

Nuestro proyecto de investigación afronta el tema de la gravedad con la intención de responder cuestiones como qué es la gravedad y cómo conocer experimentalmente su valor.
Para una más fácil comprensión del problema, el trabajo arranca con los objetivos e hipótesis iniciales. Sigue el desarrollo del proyecto que introduce el tema y hace historia de los experimentos y de los hechos básicos relacionados con la gravedad. A continuación se expone el concepto de campo gravitatorio, incidiendo en el terrestre.

En el apartado experimental se aplicarán dos sencillos métodos para determinar el valor de la gravedad: el péndulo simple y el tiro horizontal.

A partir de los experimentos se hará un estudio de los resultados obtenidos y finalmente concluiremos si nuestra hipótesis y objetivos se han cumplido.

carapintada
Paraguay, una historia de lucha y desencuentros

Marco Benitez
Pedro Cervantes

Este trabajo se centra en la evolución histórica del Paraguay y cómo durante su época de máximo esplendor fue un país ejemplar para el resto de los países sud-americanos desde un punto de vista social y económico.

Además se plantea cómo a partir de este hecho, y por diferentes causas, se implicó en conflictos con Uruguay, Brasil y Argentina, países liderados por partidos conservadores en aquel entonces. Esto llevó a una guerra devastadora donde participaron hombres, mujeres, y niños; desde entonces el Paraguay no fue el mismo, a partir de este acontecimiento el papel de la mujer empezó a ser determinante para que este país no mueriera en el olvido y volviera a empezar su propia evolución.
Podemos considerar este trabajo como un viaje al pasado del país ya que nos ayudará a comprender cómo llegó a ser una republica y cómo pasó de ser un país desarrollado a ser actualmente un país en vías de desarrollo.

magia
Matemàgia

Bernat Paulí
Israel Castelo

En aquest treball es parla de les matemàtiques que hi ha amagades darrere de molts trucs de màgia. Citem en ell diferents matemags, persones que es dediquen a fer trucs de màgia i després ens expliquen per què passa. També expliquem trucs que hem trobat i revelem els seus secrets.

cooperacio
De la desigualtat a la idea de justícia i equitat: el paper de la Cooperació Internacional.

Patricia Lizano

El paper de la cooperació internacional en un panorama de desigualtats socials i econòmiques, juga un rol important per a possibilitar noves vies d’ajuda i solidaritat entre pobles i persones. El sorgiment de la classe capitalista i d’un nou ordre econòmic mundial, ha obert encara més la bretxa entre rics i pobres, entre aquells que no disposen d’un accés als recursos més bàsics i elementals i aquells que sí disposen d’aquest accés. Si tenim en compte la quantitat de població mundial que pateix aquestes discriminacions i els que no, aquests recursos bàsics esdevenen com a una mena de privilegis on no tothom pot jugar-hi.

L’objectiu d’aquest treball és descobrir el paper que ha assolit la Cooperació Internacional, des de la història fins als nostres dies, com a eina eficaç per reduir les desigualtats entre els països del Nord i del Sud, i com les ONG’s i els moviments de solidaritat han pres rellevància dins d’aquest nou món bipolar.

pintura
Pintores italianes del segle XVI. ¿Pintura en femení?

Maria Vilaseca Cañellas

Aquest treball de recerca es centra en l’estudi d’algunes pintores italianes durant els segles XV i XVI. Per seguir un fil i no estendre'm innecessàriament he plantejat la següent hipòtesi: el fet que les artistes siguin dones, determina la naturalesa dels temes presents a les seves obres? És a dir, fins a quin punt es pot afirmar que els assumptes tractats per aquestes pintores vénen determinats per la seva condició de dones.
En la part teòrica contextualitzo i explico cada autora seleccionada.
En la part pràctica realitzo l’anàlisi de les seves obres més rellevants.

dona a una fabrica de guerra
Dones en lluita: la influència de les dues guerres mundials en la condició femenina.

Irene Solé
Júlia Sánchez

Avui en dia es podria afirmar que la igualtat de sexes és força completa als països occidentals, però seríem capaços de dir amb certesa com hem arribat fins aquí? Sabem quins esforços i barreres van haver de superar les dones per gaudir de la llibertat que tenen avui en dia? Per aquest motiu, hem volgut investigar i mostrar quins papers va desenvolupar la dona en els dos conflictes bèl·lics més importants de la història contemporània, veient l’evolució i el procés que van seguir perquè els seus actes repercutissin en l’actualitat.




camera
El món dins d’una caixa: la càmera estenopeica

Diana Arcos Vilanova
Gonzalo del Pozo Ortiz

El món dins d’una caixa tracta de la construcció casolana del tipus de càmera més simple que existeix, la càmera estenopeica. Per realitzar la part teòrica s’ha investigat la història de la fotografia, el funcionament de les càmeres estenopeiques i d’una càmera rèflex comuna i els principis bàsics en què es basa la fotografia. Per la part pràctica d’aquest treball de recerca s’han construït tres càmeres fotogràfiques, de manera totalment casolana, capturat fotografies amb elles i revelat manualment.

S’ha fotografiat amb les càmeres estenopeiques observant els canvis que apareixien a les fotografies quan es modificaven les tres variables principals en que es basa la fotografia: l’obertura del diafragma, el temps i la sensibilitat. Un cop obtinguts els resultats, s’ha fet una breu comparació entre les càmeres estenopeiques i una càmera rèflex digital.

neu
Val la pena practicar esports extrems amb els riscos que corres?

Alan Rubí

Aquest treball de recerca explica què són els esports extrems, insistint en els riscos que comporten, i les necessitats de preparació física i tècnica necessàries per practicar-los. He elaborat una enquesta per esbrinar aquestes dades. Les he passat a 20 esportistes i a partir de les dades obtingudes i de la pròpia experiència, he arribat a la conclusió que sí val la pena practicar un esport extrem amb els riscos i perills que corres.

dibuix
De què som còmplices els consumidors i les consumidores?

Laia Masnou Artigas
Sarah Iñesta

Has pensat alguna vegada com s'ha fet el teu telèfon mòbil? O, qui ha cultivat el cacau de la xocolata que tant t'agrada?
Darrere dels productes que comprem hi ha empreses com Apple, Inditex i Nestlé, les quals obtenen matèries primeres o elaboren els seus productes en països en vies de desenvolupament generant  conseqüències negatives per a les persones i el medi ambient d'aquestes regions.
Al nostre treball estudiem alguns d'aquests fets i els contraposem amb la percepció que tenen els consumidors potencials sobre aquestes empreses i alguns dels seus productes.
Tens un iPhone? Prens Nesquik? Portes uns texans desgastats? Vols saber com es fan?

tacons
Tràfic de dones i de menors a Espanya

Abigail Baach

L'explotació i el tràfic de dones és una pràctica que infringeix els drets humans més bàsics, atemptant contra la dignitat i la llibertat de les seves víctimes i que implica, de vegades, un alt risc de mort. A Espanya, en concret, el tràfic i explotació de dones sol donar-se amb finalitat sexual, de manera que moltes d'elles són obligades a practicar la prostitució.
El tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual és el tercer negoci il·legal més lucratiu després de les armes i les drogues. El fet que hi hagi tants diners pel mig i tanta gent enriquint-se a costa d'aquestes dones, limita notablement el camp d'actuació.
En aquest treball explico què és el tràfic de dones i de menors, concretament, les seves causes i conseqüències, si Espanya és un dels principals països del tràfic, ja sigui destinatari o d’origen, i què s’hauria de fer per evitar ser-ne una víctima més.

nen
Viure l'adopció

Mariona Prado
Maria Abadal

Com tots sabem l’adopció és un fenomen actual i amb una gran importància a tot el món, hem volgut investigar a fons tot el que comporta, les causes, els sentiments, fins a descobrir coses que mai hauríem imaginat. És un tema molt extens i no hem pogut abastar-ho tot, encara que hem fet un petit treball per a fer veure a tothom la realitat de l’adopció. A la primera part, enfoquem el procés per a adoptar aquí a Catalunya, fent entrevistes a parelles amb nens adoptats per a veure quins motius fan que les persones adoptin, si han tingut una bona adaptació, fins a arribar a veure si els pares i mares s’estimen igual als fills biològics que als fills adoptats. A la segona part, hem volgut fer veure que no tot és com diuen i hem fet un pas més enllà per a descobrir si realment les adopcions són beneficioses per a tothom o només per a uns quants.

text braile
Integració social de persones cegues.

Marc Estrella
Roger Bellido
Arnau Blasco

Aquest treball intentem fer una pinzella de com viuen avui en dia les persones amb una discapacitat visual. Per fer-ho, hem parlat i pogut entrevistar persones afectades i persones anònimes que no pateixen cap tipus de discapacitat.
Heu pensat alguna vegada com viuen aquestes persones? Us podeu imaginar quins són els seus sentiments? Creieu que es viu de la mateixa manera que vosaltres? Quina información tenim sobre aquest tema?
El nostre objectiu es posar-nos a la pell d’aquestes persones i arribar a entendre la seva situació.

bessons
Els bessons
Possible resposta a l'eterna controvèrsia.

Martina Madaula
Miranda Madaula

El fet de ser bessones univitel·lines i haver escollit itineraris tan diferents d’una manera tan clara i determinada ens va despertar una gran curiositat acompanyada d’un gran nombre de preguntes. Per què, tenint el 100% del gens iguals, podíem veure tantes diferencies entre nosaltres i a tants nivells?

Aquest treball no només pretén resoldre aquesta incògnita sinó també investigar aspectes biològics i psicològics dels bessons, des del perquè de la formació d'un bessó, fins a esbrinar si existeix alguna diferència entre la relació de bessons i la de germans.

Per resoldre els nostres dubtes hem contactat amb doctors de les facultats de Medicina i Psicologia de la Universitat de Barcelona i hem realitzat experiments científics de laboratori.

flag
The troubles

Sam Steele

This research project provides an understanding of the dispute between the two communities that form the population of Northern Ireland. Apart from answering key questions on the outbreak, the course and the outcome of the troubles, it also provides some deep insights into the situation from the perspective of three people who were directly involved in the conflict, and whom I personally interviewed.


cavalls
Hipoteràpia

Lara Domenènech

Aquest treball de recerca se centra en l’estudi de si és eficient o no la hipoteràpia.
La part pràctica d’aquest treball es basa en la investigació, a partir d’enquestes i entrevistes, i en l'observació, a partir de l’experiència pròpia. Per dur a terme la part teòrica, he investigat sobre la hipoteràpia en general; què és, una mica d’història, sobre l’origen del nom d’aquesta teràpia, a qui va bé i a qui no va tan bé de practicar-la, les races de cavalls que van millor. Per esbrinar-ho he obtingut informació de certs especialistes en aquesta teràpia.
He pogut arribar a la conclusió que la hipoteràpia és una teràpia eficient i que acaba produint moltes millores.

inmigants
CCIEE: Els Guantànamo d'Europa. Estudi de la immigració a Espanya

Júlia Robert
Sara Gironella

Com és possible que hagi augmentat en tan poc temps la població estrangera a Espanya? És possible que un país fomenti l' arribada d'immigració per conveniències polítiques i econòmiques? Podrien existir a Europa centres on es vulnerin els drets fonamentals de les persones al segle XXI?
Amb la nostra recerca hem intentat resoldre totes aquestes qüestions mitjançant l'estudi d'un cicle migratori, des que un estranger pren la decisió de desplaçar-se cap a Espanya fins a la seva deportació. Hem realitzat enquestes per esbrinar l'opinió d'una petita mostra de la població sobre els Centres d'Internament d'Estrangers, coneguts com els Guantànamo d'Europa, i hem tingut l'oportunitat de sentir les experiències d'una immigrant irregular a Espanya.

primaria
Primària interactiva

Paula Sopeña
Andrea Múrcia

A l’educació primària, avui dia, hi ha incorporada la tecnologia didàctica interactiva com a eina auxiliar per al professorat en el desenvolupament de les classes, per tal de millorar el procés d'aprenentatge i aprofundir en les relacions telemàtiques per entre professorat i família, gràcies a les seves nombroses possibilitats.
El nostre propòsit és descobrir la realitat del que passa a les escoles amb les noves tecnologies incorporades, tant a nivell d'efectes com a nivell de canvis respecte el que hi havia abans de la seva incorporació.

esport i alimentacio
Trastorno alimentario relacionado con la actividad física.

Alessandro Bassani
Yago Henne

¿Alguna vez te has preguntado si existe alguna relación entre la actividad física y los trastorno alimenticios como por ejemplo la anorexia, bulimia, o vigorexia? ¿Tiene algo que ver el deporte que practiques con tu alimentación o tu peso?
En este trabajo hemos profundizado y investigado sobre este tema para intentar descubrir si existe dicha relación, y cómo se produce exactamente. Para poder llevar a cabo alguna conclusión hemos entrevistado a personas, separándolas por género, y por si son practicantes de algún deporte o actividad física. Luego hemos revisado bien las respuestas y hemos sacado conclusiones de cada una para así poder hacernos a la idea de cómo va el tema y poder llegar a una conclusión final.
Finalmente basándonos en nuestros datos obtenidos y en datos que hemos encontrado por diferentes webs oficiales llegamos a una conclusión real sobre nuestro tema.

timelapse
El time-lapse com a alteració del temps cimematogràfic. El món a una altra velocitat

Nic Dols
Joan Mallol

En aquest treball de recerca hem estudiat detalladament una tècnica fotogràfica anomenada time-lapse, ja que vàrem veure que era una tècnica poc coneguda però que últimament es començava a utilitzar en molts mitjans audiovisuals. Tenint en compte tot això ens hem volgut informar més sobre aquest tema.
Hem analitzat diferents tipus de time-laspes, hem investigat els diferents usos, i el que volen transmetre, etc. Però el nostre objectiu principal era aprendre com es realitza aquesta tècnica per després amb els coneixements adquirits poder crear el nostre propi time-lapse.
Tots els escenaris que apareixen en el nostre time-lapse estan ubicats a la ciutat de Barcelona, ja que vàrem creure molt convenient fer-ho d’aquesta ciutat gràcies al seu gran atractiu.

escut
Gestió empresarial i esportiva d'un club

Gerard Llatjós

Aquest treball tracta de la creació d’un Club de futbol a Sant Cugat del Vallès. 
Està enfocat des de l’àmbit empresarial i financer i sense oblidar el tema esportiu i la filosofia del Club. 
Explica detalladament tots els factors imprescindibles alhora de fer funcionar una empresa esportiva. 
Tot i tractar el tema empresarial, no s’enfoca tan sols en el fi econòmic sinó també com a escola dels valors humans, mitjançant l’esport.

chanel
Chanel

Adrian Van der Hoven

Avui en dia, més que mai, es qüestionen els valors que hi ha  darrera de la moda. Què ens aporten les marques? Què justifica els seus alts preus? Què més dóna seguir les tendències si aquestes canvien constantment? Per què preocupar-se per com vestim si això és una cosa superficial? 
Vull respondre aquestes preguntes i totes les incoherències d'aquest món centrant-me en estudiar la marca CHANEL i Chanel la dona que la va fundar.
Chanel no va ser una dona superficial ni banal, representa un exemple de superació, innovació i valentia. Va ser una dona de negocis i va obrir la mentalitat al segle XX, mostrant quina havia de ser la posició de les dones en la societat, essent pionera en molts aspectes com la vestimenta, l'aparença física i les actituds envers la vida. 
La marca CHANEL una de les marques amb més història, segueix activa i al capdavant de la innovació i la recerca de noves tecnologies, és una de les marques més reconegudes i desitjades pel públic.