TÍTOL: “ENGLISH AS AIM AND TOOL OF LEARNING” (“L'anglès com a objectiu i eina d'aprenentatge”)
Breu resum del projecte:
El projecte pretén donar resposta a la demanda de la societat de conèixer altres llengües introduint la llengua anglesa en el currículum de l’alumne des de l’educació infantil de manera vivencial, posant l’accent en l’organització dels recursos personals (grups reduïts) i materials (incorporació dels recursos audiovisuals i multimèdia) tenint en compte les noves orientacions metodològiques sobre l’ensenyament-aprenentatge de llengües estrangeres. Conèixer una altra llengua ensenyant a conviure i a tenir una actitud positiva davant l'aprenentatge de les llengües alhora que aprenem continguts.
A) JUSTIFICACIÓ
La necessitat d’aprendre llengües en la nostra societat ens ha motivat a replantejar el tractament de la llengua anglesa a la nostra escola: la introducció d’aquesta en nous nivells, la metodologia i recursos emprats. El fenomen de la immigració ens ha posat de manifest la importància de desenvolupar actituds positives envers la diversitat lingüística i cultural.
En un principi, complint la normativa, l’inici de l’anglès es feia a CM, posteriorment en el curs 2001-02 vam iniciar l’aprenentatge de l’anglès a 2on., al curs 2002-03 a 1er i el curs 2003-04 l’hem iniciat a P5. Paral•lelament hem iniciat a CM l’aprenentatge d’una part del currículum de ciències naturals en anglès i a CS el desenvolupament del currículum de l’àrea visual i plàstica en llengua anglesa i alguns aspectes del currículum de CCNN en anglès.
Des de l’experiència en el nostre Centre en aquesta matèria hem vist convenient fer un replantejament a tota l’escola de l’aprenentatge de la llengua anglesa, iniciant, durant el curs 2005-06, l’aprenentatge de la llengua anglesa a P4, incrementant el temps de contacte amb aquesta llengua en grups reduïts, continuant amb el desenvolupament de part del currículum de ciències naturals en anglès a CM i CS i el currículum de l’àrea visual i plàstica a CS en llengua anglesa.
Hem integrat la llengua anglesa dins el currículum, fent un projecte de l’aprenentatge del coneixement del medi social i natural utilitzant la llengua anglesa com a llengua d’aprenentatge alhora que integrem l’anglès en les situacions habituals relacionades en la vida de l’aula. Posem l’accent, a nivell de recursos personals (grups partits), als cicles inicial i mitjà ja que els alumnes d’aquestes edats són més motivables, tenen més plasticitat per entendre el mecanisme funcional de qualsevol llengua, adquirir i articular correctament els sons diferencials sense por d’equivocar-se i sobretot, perquè els encanta repetir més de mil i una vegades la mateixa història sense cansar-se ni avorrir-se. Però el més important és que els alumnes gaudeixin de les activitats que es realitzaran a través de la llengua anglesa creant en ells una bona actitud vers a l’idioma.
En el procés de l’elaboració del projecte d’aquest projecte d’innovació en llengua anglesa hem tingut present els objectius que defineixen el nostre pla estratègic de l’any 2001-05 “Adaptació de l’escola als nous reptes socials” aprovat al l’octubre del 2001 que són:
- Educació emocional en valors.
- Integrar les tecnologies de la informació i comunicació en el currículum.
- Relació i coordinació entre tots els membres de la comunitat educativa.
- Formació humanística pel desenvolupament de la sensibilitat cultural i estètica.
- Donar resposta a les necessitats individuals dels alumnes.
B) OBJECTIUS
- L’objectiu general que ens hem plantejat per a l’aprenentatge de l’anglès és aconseguir que sigui una llengua amiga, propera i freqüentment present a la vida quotidiana dels nostres alumnes.
- Familiaritzar-se amb formes de comunicació diferents a la llengua o llengües que coneixen, acceptant amb normalitat l’ús d’altres llengües.
- Crear entorns que afavoreixin la interacció i la comunicació.
- Adquirir una competència comunicativa en la llengua estrangera en situacions i contextos quotidians i pròxims, reforçant els objectius i els aprenentatges propis del cicle.
- Informar i sensibilitzar a les famílies sobre la importància de l’aprenentatge de les llengües estrangeres a l’escola.
|