Projecte educatiu
 
Projecte de reutilització de llibres i quota
 

INTRODUCCIÓ

Al CEIP 25 de Setembre de Rubí, ja fa 5 cursos que treballem en el projecte de reutilització de llibres i 3 que el portem a la pràctica.

Si be és veritat que al inici d’aquest projecte els objectius principals eren, educar en el consum responsable i aconseguir un estalvi en les despeses familiars, aquest projecte ens ha ensenyat moltes més coses i sobre tot ha fet que les mares i pares s’impliquessin molt més en l’educació dels seus fills.


OBJECTIUS

En un principi els Objectius eren:

  • Fomentar en els alumnes un consum responsable i solidari.
  • Fomentar valors com la cooperació, el compartir, el respecte, i no afavorir diferències entre l’alumnat.
  • Aconseguir un estalvi important en les despeses de les famílies.

Sense abandonar aquest objectius inicials, però ens vam adonar que podríem aprofitar els canvis proposats per intentar posar en marxa el que nosaltres diem “Quota Única”.

La idea era que les famílies paguessin una quota única en tot el curs que inclogués, a part del llibres algunes despeses que es donaven al llarg del curs.

Volíem, que aquest nou canvi repercutís de manera important en la qualitat d’algunes matèries que els nostres fills rebien, concretament en plàstica i expressió oral.

Altra tema que consideraven bàsic era que l’escola estès suficientment dotada d’un material informàtic, ja que creiem que aquest recurs avui és tan important com a material d’aprenentatge com els mateixos llibres de text, de manera que durant els diferents cursos hem anant fent inversions de infrastructura informàtica.

També vam creure convenient incloure en aquest projecte algunes sortides fora de l’escola, ja que és un recurs bàsic per a l’ educació de l’alumnat.

Les despeses que és repercuteixen a la quota única són: Llibres, sortides, assessoraments en algunes matèries (plàstica i expressió oral), inversions en material informàtic i quota de l’AMPA.

Amb aquesta ampliació del projecte als objectius anteriors, s’afegeixen els següents:

  • Afavorir l’equitat educativa garantint la igualtat de condicions d’escolarització de l’alumnat.
  • Promoure projectes educatius gestionats per la totalitat de la comunitat escolar facilitat el funcionament de les activitats escolars.
  • Implicar a les famílies en projectes educatius de l’escola.


ETAPES DEL PROJECTE


- Curs 2000-2001, és crea una comissió de treball formada per membres de la Junta de l’AMPA, mares i la Cap d’estudis del centre. L’objectiu és començar a treballar la reutilització dels llibres de text dels cicles Inicial, Mitjà i Superior. S’envia una circular a les famílies i és fan les primeres reunions per veure el grau d’acceptació del projecte. Recollida dels primers llibres.

- Curs 2001-2002, és crea una comissió per manteniment de llibres i és planteja la proposta de Quota Única per poder-la posar en marxa al proper curs. Les famílies aporten voluntàriament els llibres de text, com a fons per iniciar el projecte.

- Curs 2002-2003. S’implementa el projecte, és crea un fons de llibres, amb els llibres aportats el curs anterior i amb nous que s’han comprat amb els diners que les famílies han pagat en la Quota Única , que són propietat de l’escola. És fa una votació en la que finalment es decideix incloure en la Quota Única:

  • L’assessorament de plàstica.
  • Les sortides i excursions de caire educatiu amb tots els costos que porta implícits (monitors i altres professionals acompanyants)
  • Activitats a la piscina (E.I. i C.I.).

- Curs 2003-2004. A principis d’aquest curs és necessari fer una votació per ratificar el projecte.

És treballa durant tot el curs a tres nivells:

  • Comissió de manteniment. Famílies que s’encarreguen de folrar els llibres per mantenir-los.
  • Comissió de delegades. Redefineixen el projecte i s’encarreguen de explicar-lo a les classes.
  • Comissió de Reutilització de llibres. Redacten la normativa i porten el control econòmic.

S’aprova la Normativa i la possibilitat del pagament fraccionat en tres mesos. (Juny, Juliol, Agost).

- Curs 2004-2005. S’afegeix al suport de l’assessorament de plàstica, el de expressió oral a proposta del mestres i basat en la conveniència de fer un taller d’expressió oral per reforçar aquesta part de l’àrea de llengua catalana. En algunes matèries, es deixen de fer servir llibres de text i es treballa amb altres metodologies: confecció de dossiers per part dels mestres i aplicació de projectes.
S’inicia el Pla d’Inversió en Material Informàtic que consisteix en destinar una petita part del pressupost de la Quota única en renovar i ampliar els equipaments informàtics durant aquest curs.

- Curs 2005-2006.

Es preveu continuar incloent i ampliant en la Quota única:

  • La reposició i ampliació dels llibres de text que calguin.
  • El manteniment dels llibres usats (folrat i reparació).
  • El taller d’expressió oral a C.S. i l’assessorament de l’expressió plàstica de P3 a 4rt.
  • Les sortides i excursions de caire educatiu amb tots els costos que porta implícits (monitors i altres professionals acompanyants).
  • Les activitats a la piscina (E.I. i C.I.).
  • El parc informàtic: materials i recursos.

 

FUNCIONAMENT

La comissió de seguiment i gestió de llibres de text del projecte constituida en el sí del Consell Escolar està integrada per:
El president del consell escolar, la secretària, un professor/a i dos pares d’alumnes, segons diu la resolució EDC/1434/2005

Aquesta comissió orienta i planifica les diferents actuacions de:

  • El Claustre, les delegades i Tutores dels diferents cursos, a final de curs, revisen el material i fan arribar les necessitats a l’AMPA.
  • L’AMPA calcula el preu que es repercutirà per llibres a la Quota Única.
  • L’AMPA proposa a l’assemblea el que es repercutirà a la Quota Única.
  • L’Assemblea aprova el preu de la Quota Única a pagar pel proper curs.
  • L’AMPA fa la comanda de llibres.
  • Les famílies paguen la quota.
  • L’AMPA rep la comanda de llibres i la distribueix a les aules.
  • Els tutors numeren els llibres i adjudiquen un número a cada alumne que el tindrà durant tot el curs.
  • Durant tot el curs setmanalment, existeix un grup de mares que folren els llibres i fan el seu manteniment.

 

VALORACIÓ

El treball realitzat durant aquest 5 cursos, el valorem molt positivament en general.

- Participació

En el curs 2002-2003 la participació en el projecte era de 264 alumnes d’un total de 267.
En el curs 2004-2005 la participació ha estat de 327 d’un total de 330 alumnes. (99 %)

- Famílies

La resposta ha estat cada vegada més positiva, al principi, fer servir llibres de “segona ma”, no es vivia positivament, el fet de que s’hagi entès que això no té res a veure amb el rendiment escolar i que fins i tot els diners estalviats s’inverteixin en d’altres recursos didàctics, ha fet que el projecte s’accepti majoritàriament. Les famílies assumeixen tota la part de manteniment dels llibres a través de la comissió corresponent, amb una bona participació juntament amb la “Jornada de Bricolatge” que s’organitza al centre, una vegada a l’any.

- Pedagògica

Amb aquest projecte hem aconseguit:

  • Que tota la comunitat educativa, sàpigue valorar la importància que té administrar bé els recursos, tant econòmics com materials.
  • Que la comunitat educativa prengui més consciència en la importància de l’educació mediambiental tan important avui dia, sobretot el que fa referència en la reutilització de llibres i d’altres materials.
  • Més equitat a l’hora de distribuir els recursos. Tot l’alumnat té els llibres necessaris i assisteixen gairebé tots a les sortides i activitats complementàries que proposa el centre.

 

NOVES IDEES

La nova etapa d’aquest projecte, va encaminada en:

  • Aconseguir, cada vegada més, que el llibre de text no sigui l’única i fonamental eina que tingui l’alumnat com recurs didàctic fomentant alhora l’ús de la biblioteca com a recurs didàctic complementari per l’ensenyament de les diferents àrees.
  • Per aquest proper curs i per tal de dur a terme el pla de llengües estrangeres presentat al Departament d’ Ensenyament per la posterior aprovació es preveu dotar a l’aula d’anglès de llibres de text de suport i altres materials (contes, ...)
  • Ampliar els recursos que ens donen les noves tecnologies de la informació i comunicació i la xarxa d’accés a internet a totes les aules de manera que els alumnes tinguin accés en qualsevol moment que sigui adient.