La història

 

L’intens procés d’expansió urbana i industrial iniciat en el decenni

dels cinquanta, a tot l’entorn de Barcelona, va comportar a Molins de Rei l'ocupació de grans extensions de terres conreu del pla per a usos fabrils, polígons d'habitatges i eixos viaris. L’agricultura va entrar en regressió i es va convertir, poc a poc, en una activitat secundària. Entre 1960 i 1975 arriben, a Barcelona i als municipis del seu entorn, una gran quantitat d’immigrants necessitats de feina i d’habitatge. Les noves barriades sorgeixen al marge de la legalitat i sense cap mena de planificació. L’origen del barrí del Canal, 1966-1975, s'emmarca en aquest procés.

 

A petició de l'Ajuntament, el juny de 1985, un sector del pla es va declarar d'urgent industrialització. La Corporació Metropolitana primer i la Mancomunitat Municipis de I'AMB després, van elaborar els corresponents plans i projectes urbanístics. En aquest context es va definir I'espai del futur parc la Mariona. Des del 1995 el parc és una realitat i constitueix I'espai verd urbà més important de Molins de Rei.

 

L'indret

 

El terme de Molins de Rei és situat a la riba esquerra del Llobregat i s'estén des de la plana al·luvial del riu fins als contraforts occidentals de Collserola. El parc de la Mariona és al pla, un sector del municipi format per les terres que ha anat deixant el riu en les seves repetides crescudes. El Pla, tradicionalment dedicat als conreus de regadiu per la proximitat de l'eix fluvial i del canal de la Infanta, avui és ocupat, en gran part, per polígons industrials i d’habitatges i per diferents infraestructures i eixos viaris.

 

El parc i la ciutat

 

A cavall entre el barri del Canal i el barri del Pla i en un extrem de la vila de Molins, el parc és una espai de transició i de reequilibri

paisatgístic entre el nucli urbà i la zona industrial del municipi. El tanquen pel NE el canal de la Infanta, avui soterrat, i I'avinguda de Barcelona (crta. N-340), pel NO el carrer Menéndez Pelayo i el barri del Canal, SE carrer Primer de Maig i el polígon industrial Pla, i pel SO Miquel Torelló.

 

 

El nom del parc

 

El 20 de maig de 1874, l'Ajuntament de Molins de Rei va iniciar un expedient "para la edificación de una casa en la calle de la carretera instada por Vicente Figueras". L’esposa d’aquest senyor es deia Mariona i era una dona d’un gran caràcter. D'aquí vindrà ca la Mariona, la riera de la Mariona i el parc de la Mariona.

 

Com és el parc

 

El parc té forma rectangular i tots els seus elements segueixen una disposició geomètrica. A l'entrada per l’avinguda Barcelona hi ha un gran prat amb gespa i una escultura de M. Marzo Mart anomenada Tripodium. Un camí pavimentat el travessa en diagonal i el divideix en dos sectors pensats per a usos diferents.