PROGRAMA DE GARANTIA SOCIAL

 

Finalitats

Els Programes de Garantia Social s'adrecen als joves que descriu l'art. 23.2 de la LOGSE i tenen com a finalitat proporcionar-los una formació bàsica i professional que els permeti incorporar-se a la vida activa o prosseguir els seus estudis en els diferentes ensenyaments regulats a la mateixa llei

L'alumne disposarà d'una formació adient pequè pugui assolir una competència professional bàsica que li faciliti l'exercici d'una activitat laboral concreta.

 

Destinataris

D'acord amb l'article 23.2 de la LOGSE, la denominació de Programes de Garantia Social fa referència a una oferta formativa que han de tenir garantida els joves que no assoleixin els objectius de l'educació secundària obligatòria.

Aquests alumnes hauran de tenir com a mínim 16 ans, haver pogut esgorar totes les possibilitats que els permet la Llei de continuar en l'ensenyament obligatori i no haver obtingut el graduat en ESO.

Els destinataris dels PGS podran accedir a l'orferta formativa, bé mitjançant els programes gestionats o autoritzats pel Departament d'Ensenyament, bé mitjançant els programes promoguts pel Departament de Treball.

De manera simultània o alternativa, també podràn optar per l'oferta formativa del Departament de Benestar Social orientada específicament a failitar la preparació de la prova d'accés als cilces formatius de la formació professional reglada.

En cumpliment de la LOGSE, els joves que descriu l'art. 23.2 tindran, en tot cas, garantit el seu accés a una oferta formativa de programes als quals lliurement podran optar.

 

Continguts

Formació professionalitzadora

Els PGS, directament o com a pas previ a la formació professional reglada del grau mitjà mitjançant la prova d'accés, són un camí de transició al món del treball.

Per tant, el contingut d'un PGS és bàsicament professionalitzador i el seu enfocament metodològic fonamentalment pràctic.

La formació professionalitzadora té per finalitat dotar els alumnes d'unes capacitats professionals en un camp concret que els permetin desenvolupar activtats laborals de complexitat limitada. La realització de formació pràctica en empreses o centres de treball també s'inclou en aquest ámbit

 

Formació bàsica

Aquesta formació té como a finalitat immediata la de permetre als joves adquirir els coneixements i les capacitats bàsiques per tal de possibilitar-los el desenvolupament profitós de la formació professionalitzadora.

Alternativament aquells joves que es plantegin la possibilitat de continuar els estudis en els ensenyaments reglats de formació professional de grau mitjà, podràn optar per una acció formativa complementària preparatòria de la prova d'accès. Aquesta modalitat és compatible amb el seguiment simultani d'altres programes professionalitzadors.

 

Tutoria, seguiment individualitzat i accions d'inserció

El principal objectiu dels PGS és facilitar recursos per a la integració sociolaboral dels joves

La totalitat de programes coordinats inclou una exigència quant al seguiment del progrés individualitzat dels alumnes i especialment, atès que aquesta és la seva primordial finalitat, respecte a un esforç concret d'inserció laboral per part de cada gestor de programa.