Sant Nicolau
Els nens i nenes de P5 hem treballat la festa i la tradició de Sant Nicolau que se celebra el dia 6 de desembre. Ara ens hem assabentat que segons els països Sant Nicolau es diu de diferent manera: a Holanda es diu Sinter Klass, als Estats Units, Santa Claus, a França, Pere Noël, als països castellano parlants, San Nicolás i, aquí a casa nostra, Sant Nicolau.

Història i llegenda

Com ja veieu se'l coneix de moltes maneres...
Sant Nicolau va ser el bisbe de Mira, allà al Segle IV i la llegenda conta diverses històries, però una d'elles ens explica per què és tradició deixar els mitjons a la llar de foc...


La història de les tres germanes
A la ciutat de Patara hi havia tres joves que no podien contraure matrimoni ja que el seu pare estava arruïnat i no podia fer front als seus dots. L'home miserable havia decidit vendre-les a mesura que tinguessin l'edat per no haver de fer front a tal dispendi. Sant Nicolau s'assabentà de la notícia i en secret va repartir, a les tres filles, unes bosses d'or per fer front al dot. El que resulta peculiar i curiós és la forma de fer-ho: el nostre personatge prenia l'or i l'embolcallava en un mitjó humit que llançava per la finestra de cada una de les filles. Després de ser recollit per les joves, era penjat de la xemeneia per ésser assecat i dissimular així l'acció, tot dient que alguna cosa havia passat per la nit i havia omplert el seu mitjó de prosperitat. La tercera d e les filles no va tenir prou cura i la van enxampar penjant el mitjó... i, d'aquesta manera, es va veure forçada a explicar la història.


A Catalunya se celebra a molts indrets: Malda, Bellpuig, al Pla del Llobregat, Cullera, Alacant... i és costum que els nens i nenes ressegueixin els carrers trucant les cases recitant:

Sant Nicolau, obriu la portada!
Obriu-la bé que hi passi la mainada!

També s'explica la llegenda que va ressusitar tres nens petits, és per això que és el patró dels infants a molts països com Grècia, Rússia, Itàlia i al nord d'Europa.

A les terres de l'Urgell hi havia una tradició: els nens feien una gran festa i es disfressaven, i anaven pel carrer cantant cançons:
Sant Nicolau,
Bisbe de pau,
panses i figues,
nous i olives,
tantes com vulgueu;
si no me'n doneu
escales avall caigueu.

Seguidament anaven a la plaça on es matava un gall. Després es coïa el gall i es menjava juntament amb tot allò que havien recaptat.

A Montserrat es tria, entre els escolanets, un a qui anomenen el Bisbetó i que presideix la festa del dia.

ELS NENS I NENES DE LA CLASSE DEL SOL I DE LA LLUNA HEM ESTAT TREBALLANT SANT NICOLAU. HEM APRÈS LA HISTÒRIA D'AQUEST PERSONATGE (QUI ERA, QUÈ VA FER, PERQUÈ ERA CONEGUT...).



HEM DECIDIT CELEBRAR EL SANT NICOLAU EL DIA 22 DE DESEMBRE. CADA NEN I NENA ANIRÀ DISFRESSAT DE SANT NICOLAU. PORTAREM UN BARRET FET PER NOSALTRES MATEIXOS, UNA TÚNICA I UN MITJÓ. DINS D'AQUEST MITJÓ HI HAURÀ TRES ESMORZARS (UN PER P3, UN PER P4 I UN PER P5).

TOTS PODREM GAUDIR DE LA FESTA DE SANT NICOLAU SENT NOSALTRES ELS PROTAGONISTES, JA QUE OFERIREM ELS ESMORZARS I AQUEST SERÀ EL NOSTRE PETIT REGAL.


Hem conegut la història de Sant Nicolau i ens ha impressionat.
Ens hem vestit de manera semblant a com ho devia fer ell i durant unes hores hem representat el seu paper.


Hem decidit de portar esmorzars per als nens i nenes de p4 i p3.

Hem dedicat una bona estona a pensar quins serien els aliments que més podrien agradar i alhora alimentar!, hem fet una llista ben llarga i a casa ens els han preparat.
El darrer dia d’escola, al pati, ens hem trobat amb els gats, els conills, els elefants i les girafes i els hem ofert els esmorzars.
Ningú ha rondinat per l’esmorzar! S’ha acabat en un moment!”

Podeu trobar més informació als següents enllaços:
Sobre les festes de
Sant Nicolau

Com Sant Nicolau es va convertir en Santa Claus