AGENDA 21
 
HISTÒRIA: Com neix l’Agenda 21?

Del compromís global al compromís del CEIP “La Sedeta”

L’any 1992 va tenir lloc a Río de Janeiro la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, coneguda com a Cimera de la Terra. Representants de 179 estats es van reunir per debatre les estratègies a seguir per assolir el desenvolupament sostenible del planeta. De la cimera va sorgir un pla de treball pel segle XXI: l’Agenda 21.

Per fer realitat aquest projecte es va fer una crida a tots els pobles i ciutats perquè elaboressin la seva pròpia Agenda 21 Local, ja que cal “pensar globalment i actuar localment”.

L’any 1994 les ciutats d’Europa es van comprometre a elaborar la seva Agenda 21 local en el marc de la reunió celebrada a Aalborg (Dinamarca) sobre aquesta temàtica.

Barcelona va signar la carta d’Aalborg i va crear el Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat, fòrum de participació ciutadana que des del 1998 promou l’elaboració de l’Agenda 21 de Barcelona. L’any 2001 aquest procés va rebre un impuls definitiu en obrir-se el debat a tota la ciutadania.

El 4 d’octubre de 2003, el CEIP “La Sedeta” va signar el compromís i es va incorporar a l’Agenda 21 Escolar d’acord amb la ideologia de Fritjof Capra“... el nou repte ha de ser crear comunitats socials i culturals sostenibles, i físicament un medi ambient en el qual nosaltres puguem satisfer les nostres necessitats i aspiracions sense disminuir la integritat del món natural i les oportunitats de les noves generacions”.

El CEIP “La Sedeta” va presentar el primer projecte en el curs 2003-2004 dins del marc de l’Agenda 21 que tenia com a objectiu la millora de l’entorn immediat a l’Escola i pati, plaça pública...

Aquell projecte titulat “Volem neta La Sedeta” i pretenia implicar a tota la comunitat educativa i alumnes, mestres, AMPA, servei de menjador, institucions properes: IES, Centre Cívic, associacions veïnals...

Posteriorment s’han anat ampliant els objectius des de la reducció del paper d’alumini i els envasos de plàstic, la reutilització del paper.... i actualment estem fent l’estudi sobre el malbarament de l’aigua.

 

Com es treballen els objectius d’Agenda 21 a l’escola?

El procés l’hem dividit en tres fases que podrien coincidir, o no, amb els trimestres naturals:

  • fase divulgativa
  • fase de diagnosi
  • fase resolutiva

Es fan murals sobre l’objectiu i s’exposen als passadissos.

Es creen racons dins les aules on els nens i les nenes enganxen notícies dels diaris que tenen relació amb els objectius que es treballen.

A les tutories i també aprofitant algunes Àrees del Currículum, es parla dels objectius i es fan comentaris i reflexions.

Cada curs escolar s’elabora una memòria on s’analitza el procés, es determina en quin punt estem, per on cal seguir, quins objectius s’han assolit i quins encara queden pendents

               

INSTAL·LACIONS I SERVEIS

AGENDA 21 I HORT URBÀ

BIBLIOTECA PUNTEDU

EDUCACIÓ INFANTIL
L'ESCOLA
EDUCACIÓ PRIMÀRIA
SORTIDES
AVISOS I NOVETATS
FESTES