Pablo Ruiz Picasso, Málaga, 1881 - Moulins, Francia, 1973

El pare i la mare

Picasso i la seva germana

Pintor, dibuixant i escultor. Va iniciar-se en el món de la pintura a través del seu pare, professor de Belles Arts a Màlaga. Després de viure a La Corunya, arriba a Barcelona 1895. El seu pare ve ser nomenat professor de l’escola de Belles Arts de la ciutat. Picasso ja te vocació de pintor i assisteix a l’escola de Belles Arts. D’aquesta època Picasso pinta personatge de l’entorn familiar i escenes religioses(La primera comunió).

Picasso es trasllada a Paris, comença l’època blau, a causa del suïcidi d’un amic seu. En aquest període representa l’ambient dels carrers parisinis, gent pobre. Gairebé sempre utilitza tons blaus i representa personatges esquàlids amb expressió tràgica.

Des de 1905 la seva paleta s’ inclina vers els tons roses i vermells,dura fins 1906. En aquesta època Picassorepresenta escenes de circ, comediants, etc.

A l’època cubista, Picasso cerca una nova manera d’expressió artística, lluny dels cànons tradicionals de l’art relacionats en mostrar representacions exactes de la realitat. El que fa és transformar aquesta realitat amb paràmetres geomètrics.

Desprès d’altres recerques diferents camps, Picasso es centre en el treball de Las Meninas de Velázquez

Entre agost i desembre de 1957 Picasso analitza a fons Las Meninas de Velázquez.

Des de l'adolescència, Picasso adorava Velázquez, a qui copiava al Museo del Prado. Aleshores ja mostra interès per Las Meninas, una obra mestra absoluta que s'ha definit com a veritable teologia pictòrica. Aquest quadre-mirall, quadre-trampa i joc de reflexos té tots els ingredients per fascinar un Picasso que s'estava convertint en pintor de la pintura. Des de feia anys sentia una necessitat vital d'acarar-se amb l'obra d'altres artistes i considerava que la pintura dels seus admirats avantpassats era un motiu com qualsevol altre per pintar. Per això es lliura a un exercici a través del qual analitza i interpreta amb gran voracitat l'obra d'artista: Velázquez.

Entre els mesos d'agost i desembre de 1957 es tanca al taller de la seva casa La Californie, prop de Canes, per afrontar el repte de Las Meninas. Una peça única és l'origen de cinquanta-vuit olis: quaranta-quatre inspirats en el model, nou colomins, tres paisatges i dues interpretacions lliures. Tota una sèrie, en la qual juga entre la realitat exterior i la realitat pictòrica, entre l'art i la vida, a integrar dins la sèrie les vistes de l'exterior. En aquests moments, Picasso no cerca la peça única, l'obra mestra. El que realment vol és sistematitzar el conjunt de teles que tenen un tema en comú. Cada obra és una anella que forma el conjunti aquest és el veritable protagonista. El mateix artista diu que el que l'interessa realment és el moviment de la pintura, l'esforç dramàtic d'una visió a l'altra, encara que aquest esforç no es manifesti fins al final. L'atreu més l'evolució del seu pensament que no pas el pensament en ell mateix.

La sèrie li serveix per fer un estudi exhaustiu de forma, ritme, color i moviment. Un joc imaginatiu sense límits en el qual metamorfosa els personatges sense variar en absolut l'espai perceptiu, el volum i la llum original.

 


Comença la representació amb una gran tela de conjunt, una grisalla, que respecta l'estructura compositiva del model, per bé que canvia el format vertical per l'horitzontal i modifica els finestrals tancats de l'obra de Velázquez obrint-los de bat a bat, ja que Picasso considera que la llum és el més important.

Las Meninas és una gran escena d'interior, el retrat d'un taller, d'una cambra ampla de grans finestrals, segurament de l'Alcàsser de Madrid, on treballava l'artista sevillà. Picasso capta amb una perfecció sublim, com Velázquez, l'aire de l'ambient i la naturalitat de l'escena que transcorre en l'àmplia cambra palatina. Manté sempre la doble actitud del mestre del segle d'or espanyol, que uneix la veritat immediata de la visita inesperada i l'enigma intel·lectual.

Els personatges no varien. Picasso conserva fins i tot els dos trios principals: Velázquez, Doña Agustina de Sarmiento, Doña Margarita, Doña Isabel de Velasco, Maribárbola i Nicolasito Pertusato i, també, l'eco que forma el gos assegut. Hi conserva l'espill que recrea en altres paràfrasis; els seus valors, l'òptic i l'emblemàtic, van ser ben aprofitats tant per Velázquez com pels pintors dels Països Baixos. La gran diferència entre la pintura de Velázquez i la de Picasso és la seva representació estètica.


 

.