4. Centres i propietats relacionades

La paraula centre no defineix un únic concepte, ni tan sols en el camp de la geometria. El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, per exemple, dóna tres accepcions interpretables geomètricament que són força diferents:

  1. Punt al voltant del qual tots els punts del contorn d’un cos o figura estan disposats de manera que cada dos situats en un mateix diàmetre equidisten d’aquell.
  2. La part d’una cosa més allunyada de la perifèria.
  3. Punt d’aplicació de la resultant de diferents forces que obren sobre un cos.

La primera definició no seria aplicable a un triangle qualsevol, ja que no existeix un centre per on passen infinits diàmetres amb un parell de punts equidistants pertanyents al triangle. La segona, en canvi, coincideix amb la definició de l’incentre (vegeu 4.2.). I la tercera, tot i no ser estrictament matemàtica, si es considera el triangle com un cos material i homogeni, es pot interpretar com el baricentre (vegeu 4.1.), en ser el centre de masses.
 
Actualment, en l’estudi del triangle s’han catalogat una gran quantitat d’elements i punts notables. L’Enciclopèdia de Centres de Triangle (Encyclopedia of Triangle Centers – ETC pel seu nom en anglès), després de seleccionar els punts que eren prou rellevants, estaven ben definits, i encaixaven amb la definició matemàtica de centre del triangle actualment acceptada (que es pot consultar des de la pròpia enciclopèdia) ha publicat a la xarxa una relació amb més de 3.500 centres diferents, i és una llista que encara s’actualitza periòdicament.
 
Ara bé, existeixen quatre centres molt destacats que ja es coneixien des de l’antiguitat: el baricentre, l'incentre, el circumcentre i l'ortocentre.

 
4.1. Baricentre

El baricentre (G) és el punt d’intersecció de les tres mitjanes d’un triangle, que són els segments que uneixen cada vèrtex amb el punt mitjà del costat oposat. La demostració que les tres mitjanes són concurrents és un corol·lari del teorema de Ceva (vegeu 5.3.). El baricentre té les següents propietats:

  1. Sempre se situa a l'interior del triangle.
  2. Se situa al doble de distància del vèrtex que del punt mitjà del costat. Per tant, respecte a la longitud de la mitjana, se situa a dues terceres parts del vèrtex i a una tercera part del punt mitjà del costat.
  3. Un triangle definit pels tres punts mitjans dels costats d'un altre triangle, tindrà el mateix baricentre que aquest últim.
  4. Cada mitjana parteix el triangle en dues parts que tenen la mateixa àrea. Per aquesta raó, el baricentre correspondria al centre de gravetat d’un cos físic triangular amb massa uniformement distribuïda per la superfície.
  5. Les tres mitjanes tallen el triangle en sis parts que tenen la mateixa àrea.
Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

 
4.2. Incentre

L’incentre (I) és el punt d’intersecció de les tres bisectrius d’un triangle, que són els segments que divideixen cada angle en dues parts iguals. Té les següents propietats:

  1. Sempre està situat a l’interior del triangle.
  2. És centre de la circumferència inscrita, ja que les bisectrius són els llocs geomètrics equidistants a dos costats, i el punt on se'n tallen dues és equidistant als tres. Així demostro que la tercera bisectriu, com que també ha de ser equidistant als seus dos costats, concorre en el mateix punt.
Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

 

4.3. Circumcentre

El circumcentre (O) és el punt d’intersecció de les tres mediatrius d’un triangle, que són les línies perpendiculars a cada costat que el tallen pel punt mitjà. Té les següents propietats:

  1. Està situat a l’interior del triangle quan aquest és acutangle; a l’exterior, quan és obtusangle; i al punt mitjà de la hipotenusa, quan el triangle és rectangle.
  2. És el centre de la circumferència circumscrita al triangle, ja que les mediatrius són els llocs geomètrics equidistants a dos vèrtexs, i el punt on se'n tallen dues és equidistant als tres vèrtexs; la distància entre el circumcentre i cada un dels vèrtexs és el circumradi (R). Atès que la tercera mediatriu també ha de ser equidistant a dos dels vèrtexs, puc demostrar que aquesta concorre en el mateix punt, el circumcentre.

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

 
4.4. Ortocentre

L’ortocentre (H) és el punt d’intersecció de les tres altures d’un triangle, que són les línies perpendiculars a cada costat que passen pel vèrtex oposat. Té les següents propietats:

  1. Està situat a l’interior del triangle quan aquest és acutangle; a l’exterior, quan és obtusangle; i al vèrtex on hi ha l’angle recte, quan el triangle és rectangle.
  2. Si es consideren 4 punts que són els vèrtexs d'un triangle i el seu ortocentre, llavors qualsevol triangle amb vèrtexs en tres d'aquests quatre punts té per ortocentre el punt restant.

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

Demostració de la concurrència de les altures:

A la pàgina 8 del llibre Geometria de Sebastià Xambó (vegeu la bibliografia) apareix una construcció geomètrica. Donat un triangle ABC, es consideren les rectes paral·leles a cada un dels costats que passen pel seu vèrtex oposat. Prenent els tres punts d'intersecció entre aquestes rectes es forma un nou triangle DEF. S'observa com les altures del triangle original ABC (marcades en color verd) coincideixen amb les mediatrius del nou triangle DEF. I per aquesta mateixa observació, l'ortocentre H d'ABC coincideix amb el circumcentre O de DEF.

Per afirmar que les altures originals d'ABC són les mediatrius de DEF he de demostrar que compleixen la definició de mediatriu: primer, ser perpendiculars als costats d, e i f ;  segon, passar pel punt mitjà d'aquests costats. La primera condició es compleix, perquè els costats dels dos triangles són paral·lels i per tant una perpendicular ho és a tots dos. La segona condició es complirà si AE = AF, BD = BF i CD = CE. I si els triangles perifèrics ABF, BCD i CAE són iguals entre ells mateixos, els segments corresponents també ho seran. Com que una recta secant a dues de paral·leles les talla amb el mateix angle, es pot deduir l'equivalència entre els angles interns d'ABC i dos dels angles interns dels triangles perifèrics ABF, BCD i CAE (per exemple, els costats paral·lels c i f queden tallats pel costat b, que fa de secant, i per tant l'angle és igual a l'angle ). El tercer angle s'obté per la equació del sumatori d'angles. S'haurà demostrat que els tres angles interns d'ABC són els mateixos que els angles interns dels triangles perifèrics. Si es té en compte que també hi comparteixen un costat (a, b o c), que és l'oposat a un mateix angle, llavors les mesures de tots els costats oposats a un mateix angle seran iguals entre cada un dels triangles perifèrics i el triangle ABC; i per tant, iguals entre tots aquests triangles. Així demostro que AE = AF, BD = BF i CD = CE, de manera que es compleix la segona condició. Queda demostrada la coincidència entre les altures d'un triangle i les mediatrius de l'altre.

I com a corol·lari important: com que ja s'ha demostrat que les mediatrius són concurrents en un punt, llavors les altures també ho seran. 

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

4.5. Recta d’Euler

El 1765, Leonhard Euler va demostrar que el baricentre, el circumcentre i l’ortocentre d’un triangle pertanyen a una mateixa recta, que posteriorment s’ha anomenat recta d’Euler (e). Té les següents propietats:

  1. La distància de separació entre el baricentre i l’ortocentre és el doble que la que separa el baricentre del circumcentre.
  2. Quan el triangle és isòsceles, l’incentre també pertany a la recta d’Euler.
  3. La recta d'Euler queda reduïda a un punt quan el triangle és equilàter, ja que tots aquests centres coincideixen i no es pot definir una recta.

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

Demostració:

A continuació exposo una demostració
geomètrica de l'existència de la recta d'Euler i de la primera propietat mencionada, obtinguda del web de Carlos Fleitas (vegeu bibliografia). La idea és considerar la recta definida pel segment GO (del baricentre al circumcentre) i intentar mostrar que l'ortocentre H també hi pertany.

Sigui Mc el punt mitjà del costat c. Observem que el segment McO pertany a la mediatriu de c, i per tant és perpendicular al costat c. Formem el triangle GMcO. Hi realitzem una simetria central i una homotècia de raó 2 amb centre al baricentre G per obtenir un nou triangle, que serà semblant a l'anterior. El segment GMc' (el corresponent al nou triangle) comparat amb GMc serà el doble de llarg, estarà en la mateixa recta, la mitjana, i se situarà a partir del baricentre cap al vèrtex. Així que, tenint en compte la col·locació del baricentre respecte la mitjana, el vèrtex Mc' del nou triangle coincidirà amb el vèrtex C. Quant a l'altre nou punt obtingut, que podem anomenar O', se situarà sobre la recta definida per GO, i el segment O'G serà el doble de llarg que el GOEn aquest moment, és important adonar-se que, com que una homotècia manté els angles iguals, els segments McO O'C són paral·lels i mantenen la perpendicularitat amb el costat c. La recta formada per O'C, com que és perpendicular a c i  passa pel vèrtex C, és una altura del triangle, a la qual ha de pertànyer l'ortocentre.

A partir del costat a del triangle, utilitzant un raonament equivalent, obtenim la conclusió que el segment O'A defineix una altura del triangle, que ha de ser diferent de l'anterior perquè A i C són vèrtexs diferents. Les altures es tallen en el punt O', que és, doncs, l'ortocentre del triangle (O'=H), pertany a la recta d'Euler i està al doble de distància respecte el baricentre que el circumcentre, pel costat oposat a aquest.

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

 
4.6. Relació entre l’angle intern i l’angle central

En un triangle ABC intentem determinar si existeix una relació directa entre els valors de l’angle intern α () i de l’angle central ε (), on E és un dels quatre centres històrics. Per això busquem una funció f(α) = ε.

 
Al baricentre: quan el punt central és el baricentre f(α) = ε no existeix.

Demostració:

Ho demostro mitjançant el contraexemple: mantenint l’amplitud de α i fent variar les longituds dels costats b o c s’obtenen diferents valors per l’angle central, fet que implicaria l’existència de més d’una imatge diferent per un sol valor de la funció, que es contradiu amb la pròpia definició de funció.

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

 
A l'incentre: quan el punt central és l’incentre f(α) = (α + π) / 2 .

Demostració:

El professor Roger Sempere (de l'IES Secretari Coloma) va donar-me la idea de la següent demostració: es plantegen les equacions del sumatori d’angles d’un triangle per al triangle ABC [1] i per al triangle BIC [2]. En aquest últim cas, s’utilitzen els angles β / 2γ / 2,  ja que l’incentre és allà on es creuen les bisectrius, que divideixen l’angle en dues parts iguals.

[1]:       α + β + γ = π

[2]:       β / 2 + γ / 2 + ε = π

[1]:       β + γ = π - α

[2]:       (β + γ) / 2 + ε = π

Substituint [1] a [2]:    (π - α) / 2 + ε = π

                                   π / 2 - α / 2 + ε = π

I aïllant ε:                     ε = α / 2 + π / 2 = (α + π) / 2 = f(α)

  Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

Al circumcentre: quan el punt central és el circumcentre f(α) = 2α .

Demostració:

Ho demostro dividint el triangle en què treballem en d’altres més petits. S’utilitza el segment AO, que separa l’angle α en dues parts, podem dir [1] α = α 1 + α 2 , per formar els triangles ABO i ACO. Com que el circumcentre està situat a les mediatrius dels costats, és equidistant als vèrtexs (AO, BO i CO són iguals), i per tant els triangles ABO i ACO són isòsceles. Això implica que els angles α 1 i α 2 tindran el mateix valor que els angles que hi estan situats simètricament respecte la mediatriu (com a eix de simetria) dels costats c i b, respectivament. Anomenem ε1 i ε2 els dos angles restants. Ara ja tenim prou informació per plantejar les equacions de suma d’angles:

                        [2]:       2 α1 + ε1 = π

                        [3]:       2 α2 + ε2 = π

I sumant-les:                         2(α1 + α2) + ε1+ ε2 = 2π

Substitució utilitzant [1]:        2α + ε1+ ε2 = 2π

Aïllant 2α :                              2α = 2π - ε1- ε2

Si el situem en el punt O, correspon justament a l’angle que buscàvem ε: 
ε = 2π - ε1- ε2 .

I igualant-ho amb l'anterior:                       ε = 2α = f(α)

  Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

A l'ortocentre: quan el punt central és l’ortocentre f(α) = π – α .

Demostració:

Començo la demostració tenint en compte que l’angle ε que busquem queda definit per les dues altures, ja que aquestes passen per l’ortocentre i pels vèrtexs B i C. Així doncs, com que es tallen, l’angle oposat a ε (ε’), definit pels segments de les altures que van de l’ortocentre fins als peus d’aquestes altures tindrà el mateix valor que ε: ε = ε’. Ara podem fer la demostració plantejant les equacions de suma d’angles dels dos triangles rectangles que formen el vèrtex A, l’ortocentre H i els peus de les dues altures (Pb i Pc). α  i ε’ ara queden dividits en dues parts, podem dir α = α 1 + α 2  i  ε’ = ε’1 + ε’2 , però en sumar les equacions quedaran igual:

                        [1]:       α 1 + ε’1 + π/2 = π

                        [2]:       α 2 + ε’2 + π /2 = π

Sumant [1] i [2] (que és com utilitzar el fet que els angles d’un quadrilàter sumen 2π radiants) obtenim:           α + ε’ + π = 2π

I aïllant ε’ i substituint-la per ε:           ε = π – α = f(α)

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

4.7. Punts de tangència amb la circumferència inscrita

En el context de les classes de preparació per la Olimpíada Matemàtica del  2009 a la UPC, els alumnes vam resoldre el següent problema: "Donats els 3 costats d'un triangle ABC,  determina a quina distància s'hi situen els punts de tangència d'aquests costats amb la circumferència inscrita".

Resolució:

Sabem que donada una circumferència i un punt exterior a aquesta, hi ha dues rectes que passen per aquest punt i són tangents a la circumferència. Per simetria respecte a la recta que passa pel punt exterior i pel centre de la circumferència, els segments que van des del punt de tangència fins el punt exterior tenen la mateixa llargada. Aquesta és justament la mateixa situació que ocorre entre el vèrtex del triangle i la circumferència inscrita, com es representa a continuació:

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

Els dos segments que, en cada costat, van dels vèrtexs al punt de tangència han de sumar el valor del costat. Per aquesta raó, podem plantejar amb els tres costats un sistema de tres equacions:

[1]:       a = y + z

[2]:       b = x + z

[3]:       c = x + y

Utilitzant el semiperímetre (p) del triangle, p = (a + b + c)/2 , les solucions del sistema queden més senzilles. Són:

x = p - ay = p - b  i  z = p - c .

4.8. Càlcul de l'inradi i el circumradi

Existeixen unes fórmules que permeten trobar el valor de l'inradi (el radi de la circumferència inscrita) i el circumradi (el radi de la circumferència circumscrita) a partir del valor dels costats d'un triangle.

La longitud de l'inradi (r) és igual a l'àrea dividida entre el semiperímetre: r = A / p . L'àrea vindria donada per la fórmula d'Heró i el semiperímetre és la meitat de la suma dels tres costats.

Demostració:

(Basada en el principi de la pàgina «Trilinear Coordinates» de Wolfram MathWorld, vegeu la bibliografia)

Sigui un triangle ABC, amb incentre I. Considerem els triangles ABI, BCI i CAI. Com que I està dins d'ABC, l'àrea d'ABC és igual a la suma de les àrees d'ABI, BCI i CAI:

        A = A1 + A2 + A3

A1, A2 i A3 es poden expressar amb la primera fórmula de l'àrea del triangle ( A = bh/2 ), ja que coneixem les seves bases (a, b i c) i la seva altura (r). Així doncs:

        A = ar/2 + br/2 + cr/2

        A = r (a + b + c)/2

        A = r p

        r = A / p

Que és allò que volíem demostrar.

La penúltima expressió, A = r p , també pot ser útil per calcular l'àrea a partir de l'inradi.

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

La longitud del circumradi (R) és igual a una quarta part del producte dels tres costats dividit entre l'àrea: R = abc/(4A).

La demostració d'aquesta fórmula utilitza propietats trigonomètriques que no s'han tractat en aquest treball, i per això no s'inclou, però igualment es pot comprovar. És remarcable, una altra vegada, que aïllant l'àrea en la mateixa expressió, A = abc/(4R) , s'obté una fórmula que pot resultar útil pel càlcul de l'àrea.


Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)