5. Cevianes i teoremes relacionats

Una ceviana és un segment del triangle que va des d'un vèrtex fins a un punt qualsevol del costat oposat o la seva prolongació. Per analogia, el mot ceviana també fa referència a la recta que conté el segment, que a vegades també és anomenada transversal angular del triangle.

El nom ceviana fou introduït per M.A. Poulain, en honor del matemàtic Giovanni Ceva, que el 1678 havia formulat un teorema que porta el seu nom i l'havia exposat en l'article De lineis rectis se invicem secantibus statica constructio (vegeu 5.3. Teorema de Ceva).

 

5.1. Teorema de Stewart

El teorema de Stewart deu el seu nom al matemàtic escocès Matthew Stewart; es creu que  va ser ell  la primera persona que el va enunciar, l'any 1746. Tanmateix, sembla que ja fou descobert per Arquimedes de Siracusa en el segle III a. C. De totes maneres, la primera demostració matemàtica de la qual es té coneixement és la de Robert Simson, de l'any 1751.

El teorema de Stewart estableix la relació entre la longitud dels costats d'un triangle i la longitud d'una ceviana que interseca amb el costat en un punt conegut. Afirma que si tenim un triangle ABC, una ceviana que va des del vèrtex A fins a un punt al costat a que parteix el costat en dos segments m (amb un vèrtex a B) i n (amb un vèrtex a C), llavors:


Ara bé, cal tenir en compte que perquè es compleixi la igualtat anterior es permet que les longituds dels segments prenguin valors negatius. La longitud d'un segment prendrà valor negatiu en cas que aquest segment no se superposi més que per un punt amb el costat del triangle, és a dir, quan només comparteixin el vèrtex. En canvi, prendrà valor positiu sempre que el segment se superposi amb el costat del triangle per més d'un punt. Per aquesta raó, es pot dir que apareixerà un segment amb valor negatiu quan la ceviana intersequi la prolongació d'un costat. A la pràctica, he utilitzat un coeficient kn que es multiplica davant de la longitud de cada segment, i que pren els valors 1 o -1 segons la posició del segment.

En la següent representació es pot comprovar com es compleix la igualtat per a qualsevol triangle i qualsevol ceviana:

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

Demostració:

(Obtinguda de Wikipedia, «Stewart's Theorem» , i verificada).

Es traça una altura h del triangle des del mateix vèrtex d'on surt la ceviana. Sense pèrdua de generalitat, assumim que el peu de l'altura cau sobre el costat de la ceviana anomenat m, tal com s'il·lustra:

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

Amb el teorema de Pitàgores s'obtenen les equacions:

            (m - z)² + h² = c²               i                (n+z)² + h² = b²

Desenvolupant les identitats notables:

            m² - 2mz + z² + h² = c²         i           n² + 2nz + z² + h² = b²

Multiplicant l'equació de l'esquerra per n i la de la dreta per m:

            nm² - 2mnz + nz² + nh² = nc²        i        mn² + 2mnz + mz² + mh² = mb²

Sumant les dues equacions:

            m²n + n²m + 2mnz - 2mnz + nz² + mz² + nh² + mh² = nc² + mb²

Per àlgebra:

            (m + n)mn + (m + n)(x² + h²) = c²n + b²m

Substituint a = m + n, x² + h² = d², i per àlgebra:

            amn + ad² = c²n + b²m

            b²m + c²n = a(d² + mn)

I aquesta última ja és l'expressió que buscàvem.


5.2. Teorema de Menelau

Menelau d'Alexandria (~70 - ~130 dC) va ser un matemàtic i astrònom grec del segle I. En aquella època, l'astronomia era una ciència de cabdal importància utilitzada, entre d'altres propòsits, per mesurar el pas del temps. És per aquest motiu que els teoremes que conté el llibre de Menelau titulat Les Esfèriques no són teoremes de geometria euclidiana, sinó de geometria esfèrica, que és aquella que es pot aplicar a l'esfera celeste. L'obra conté entre 63 i 91 teoremes (segons com s'agrupin les proposicions) que sembla que refacin Els Elements d'Euclides per a la geometria esfèrica, tot i que s'utilitzen mètodes de demostració diferents.

A Les Esfèriques hi figurava la versió esfèrica del teorema de Menelau. La demostració utilitzava cinc proposicions, que donava per conegudes. Una d'elles era la versió plana (de geometria euclidiana) del teorema, que és la que s'explica a continuació. Tot i així, aquest llibre es perdé i la demostració es difongué posteriorment a través de l'Almagest de Claudi Ptolemeu, que sí que contenia les demostracions de totes les proposicions.

El teorema de Menelau estableix la condició suficient i necessària per a que tres punts diferents situats a cada un dels costats d'un triangle, o a les prolongacions d'aquests, estiguin alineats. Donat un triangle amb vèrtexs A, B i C, i donats els punts D, E i F que pertanyen a les rectes dels costats BC, AC i AB, respectivament, llavors el teorema de Menelau estableix que D, E i F estan alineats si i només si es compleix la següent relació:


on AF, per exemple, representa la longitud del segment que va des del punt A fins al punt F.

Cal tenir en compte que en la igualtat anterior es permet que la longitud dels segments prengui valors negatius, amb el mateix criteri que en el teorema de Stewart (secció 5.1.). El teorema es pot comprovar en la següent representació, on s'ha forçat el punt D a estar alineat amb E i F.

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)


Demostració:


(Basada en la de Ricard Peiró i Estruch. «El triangle» pàg. 49, vegeu bibliografia).

En primer lloc, cal demostrar que el signe de la part esquerra de l'equació sempre serà negatiu. Anomenem f la recta que passa pels punts D, E i F, i observem que f pot no intersecar-se amb cap costat del triangle o bé fer-ho exactament amb dos. En conseqüència, hi haurà un nombre senar de talls amb les prolongacions i, per tant, un nombre senar de segments amb una longitud amb valor negatiu. Per les propietats de la multiplicació, una quantitat senar de nombres negatius multiplicant-se amb qualsevol quantitat de nombres positius dóna sempre com a resultat un nombre negatiu.

En segon lloc, cal demostrar amb valors absoluts que si els tres punts estan alineats, l'equació es compleix. Prenent la recta f que hem definit abans, escollim els punts L, M i N que hi pertanyen tals què els segments BL, AM i CN siguin perpendiculars a f  i, per tant, paral·lels entre ells, tal com s'ha representat:

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

Aplicant el teorema de Tales:
    ,         ,    
I multiplicant aquestes equacions:
En darrer lloc, cal demostrar que si l'equació es compleix, els tres punts estaran alineats. Suposem que l'equació es compleix. Considerem la recta definida pels punts D i E, anomenem-la s. Aquesta recta talla el costat AB, o la seva prolongació, en un punt G. I, com ja hem demostrat, es compleix l'equació:
Igualant-la amb l'equació original:
Els punts F i G pertanyen a AB, o la seva prolongació, i s'hi situen amb una mateixa relació de distàncies respecte a A i a B, i per tant, coincideixen. En conseqüència, D, E i F estan alineats.


5.3. Teorema de Ceva

El teorema de Ceva estableix que tres cevianes de costats diferents d'un mateix triangle són concurrents en un punt P si i només si es compleix la següent equació:


on x', y' i z' són els punts d'intersecció de les cevianes amb el costat. En la següent il·lustració es pot veure com per a qualsevol triangle, si forcem les tres cevianes a concórrer en un punt P, la fórmula del teorema de Ceva sempre és igual a 1:

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

Com hem dit abans, aquest teorema deu el seu nom a Giovanni Ceva que el demostrà el 1678. Tot i així, ja havia estat demostrat al segle XI per Yusuf ibn Ahmed al-Mutaman, un emir àrab de Saraqusta (Saragossa). El teorema de Ceva és el teorema dual del teorema de Menelau, i precisament una de les demostracions més senzilles del teorema de Ceva utilitza el de Menelau.


Demostració:

(Basada en la d'Antonio Gutierrez, «Ceva's theorem» , vegeu bibliografia).

Primer, s'ha de demostrar que donat el triangle ABC anterior, amb el punt P on conflueixen les cevianes i els seus peus x', y' i z', es compleix la fórmula de Ceva. Considerem el triangle ACz'. B, P i y' estan alineats i pertanyen a cadascun dels costats (o prolongacions) de ACz'. Aplicant el teorema de Menelau es compleix:



Considerem ara el triangle CBz'. A, P i x' pertanyen als seus costats (o les prolongacions d'aquests). Aplicant el teorema de Menelau de la mateixa manera que abans queda:



Després de multiplicar les dues equacions, fer la inversa i ordenar l'expressió s'obté:



que és la fórmula del teorema de Ceva
.

Demostració que les cevianes d'un triangle concorren quan es compleix:

Considerem el punt de tall de les cevianes Ax' i By' i l'anomenem P. Allarguem la ceviana CP fins que s'intersequi amb el costat c definint un punt que anomenem z''. Ara s'ha de demostrar que z' és igual a z'' per a mostrar que les cevianes són concurrents.

Utilitzant la part d'anada (
) que ja hem demostrat, obtenim:

Podem igualar-la amb la primera equació donada, i simplificant obtenim:

I com que l'expressió anterior vol dir que les posicions de z' i de z'' sobre el costat AB són proporcionals, llavors han de ser el mateix punt. Per tant, les cevianes són concurrents, que és allò que es volia demostrar.