6. Circumferència dels 9 punts i generalitzacions

6.1. Circumferència dels nou punts

La circumferència dels 9 punts (n) és molt notable en un triangle, perquè encara que una circumferència ja queda determinada amb només tres punts, en aquesta n’hi pertanyen fins a nou, i són senzills de localitzar. És tangent a la circumferència inscrita i a les circumferències exinscrites, com es pot observar en la representació en GeoGebra. És el lloc geomètric equidistant de l'ortocentre i de la circumferència circumscrita. A més, té moltes altres propietats especials, sobretot de relacions entre àrees, que sobrepassen els límits d’aquest treball.

A principis segle XIX diversos matemàtics van demostrar que els tres punts de tall de les altures amb els respectius costats o les seves prolongacions (Pa, Pb i Pc) i els tres punts mitjans de cada costat (Ma, Mb i Mc) formaven una única circumferència. El francès Olry Terquem va ser el primer en utilitzar el nom circumferència dels nou punts, en adonar-se que, a més, els punts mitjans dels segments que uneixen l’ortocentre amb cadascun dels vèrtexs (Qa, Qb i Qc) també pertanyen a aquesta circumferència.

 

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)


S’anomena centre dels nou punts (N) al centre d'aquesta circumferència. Les seves propietats són:

  1. Se situa en el punt mitjà de cadascun dels segments MaQa, MbQb i McQc.
  2. Pertany a la recta d’Euler i, dins d'aquesta, es compleix la relació de distàncies següent: HG = 4 NG.
  3. Donat que sabem, per la demostració de la recta d'Euler, que HG = 2 GO, quan igualem aquesta equació amb la propietat anterior (punt 2), obtenim GO = 2 NG.

6.2. Cònica dels nou punts

Ha quedat constància que Bertrand Russell el 1893 i Henry Frederick Baker el 1922 ja coneixien la generalització cònica de la circumferència dels nou punts. Tot i així, fou apartada de l'ensenyament i anà quedant a l'oblit. Michael de Villiers, professor de matemàtiques a la Universitat de KwaZulu-Natal, Sudàfrica, la redescobrí i en trobà una nova demostració l'any 2005.

De la mateixa manera que en la construcció del cercle dels nou punts s'utilitzen les altures del triangle, per fer la seva generalització s'utilitzen tres cevianes qualssevol que siguin concurrents en un punt (P). Es poden trobar igualment els punts de tall amb els costats o les seves prolongacion
s (Pa, Pb i Pc), els punts mitjans dels segments que uneixen el nou punt P amb cadascun dels vèrtexs (Qa, Qb i Qc)  i els tres punts mitjans de cada costat (Ma, Mb i Mc).

Encara que una cònica ja queda definida amb cinc punts, si la definim amb cinc dels anteriors nou punts, la resta de punts també hi pertany. A aquesta cònica l'anomenem cònica dels nou punts (n') per a un punt de concurrència P donat. Té les següents propietats:
  1. La cònica és una circumferència quan P és l'ortocentre (vegeu 6.1. Circumferència dels nou punts).
  2. La cònica és un el·lipse quan P no és l'ortocentre i se situa:
  3. La cònica és una hipèrbola quan P se situa fora del triangle, en la zona que no està delimitada pels angles oposats als angles interns del triangle.
  4. Quan P se situa en un costat o la seva prolongació, els nou punts se situen en dues rectes paral·leles i, per tant, no hi ha cap cònica que hi passi.
  5. Quan P se situa en un dels vèrtexs del triangle, el peu de l'altura d'aquest vèrtex no queda definit. Els altres vuit punts s'ajunten en tan sols quatre punts, i per tant no defineixen cap cònica. També es pot dir que hi ha infinites còniques que passen per aquests punts.
Així doncs, es pot considerar que la circumferència dels nou punts és només un cas particular d'aquesta cònica.

El centre de la cònica (N') manté la primera propietat del centre dels nou punts:
se situa en el punt mitjà de cadascun dels segments MaQa, MbQb i McQc. De fet, el centre dels nou punts és un cas particular del centre de la cònica. Tot i així, la propietat de pertinència a la recta d'Euler no es manté, com es pot veure en la següent representació en GeoGebra:

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)
 

6.3. Generalització de la recta d'Euler

El 2005, Michael de Villiers, seguint amb les seves investigacions, descobrí un nou teorema basant-se en la cònica dels nou punts: el punt P, el centre de la cònica i el baricentre pertanyen a una mateixa recta. A aquesta recta l'anomenà recta d'Euler generalitzada (e'), ja que la recta d'Euler n'és només un cas particular. Tot i així, el circumcentre només pertany a la recta generalitzada quan aquesta se superposa amb la recta d'Euler.

Dins de la recta d'Euler generalitzada, el centre de la cònica dels nou punts manté la relació entre distàncies que complia el centre dels nou punts: PG = 4 N'G, on se substitueix l'ortocentre (H) pel punt P.

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)