SIDA

Història del VIH
Quč és la SIDA ?
Quč és el VIH ?
Com actua el VIH ?
Símptomes
Com es diagnostica
Tractament
Prevenció
Contagi
Dia mundial de la SIDA
Lemes dia mundial de la SIDA
Manifest
Ajuda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Treball realitzat pels alumnes del CV de 4t d'Educació afectivosexual:
Cristian Sañas, Cristian Sànchez, Edgar Saez, Hassana Ghaddari, Jenni Morales, Lara Riba, Mariona Munté, Pau Bagué, Vanesa Pérez, Vanessa Fuentes.

HISTÒRIA DEL VIH

Va ser l'any 1981 quan el Dr. Golding, a San Francisco (EEUU), va descobrir els primers casos d'una rara malaltia que va ser definida un any més tard com la síndrome d'inmunodeficiència adquirida (SIDA).

El virus VIH sorgeix de la mutació d'un virus que afecta al mico verd Africà (Cercophitecus aethiops). Aquesta malaltia no és un fenomen nou, doncs sembla que aquest virus existia des de fa molt temps en grups humans aïllats d'Àfrica Central, on la pobresa i els canvis socials, junt amb les baixes condicions sociosanitàries, van provocar la seva disseminació a l'Àfrica.

Per estudis posteriors de sèrums emmagatzemats en bancs de sang, s'ha descobert que hi havia persones infectades a l'Àfrica a la dècada dels cinquanta.

La SIDA comença a propagar-se a la dècada dels 70 per EEUU i Europa, però no va ser fins 1981 quan es va descriure per primera vegada en varons homosexuals de San Francisco.

Al setembre del 1983 el virus és tipificat per el Dr. Montaigner de l'Institut Pasteur (París, França), i és al 1985 quan l'Organització Mundial de la Salut.(O.M.S.) li dóna el nom definitiu de Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH-1).

El març de 1986 el grup del Dr. Montaigner va realitzar la descripció del VIH-2, localitzat preferentment a l'Àfrica subsahariana.

El 1986 s'aprova la primera medicació, la zidovudina o AZT.

El 1993, és el fi del tractament amb un únic fàrmac, i el 1996 l'aprovació dels inhibidors de la proteasa en el tractament antirretroviral, que va portar a la vegada el tractament amb tres fàrmacs antirretrovirals en combinació.

AmuntInici de la pàgina

Què és la SIDA?

S

Síndrome

Conjunt de símptomes i de signes

I

Immuno

Sistema immunitari

D

Deficiència

Debilitament i/o destrucció

A

Adquirida

No és una malaltia hereditària

 

 

 

 

Virus de la Inmunodeficiència adquirida

La Sida és una malaltia deguda a la desestructuració/destrucció progressiva del sistema immunitari provocada per un virus anomenat VIH (Virus de la Immunodeficiència Humana). Aquest virus ataca el sistema immunitari, que és el mètode de defensa del organisme contra les agressions externes de virus, bacteris, fongs microscòpics i paràsits.
El sistema immunitari actua en tot l'organisme gràcies als limfòcits. Una varietat d'aquests, els T4, dirigeixen les operacions de defensa, jugant un paper de capital importància. La destrucció d'aquest sistema immunitari exposa a la persona a infeccions i tumors.
El VIH ataca principalment als limfòcits T4, paralitzant el sistema immunitari abans de que aquest hagi tingut la possibilitat d'organitzar les seves defenses.
Les persones que desenvoluparan Sida, degut a que el sistema immunitari està fortament deteriorat, poden presentar les següents manifestacions:
· Infeccions oportunistes
· Alguns càncers (limfomes i sarcoma de kaposi)
· Altres: afeccions neurològiques, síndrome d'aprimament, etc.
Altres persones poden mantenir-se sense símptomes: és evident que un cert nombre de seropositius poden mantenir un estat d'incubació de més de 10 anys, però podrien desenvolupar la malaltia més tard ja que el temps màxim d'incubació és encara desconegut.

AmuntInici de la pàgina  

Què és el VIH?

El VIH és un virus ARN que afecta exclusivament a la raça humana i és el responsable de la SIDA. És una partícula molt petita (10 micres). Està constituïda per dues còpies monocatenàries lineals d'ARN i els enzims necessaris pel cicle viral, rodejats per una càpsula de proteïnes (P-24, P-17), i a la vegada, per un embolcall extern de proteïnes (GP-120 i GP-41) i de lípids. Les proteïnes de l'embolcall són importants, ja que permeten la adhesió de l'VIH als linfocits T4 i la seva penetració en els mateixos.

AmuntInici de la pàgina


Com actua el VIH?

L'VIH (2) no pot sobreviure fora d'una cèl·lula. El virus té una predilecció per les cèl·lules que tenen a la superfície un receptor anomenat CD4, sent els linfocits T4 les cèl·lules que més CD4 tenen en la seva superfície.
En primer lloc es produeix la unió del GP-120 del VIH al CD4 del limfòcit. Després l'ARN del VIH, una vegada dintre del limfòcit (3), es transforma en ADN mitjançant l'enzim transcriptasa inversa, i aquest s'incorpora al material genètic del limfòcit (4). El VIH comença la seva multiplicació, utilitzant els elements cel·lulars del limfòcit, que suposa la sortida a la sang de centenars de nous VIH (5) (que envairan altres tants limfòcits T4), i la destrucció del limfòcit envaït.

Aquest procés es produeix des de l'inici de la infecció, disminuint progressivament el nombre de limfòcits T4. Per tant, el sistema immunitari anirà (lenta però progressivament) deteriorant-se. El risc d'aparició d'infeccions de tot tipus, així com la tendència de processos tumorals (que són les que defineixen a la malaltia de la SIDA), és cada vegada més elevat a mesura que es redueix el nombre d'aquests limfòcits.

AmuntInici de la pàgina

 

Símptomes


Els símptomes poden anar variant al llarg de les diferents etapes de desenvolupament de la malaltia:
1a etapa (Etapa de contagi) És el moment en què es produeix el contagi. No hi ha símptomes.
2a etapa (Síndrome retroviral agut): És l'etapa en què els virus penetren en els ganglis limfàtics que apareix entre els 7 i 40 dies després del contagi i dura des d'uns 15 a 40 dies. Entre els símptomes més característics d'aquesta etapa tenim: cansament, febre, problemes del sistema digestiu, inflamació de les meninges i dels ganglis limfàtics, etc.
3a etapa (Etapa de latència): És una etapa en què la malaltia es va propagant al llarg d'uns 10 anys. Entre els símptomes més característics tenim: debilitat i cansament crònics, poc de gana, diarrea, inflamació dels ganglis, aprimament, sensació de pesadesa i endormiscament en braços i cames, problemes renals, digestius, etc.
4a etapa (Període terminal) Etapa en què el sistema immunitari esta tan debilitat que apareixen tota una sèrie de malalties que s'aprofiten d'aquesta debilitat per a manifestar-se: pneumònia, tuberculosi, varicel·la, herpes, fongs en la boca, sífilis, problemes mentals o articulatoris, càncers
(El més característic és el sarcoma de Kaposi que es distingeix per les típiques taques vermelles fosques en la pell)
El període d'incubació és d'unes 8 setmanes però es pot prolongar fins a 4-6 mesos. Les proves serològiques que la identifiquen requereixen unes 5-6 setmanes per positivitzar-se.
La majoria dels casos d'hepatitis C es diagnostiquen tard, quan els malalts desenvolupen una patologia hepàtica avançada, amb o sense cirrosi. Presenta símptomes inespecífics (cansament, pèrdua de gana, nàusees, picor pel cos, dolors articulars o musculars, orina més fosca i excrements més clars) que, per a qui els percep, no tenen entitat per merèixer consulta mèdica. Per això, l'hepatitis C sovint es descobreix de forma casual en realitzar unes anàlisis de sang exigides per un reconeixement mèdic d'empresa, una pòlissa d'assegurança, per una altra malaltia que requereix l'anàlisi, per una donació de sang...
Un 30% dels infectats desenvolupa cirrosi al cap de 20-30 anys. A més, segons les estadístiques, un de cada set dels que acaben amb cirrosi patirà càncer hepàtic al cap de 5-10 anys. El consum d'alcohol (es calcula que quan supera els 50 grams diaris) afavoreix l'aparició de cirrosi. Es desconeix per què uns malalts d'hepatitis C desenvolupen la cirrosi i d'altres no, però hi ha tres factors que condueixen a una pitjor evolució de la malaltia: ser home, haver-se infectat a partir dels 45-50 anys i consumir alcohol diàriament.

Els símptomes menors de la infecció pel VIH.
· Augment persistent (més de tres mesos) del volum dels ganglis en molts llocs del cos.
· Pèrdua de pes superior al 10% del pes corporal.
· Febre.
· Suors nocturnes.
· Forma grups d' herpes (infecció vírica que es manifesta mitjançant infeccions cutànies doloroses).
· Diarrea persistent i abundant.
Aquests símptomes no són específics de la sida; moltes malalties generalment benignes poden ocasionar aquestes mateixes manifestacions.
Actualment no és possible preveure l'evolució de les persones que presenten aquestes símptomes menors. Tanmateix, les que tenen un baix percentatge de limfòcits T4 corren un risc elevat d'evolucionar cap a la sida.
Diferencia entre Portador/seropositiu i malalt de la SIDA.
Un individu portador o malalt de SIDA té sempre una prova de SIDA positiva i ambdós poden transmetre el VIH. La diferència està en la capacitat del seu sistema immunitari de defensar-se de les infeccions o malalties oportunistes que defineixen a la malaltia de la SIDA. Per tant, el portador del VIH és un individu que té una prova positiva i no presenta cap signe o símptoma de la malaltia de la SIDA, mentre que el malalt és el que ja presenta infeccions o malalties oportunistes per la greu deficiència del sistema immunitari secundari a la infecció pel Virus de la Immunodeficiència Humana


  AmuntInici de la pàgina

Com es diagnostica el VIH?

La infecció pel VIH pot ser identificada de manera rutinària en el laboratori per diferents mètodes: determinant els anticossos anti-VIH, detectant els antígens de l'VIH (p.e.: P24) o detectant el virus per tècniques més sofisticades (P.C.R.). Totes es basen en detectar-ne la presència mitjançant una mostra de sang.
La prova de SIDA evidencia l'existència dels anticossos anti-VIH formats per l'organisme (Linfocits B) com reacció a la presència del virus. Aquests anticossos es produeixen entre la 2ª i la 12ª setmana després de la infecció, és l'anomenat "període finestra".
Per determinar els anticossos anti-VIH s'utilitzen dos tipus de mètodes. Uns, per la seva acceptable fiabilitat, baix cost i fàcil realització, s'utilitzen com proves d'screening: són els enzimoinmunoanàlisis (ELISA), que són proves molt sensibles, però no tan específiques. Per això, en cas de que aquesta prova sigui positiva, s'ha de realitzar un test confirmatori. El més utilitzat es el WESTERN-BLOT.

AmuntInici de la pàgina

TRACTAMENT DE LA INFECCIÓ PER VIH I LA SIDA


El tractaments específics contra el virus de la Sida es denominen Tractaments Antiretrovirals. Aquests tracten d'evitar la reproducció del virus dins les cèl·lules infectades. En el procés de reproducció del virus en l'interior de la cèl·lula hi intervenen 3 enzims:
· la Transcriptasa Inversa (anàloga i no anàloga)
· la Integrasa
· la proteasa
L'acció de les substàncies antiretroviral consisteix en dificultar o impedir l'acció d'aquests enzims. Avui en dia, la combinació de dos o tres tipus de substàncies que bloquegin dos o tres enzims o bé un mateix enzim de dues formes diferents, pot permetre aturar la reproducció del virus en la cèl·lula infectada. És el que s'anomena la Teràpia Combinada: actualment les combinacions de medicaments causen un impacte que fa baixar el valor de la càrrega viral fins un 90% (mil vegades menys de virus en la sang dels que es tenien al començar el tractament). Això permet a moltes persones recomençar una recuperació immunològica lenta però constant i lliurar-se dels efectes o riscs de patir infeccions oportunistes, encara que de moment no aconsegueixen erradicar el virus del tot.

AmuntInici de la pàgina

LA PREVENCIÓ DE LA SIDA

La prevenció és l'únic mitjà de lluita contra la propagació de la SIDA.

1.- La prevenció de la transmissió sexual: El virus es troba en forta concentració a l'esperma, les secrecions vaginals i la sang.

Les relacions, homosexuals o heterosexuals, amb penetració anal o vaginal comporten un alt risc de transmissió del virus VIH. Les relacions sexuals amb penetració anal són les de major risc. La presència d'altres Malalties de Transmissió Sexual que produeixen lesions genitals poden afavorir la transmissió del virus.

EL PRESERVATIU ha demostrat la seva eficàcia en la prevenció de totes las malalties de transmissió sexual.

2.- La prevenció de la transmissió per l'ús compartit d'agulles i xeringues contaminades.

NO COMPARTEIXIS MAI LES XERINGUES NI LES AGULLES.
Utilitza cada vegada una xeringa i una agulla d'un sol ús nova.
No acceptis cap tractament d'acupuntura, tatuatge o d'altres procediments si les agulles no estan esterilitzades.
Els instruments de cura personal que tallen s' han de desinfectar amb calor o amb un antisèptic abans de ser utilitzats per una altra persona.
Els perruquers i manicurs en particular han de respectar aquestes mesures elementals.

3.- La prevenció de la transmissió per transfusió sanguínia i injecció de derivats de sang.
Avui dia, la sang és analitzada i el risc de transmissió del VIH és ara molt baix, però no es pot considerar nul. Cal reduir al màxim les indicacions de transfusió i desenvolupar l' AUTOTRANSFUSIÓ.

El virus de la SIDA es pot eliminar mitjançant l'escalfament dels productes derivats de la sang, el risc de transmissió per aquesta via als hemofílics ha de desaparèixer.

4.- Transmissió de la mare infectada al fetus.
Totes les dones que creguin que poden estar infectades haurien de consultar un metge abans de concebre un fill, o tan aviat com sigui possible si l' embaràs ja s' ha iniciat.
5.- Com inactivar el virus de la SIDA?
Fora de l'organisme, el virus de la SIDA no és gaire resistent. Per això és relativament fàcil inactivar-lo en el medi ambient.

El virus es pot matar fàcilment en el medi ambient per: Lleixiu, aigua oxigenada, Alcohol 70º, Calor(>60º).
El virus és més resistent als desinfectants en estat sec que en un medi líquid.
El virus és resistent al fred, als raigs gamma, X, als ultraviolats.

Recorda que el risc de contagi es pot donar:

Quan es tenen relacions sexuals amb penetració i sense preservatiu, amb persones que poden haver estat contagiades pel virus de la sida tant per les seves relacions sexuals anteriors com per altres comportaments de risc.
Quan es comparteixen agulles, xeringues o altres estris (en el consum de drogues injectades).

Mesures Preventives.

És important que recordem que:
- El VIH es transmet principalment per via sexual i via sanguínia.
- Les relacions sexuals amb penetració comporten un alt risc de transmissió.
- La presència d'altres malalties de transmissió sexual que comportin lesions genitals també afavoreixen la transmissió del virus.

Per tant, l'ús adequat del preservatiu en les relacions sexuals amb penetració és l'única forma detenir relacions sexuals segures. La abstinència o les relacions sexuals sense penetració, per tant, no comporten riscos de transmissió del VIH.

Per altra part, la transmissió del virus VIH per via sanguínia es deu fundamentalment a l'intercanvi de xeringues i/o material contaminat.

El no intercanviar el sistema d'injecció o, en el seu cas, la desinfecció del material ja utilitzat anteriorment és la mesura essencial en la transmissió del VIH por via sanguínia.

La transmissió materno fetal del VIH es controla per: a tota dona VIH-seropositiva se li aconsella el no quedar embarassada, usant el preservatiu amb la seva parella en les relacions sexuals. Actualment s' aconsella la realització de la prova de la SIDA a tota embarassada durant el primer trimestre de l'embaràs. En cas d'embaràs, la dona seropositiva pot acollir-se a la indicació d'avortament terapèutic actualment vigent a Espanya o començar un tractament antirretroviral que disminueixi la probabilitat d'infecció al fetus.

Es pot afirmar que els contactes de la vida quotidiana no transmeten el VIH.

Hem de tenir clar que:


· La sida no es pot curar.
· No existeix cap vacuna per a prevenir la sida.
· La informació i la prevenció és l'única eina per evitar el contagi.
· És molt important saber com actuar i quins riscos comporten determinades conductes, per tal de poder adquirir la capacitat de protegir-se.
· La infecció pel VIH afecta tothom per igual, no és patrimoni d'homosexuals o toxicòmans com es va creure en un principi. Els contagis a través de les relacions heterosexuals, especialment en gent jove, són els que més han augmentat en els últims anys. El virus HIV no discrimina ningú.
· La sida és avui dia la 1ª causa de mort en les persones de 25 a 30 anys.
· No hi ha "població de risc", hi ha "conductes de risc".
· És diferent estar infectat pel VIH que tenir la sida.
· Sense tractament adequat, les persones infectades pel VIH acabaran desenvolupant la sida.
· És fàcil protegir-se del VIH
· La prevenció és l'única protecció.

AmuntInici de la pàgina

 

C OM ES CONTAGIA LA SIDA?

Perquè una malaltia infecciosa com la sida pugui propagar-se hi ha d'haver una sèrie de circumstàncies que ho facin possible: ha d'existir una font d'infecció i uns mecanismes de transmissió, però també es necessita una persona que sigui susceptible de contagiar-se.


Com es transmet?

La via mes comú es per contacte sexual (oral, anal, vaginal) amb persones infectades de VIH. El semen, les secrecions cervicals, vaginal i les ulceres genitals afavoreixen las transmissió.

També es transmet per mitjà de la sang contaminada amb el VIH en les transfusions o al donar òrgans a persones infectades.

Durant l'embaràs, al néixer el nadó, o després del naixement.
Per compartir i utilitzar material no esterilitzat per perforar les orelles, agulles per a tatuatges, xeringues, material quirúrgic o dental, etc.

Font d'infecció

Sol ser la persona que està infectada per l'HIV, tingui o no els símptomes de la malaltia. En les persones infectades, el virus es troba dintre d'algunes cèl·lules i lliure a la sang i altres líquids del cos, com el semen i les secrecions vaginals.

Como no es transmet?

No es transmet per saludar-se donant-se la mà o un petó.
Els coberts, plats, tasses, telèfon, no son mitjans de transmissió.
No es transmet per compartir el bany, piscines o transport públic.
Els insectes no transmeten el virus (VIH).

AmuntInici de la pàgina

 

QUÈ REPRESENTA EL DIA MUNDIAL DE LA SIDA?

El dia mundial de la sida dedica els esforços desplegats cada any a sensibilitzar més el ús públic en relació amb el VH/SIDA i imitar noves accions, més eficaces contra l'epidèmia .
La idea del dia mundial de la sida es remunta a l'any 1988, després que en una cimera mundial de ministres de sanitat es va llençar una crida a favor de la tolerància.
La commemoració del Dia Mundial de la Sida ens dóna a totes les persones l'oportunitat de sensibilitzar-nos respecte a aquesta malaltia, plantejar-nos la participació activa sense caure en l'estigmatització i fer costat a totes aquelles persones que poden veure's afectades pel rebuig social. En definitiva, viu i deixa viure.

 

AmuntInici de la pàgina

 


LEMES DEL DIA MUNDIAL DE LA SIDA


· 1988 - La Sida i els joves
· 1989 - Les dones i la Sida
· 1990 - Parlem de la Sida
· 1991 - Unim les nostres forces
· 1992 - La sida, un compromís de tota la comunitat
· 1993 - Sida, és hora d'actuar
· 1994 - Sida i família
· 1995 - Sida: Drets i deures compartits
· 1996 - Sida: Units en l'esperança
· 1997 - Els nens en un món amb sida
· 1998 - La força per canviar. Amb els joves en campanya contra la sida
· 1999 - Escolta, aprèn-ne i viu
· 2000 - Els homes contra la sida
· 2001 - A mi m'importa…i a tu?
· 2002 - Viu i deixa viure
· 2003 - Contra l'estigma i la discriminació

AmuntInici de la pàgina

Manifest dia mundial de la Sida 2004

manifest

AmuntInici de la pàgina

AJUDA

Les persones amb sida necessiten ajuda medica, psicològica, i fins i tot econòmica,

Es pot obtenir informació als centres mèdics, biblioteques, centres d'informació, etc.

Si tens dubtes...
Val la pena informar-se. El Programa per a la Prevenció i L'assistència de la Sida del Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, ofereix un telèfon gratuït: Telèfon de la SIDA

La funció principal del telèfon 900 21 22 22 és donar resposta a les necessitats informatives de la població, com pot ser aclarir dubtes de la persona que truca i difondre mesures preventives. Una altra funció és poder disminuir, tant com sigui possible, els problemes psicosocials i facilitar l'accés pel que fa als recursos assistencials. La informació es dóna de forma anònima, confidencial i gratuïta.
L'horari d'atenció al públic és de les 8 h fins a les 17.30 h, de dilluns a divendres, exceptuant els mesos de juny, juliol, agost i fins al 15 de setembre, en què l'horari és de les 8 h a les 15 h.

Altres telèfons d'informació confidencial

ONG

TELÈFON

HORARI

ACTUA

93 418 50 00

Dilluns-divendres: 9 h-14 h i 16 h-20 h

ACTUA VALLÈS

93 727 19 00

Dilluns-divendres: 17-21 h

ASSOCIACIÓ ANTISIDA DE LLEIDA

973 22 12 12

Dilluns-divendres: 9 h-13 h i 16 h-20 h

ASSOCIACIÓ CIUTADANA ANTISIDA DE CATALUNYA

93 317 05 05

Dilluns-divendres: 10 h-14 h i 16 h-20 h

ACAS GIRONA

972 21 92 82

Dilluns-divendres:10 h-13 h i 17 h- 20 h

ACAS GARROTXA (Olot)

972 27 21 36

Dilluns i dimecres: 18- 20 h
Dissabtes: 10-12 h

ACAS ALT EMPORDÀ (Figueres)

972 67 21 67

Dilluns, dimecres i divendres: 17-20 h dimarts i dijous: 10-12 h

ACAS BAIX EMPORDÀ (Sant Feliu de Guíxols)

972 32 40 05

Dilluns, dimecres i divendres: 17-20 h

SIDA-STUDI

93 268 14 84

Dilluns-divendres: 10 h-14 h

Dimarts i dijous: 16.30 h-20 h

CENTRE JOVE D’ANTICONCEPCIÓ I SEXUALITAT

(Per a joves fins a 25 anys)

93 415 10 00

Dilluns: 10 h-14.30 h i 15.30 h-19 h Dimarts-dijous: 12 h-14.30 h i 15.30 h-19 h Divendres: 10 h-14 h

STOP-SIDA. Telèfon Rosa
GAIS POSITIUS

900 601 601

Dilluns-diumenge: 18-22 h. Servei per a seropositius: dimecres, 12-14 h, divendres, 22-24 h

FUNDACIÓN ANTISIDA DE ESPAÑA (FASE)

900 11 10 00

Dilluns-divendres: 10-20 h

IRES. INSTITUT DE REINSERCIÓ SOCIAL

93 486 47 50

Dilluns-divendres: 10-14 h


AmuntInici de la pàgina