Durant aquest experiment hem partit del concepte de buit o ple, i la pregunta que sempre havíem de fer era "de què estem parlant: d'aire o d'aigua?"

Hem utilitzat una safata amb aigua, un tap de suro i i un got transparent de vidre. Partíem de la hipòtesi de què, tenint en compte que el tap sura, quan fiquéssim el got dintre de l'aigua atrapant el tap i baixéssim el got al fons del tot, el tap quedaria surant tocant "el cul" del got.

Així ho vam fer però ens vam trobar que el tap es va quedar també al fons. La nostra explicació és que hi ha una força que li obliga a romandre sense surar: l'aire del got que encara queda al ficar-ho dintre de l'aigua.
Això ens permet entendre perquè una barca que s'enfonsa té una bossa d'aire dintre de l'aigua.

A continuació vam inclinar el got per deixar sortir l'aire i entrés aigua, a veure què passava amb el tap de suro...
El suro va pujar cap amunt doncs va desaparéixer la presió que exercia l'aire dintre del got.
Per últim vam pujar el got gairebé del tot fora de la safata, però mantenint-lo una mica dintre de l'aigua. Vam descobrir que la part de fora de la safata continuava tenint aigua, per sobre del nivell de la mateixa safata i vam pensar que es podria fer una cosa semblant a escala més gran per tenir aigua en nivells superiors a un embassament, sense haver d'utilitzar un sistema de bombeig constant.

 

 

BUIT O PLE?