Comencem la sessió parlant de l’anunci que feien de unes nenes bessones que es preguntaven per quin motiu la seva àvia els deia que eren com dos gotes d’aigua.......no hi ha dues gotes d’aigua iguals, la seva grandària, la seva composició, la forma que adoptaran són diverses igual que la natura .

Utilitzem una palla de refresc per fer de pipeta i veure com l’aigua cau a gotes i aquestes són diverses.

Passem a esbrinar què vol dir aquest concepte TENSIO SUPERFICIAL DE L’AIGUA, desglossem el concepte i ells sols poden esbrinar què en vol dir aquesta expressió.

I ja sols ens queda fer hipòtesis....quants clips podrem introduir en el got de l’aigua? els més agosarats posen 26, 27... tal vegada el got no està tant ple com el de la taula del costat.....nosaltres som els més afortunats!!!!

Cal guardar el full.......i ens dediquem a anar posant clips i més clips fins que l’aigua del nostre got no trenqui la tensió superficial i comenci a caure.................no hi ha manera arribem a 200 cents i cal continuar 300 i podem seguir... finalment els clips s’han esgotat i la tensió no s’ha trencat?

Aquesta és la màgia de la ciència i la incertesa de les hipòtesis.......l’origen de l’univers és una hipòtesis ...ens queda molt per saber, molt per descobrir!!!!!!

     

 

  

   

 

Fitxa d'observació -->

Per què les gotes d'aigua són rodones?

Dia:Nom:

En una gota d’aigua hi ha una força invisible que la manté unida i li dóna forma rodona: LA TENSIÓ SUPERFICIAL.

Aquesta es deu al fet que les molècules d’aigua se subjecten entre si i formen una pell invisible. Els insectes petitons fins i tot hi poden caminar per sobre sense enfonsar-s’hi. Podràs apreciar la tensió superficial si omples un got amb aigua fins a dalt i hi introdueixes diversos clips, suaument, un enrera l’altre. La superfície de l’aigua formarà una corba cada vegada més ascendent.

Quants clips creus que podràs introduir sense que l’aigua arribi a sortir?

 

 

Comprova i fes el dibuix:

 

Si et dóna temps omple un got i amb molta cura llança “talc” de tal manera que quedin surant gràcies a la tensió superficial.

Si encara tens temps amb molta cura col·loca un clip de manera que quedi surant per sobre l’aigua, un cop aconseguit i tires una goteta de sabó, observa què passa.

Aula Natura. C.E.I.P, Miquel Martí i Pol - Sabadell

 

Tensió superficial de l'aigua (5è)
            per Dolors Armengol