IES CAN VILUMARA. Avda. de Josep Tarradellas i Joan, 153. Telèfon: 93 337 33 08. Fax: 93 261 12 03. iescanvilumara@xtec.cat

 

Què és l'ESO?  Quines matèries s'hi cursen?

L'ESO és l'Ensenyament Secundari Obligatori que cobreix l'escolarització de tot l'alumnat entre els 12 i els 16 anys. S'imparteix als Instituts de Secundària.

Consta de dos cicles de dos anys cadascun i té com a objectius completar la formació bàsica dels ciutadans i preparar-los per a la formació específica posterior (Batxillerats i Cicles Formatius d'FP) o a la incorporació al món laboral

Donada la seva obligatorietat, opta per un ensenyament que s'adapta a la diversitat de capacitats i interessos del conjunt de l'alumnat.

 

L'alumnat ha de cursar, al llarg de dos cicles, 12 crèdits de llengües catalana, llengua castellana, llengua estrangera, matemàtiques, ciències socials, i ciències de la naturalesa, 8 de tecnologia i educació física, i 4 d'educació visual, música i tutoria. La religió és optativa per a l'alumnat.

També ha de cursar 6 crèdits variables al 1r cicle i 10 al 2n cicle.

Cada crèdit suposa 35 hores lectives. Cada centre decideix en el seu projecte curricular la forma de distribuir els crèdits al llarg dels cursos.

Com s'organitza l'ESO a l'IES Can Vilumara?

Per atendre millor la diversitat  de l'alumnat, organitzem desdoblaments en el màxim de matèries, per tal d'agrupar de manera flexible l'alumnat segons les seves característiques i capacitats.

Què són els crèdits variables?

 I els crèdits de síntesi?

Els crèdits variables són unitats de 35 hores que s'imparteixen al llarg d'un trimestre.

Poden ser d'iniciació (introdueixen nous coneixements), de reforç (per compensar les dificultats que es puguin tenir en algunes matèries) o d'ampliació (per aprofundir en les que resultin de més interès).

L'alumnat els tria d'entre l'oferta educativa del centre orientat pel tutor.

Els crèdits de síntesi són un conjunt d'activitats al voltant d'un tema interdisciplinar que solen realitzar-se al llarg d'uns dies (a final de curs) i en les quals s'inclouen continguts de les diferents matèries.

A l'Institut, l'alumnat de 1r, 2n i 3r d'ESO els realitza en unes sortides que fan a diferents indrets de Catalunya amb la col.laboració de personal especialitzat ( escoles de natura....).

L'alumnat de 4t d'ESO el realitza en el marc d'un viatge cultural a una destinació que pot variar cada any en funció dels seus interessos.

 

Les tutories

Tots els grups d'ESO tenen una hora setmanal de tutoria, en la qual es tracten qüestions com tècniques i hàbits d'estudi, foment de la participació, convivència i cohesió de grup, formació en valors ( educació viària, respecte, tolerància, cooperació, solidaritat,.... ), educació per a la salut, resolució de conflictes, i orientació acadèmica i professional, entre altres. Totes elles, adaptades convenientment a cada nivell.

Els tutors i tutores fan el seguiment personalitzat de l'evolució acadèmica i personal de l'alumnat.

Tots els tutors (i els altres professors) disposen d'una hora setmanal dedicada a la recepció de visites de pares i mares d'alumnes amb l'objectiu de facilitar al màxim el contacte i cooperació entre l'institut i les famílies.
 

Com i què s'avalua?

La coordinació del professorat

L'ESO contempla un procés d'avaluació contínua,  sistemàtica i personalitzada, que s'ajusta al treball fet a l'aula. Ha de recollir els diferents aspectes de l'aprenentatge: els coneixements conceptuals, procediments de treball i les actituds i valors que es posen de manifest.

Es contemplen tres sessions d'avaluació durant el curs i, en acabar cada trimestre, es lliura un butlletí amb les notes i les observacions oportunes, que els pares han de tornar signats als tutors respectius.

El treball del professorat es coordina des dels departaments i seminaris de les diferents especialitats,  per tal d'assegurar la coherència dels ensenyaments als diferents grups d'alumnes.

Els equips docents de cada nivell es reuneixen periòdicament per tal de fer el seguiment de les incidències del curs i decidir estratègies que millorin el procés d'aprenentatge.

Els horaris

Normes de funcionament i convivència

Hores setmanals:

   - 1r d'ESO: 29 h 
   - 2n d'ESO: 29 h
   - 3r d'ESO: 30 h    
   - 4t d'ESO: 30 h

Les classes es reparteixen en dos blocs al matí de dues o tres hores separats amb mitja hora d'esbarjo, i un bloc de dues hores, com a mínim tres tardes a la setmana.

A "Can Vilumara" mantenim els mateixos horaris durant tot el curs.

L'alumnat de  1r cicle d'ESO disposa d'un pati separat de la resta de l'alumnat.

L'accés al recinte fora de les hores d'entrada i sortida és possible només amb l'autorització i la presència d'algun membre de la família.

El control d'assistència és diari, i hora a hora (a cada classe) per a tots els nivells. A 1r cicle es comuniquen telefònicament al mateix dia les absències no previstes amb anterioritat.

Serveis Complementaris

Comptem amb servei de cafeteria-menjador amb cuina al propi centre i monitors que atenen l'alumnat durant el migdia.

La biblioteca, totalment equipada amb servei de préstec i amb accés a Internet, està oberta a les hores d'esbarjo, de 13.45 a 14.45 dilluns, dimarts i dijous i totes les tardes de dilluns a dijous de 17 h a 19 h.

L'AMPA organitza activitats complementàries per a l'alumnat fora de l'horari lectiu, com entrenament de diferents esports, grups de teatre, classes de repàs d'algunes assignatures.

La Junta de l'AMPA es reuneix cada dilluns a la tarda al seu local de l'Institut de 17.30 h a19.30 h.
 

Sortides després de l'ESO

Després de l'escolarització obligatòria (fins els 16 anys) es poden donar diferents situacions:

  • Si s'ha obtingut el Graduat de secundària obligatòria, es pot accedir als Batxillerats de les diferents modalitats (Científico-tècnic, de Ciències de la Naturalesa i la Salut, de Ciències Socials, Humanístic o Artístic). Tots menys l'artístic es poden cursar al nostre Institut.

    El Graduat de secundària obligatòria també és necessari per poder cursar Cicles formatius de grau mitjà. . El nostre centre ofereix Cicles de grau mitjà d'Instal.lació i manteniment de fred i calor.

    Després de superar el Batxillerat es poden cursar Cicles formatius de grau superior. El nostre dentre ofereix Cicles de grau superior d'Educació Infantil i d'Integració Social.

  • Si no s'ha obtingut el Graduat, es pot accedir a Programes de Garantia Social i integrar-se al món laboral.
 


 
    Secretaria
    Ensenyaments
    Departaments
    Alumnes
    AMPA
    Localització
    Història
    Visita virtual
    Enllaços d'interés