Els tallers interaula d'Educació
Infantil
Taller de cuina
NIVELL
EDUCATIU: 2on cicle d'educació infantil
MOTIVACIÓ I PRÈVIES:
Cal tenir present que estar motivat esdevé
un element bàsic per aprendre significativament i suposa
un avantatge perquè l'alumne trobi sentit en els aprenentatges.
La motivació dels alumnes és un element
fonamental per desenvolupar les activitats de manera òptima
i àgil, i aconseguir-ne un bon aprofitament, així
l'infant serà capaç de relacionar allò que
aprèn amb tot allò que l'envolta.
Algunes estratègies de motivació
que utilitzarem en aquest taller de cuina són:
- Fer al nen/a participatiu en els processos de
decisió, opinió i realització de cada una
de les receptes que realitzarem
- Facilitar materials manejables que simplifiquen
i agilitin les tasques dels infants.
- Definir uns objectius adequats a les habilitats
i als coneixements dels infants que permetin desenvolupar-ne de
nous.
- Explicar de manera clara els objectius de la
cada activitat, perquè l'infant conegui, abans d'encetar
la tasca, quines són les demandes que se li formulen.
- Establir seqüències d'activitats
que segueixin un fil conductor clar, a través de les quals
s'introdueixin les tasques més complexes de manera progressiva.
Pel que fa als 3 alumnes de la Maçana, amb
els que realitzarem conjuntament els tallers, ens permetrà:
- Desenvolupar les estratègies, actituds
i habilitats que puguin ajudar a l'alumne sord a integrar-se.
- Potenciar el coneixement mutu entre els alumnes
oïdors i els alumnes sords, afavorint les relacions de respecte
i de tolerància entre aquests.
OBJECTIUS DIDÀCTICS:
- Conèixer les característiques
pròpies dels diferents aliments
- Assolir els hàbits de neteja abans de
cada àpat.
- Desenvolupar en els infants els sentit crític
per saber que convé menjar sense deixar-se portar per la
propaganda o les modes.
CONTINGUTS D'ÀREA QUE ES TREBALLEN
A I: Descoberta d'un mateix
- Reconeixement sensorial: gust, olor, tacte.
- Consum d'una dieta equilibrada.
- Satisfacció en les activitats
A II: Descoberta de l'entorn natural i social
- Observació directa de diferents aliments:
pa, oli, sucre, sal, tomates, i fruites diverses.
- Característiques pròpies dels
diferents aliments.
- Interès en desenvolupar el sentit crític.
A III: Intercomunicació i llenguatges
Llenguatge verbal
- Expressió oral de situacions comunicatives.
- El llenguatge oral com a instrument de comunicació.
- Actitud d'espera i atenció.
Llenguatge musical
- Interpretació de la cançó:
"Sóc un cuiner"
- La música com a mitja d'expressió
- Sensibilitat davant l'expressió musical
Llenguatge plàstic
- Percepció de les qualitats sensorials
en els materials i objectes a través dels sentits, especialment
la vista i el tacte.
- El llenguatge plàstic com a instrument
de representació.
- Interès per les produccions artístiques.
Llenguatge matemàtic
- Identificació de la forma, el color i
els materials d'objectes i aliments a través de l'observació
directa.
- Nocions bàsiques relacionades amb les
figures geomètriques: cercle, quadrat, triangle i rectangle.
- Interès pels resultats de les experiències
realitzades amb els companys/es.
TEMPORITZACIÓ:
El taller de cuina té una durada de 2 sessions
per cada grup d'alumnes que formen part dels tallers interaula.
Aquests es realitzaran durant les tardes de cada divendres des de
gener fins a final de curs.
DESCRIPCIÓ DE LA PROPOSTA
L'activitat es presenta de manera activa a partir
de la realització de receptes de cuina bàsicament
basades en la fruita i l'entrepà per fomentar en els nostres
alumnes el seu consum.
1ª sessió:
Establirem un diàleg previ amb els alumnes
per explicar-los en que consisteix el taller de cuina i quines receptes
farem:
- Pa amb tomata, oli i sal / pa amb oli i sal
/ pa amb oli i sucre.
- Batuts de fruites (Aquesta recepta es realitzarà
durant la 2ª sessió).
Escoltarem quines són les seves aportacions
i què en coneixen d'aquestes receptes. Un cop escoltades
les seves opinions passarem a fer la recepta.
Abans
de començar a fer res farem adonar als infants de la importància
que té rentar-se les mans abans de menjar: esmorzar, dinar,
berenar o sopar i abans de tocar els aliments. (Hipervincles interessants:
Sr.
Sabó, Farmaceuticoline
Rentar mans)
Els direm: Les mans us les heu de rentar moltes
vegades al dia, encara que no ho sembli a les mans sempre hi pot
haver bacteris perillosos per a la nostra salut. A vegades us penseu
que les mans no estan brutes, si no estan negres, plenes de fang
o amb guixots de bolígraf o de pintures. Però encara
que us penseu que estan netes perquè no les veieu gaire brutes,
els bacteris i els gèrmens són MINÚSCULS i
no els podem veure a simple vista. Poden estar pertot arreu... Per
això abans de començar anem tots a rentar-nos les
mans.
Un
cop tinguem les mans ben netes dividirem el grup en 3 subgrups:
- uns faran pa amb tomata, oli i sal
- els altres pa amb oli i sal
- i els altres pa amb oli i sucre
I repartirem els aliments corresponents a cada
grup tenint en compte que hi haurà una llesca de pa per a
cada dos nens/es i ells mateixos l'hauran de dividir en dues parts
iguals. Un cop tallades les llesques de pa descobrirem les formes
geomètriques que han sorgit.
I seguirem amb la recepta posant damunt el pa els
ingredients del quals disposem. Cada un dels subgrup passarà
per les tres opcions.
Un cop hàgim acabat ens menjarem allò
que hem preparat i rentarem tots els estris que hàgim fet
servir.
Ja ben tips i amb tot ben net realitzarem un diàleg
on verbalitzarem quin dels tres tipus de pa ens agradat més,
per què?, recordarem els passos que hem seguit a l'hora de
fer la recepta, què és el que ens ha costat més
de fer i el que ens ha resultat més divertit, què
hem après... i tot allò que pugui anar sorgint amb
el diàleg amb el infants.
Donarem als infants una nota informativa pels pares
perquè portin 2 fruites cada un per la pròxima sessió.
2ª sessió
Recordarem el que vam fer durant la 1ª sessió
i ens rentarem les mans per començar a fer la nova recepta:
Batuts de fruites.
Presentarem la liquadora als infants i els preguntarem
si algú sap perquè serveix i com funciona. Segons
les seves respostes els acabarem d'explicar allò que no sàpiguen.
També presentarem les diferents fruites que tinguem i en
direm el seu nom, de quin color son, quina forma tenen, a què
s'assemblen...
I finalment presentarem la resta d'estris que farem
servir: plats i ganivets ensenyant-los el seu ús i recalcant
que hem de vigilar molt amb els ganivets per no tallar-nos.
Repartirem les fruites als infants que les hauran
de pelar i tallar a trossos perquè càpiguen dins la
liquadora.
Mentre anem tallant les fruites podem anar cantant
la cançó Sóc un cuiner
Sóc
un cuiner
que remena les cassoles
faig bon menjar
i tothom se'n llepa els dits
Les cassoles en el foc
van bullint a poc a poc
i fregeixo les verdures
les patates i els fesols.
Un cop tinguem totes les fruites tallades i repartides
en diferents plats a poc a poc i per ordre aniran passant cadascun
del infants a posar un quants trossos de fruites variades a liquadora
i veurem com va sortint el suc. Podem provar de fer diferent tipus
de sucs barrejant en cada moment fruites diferents i anotant de
que està fet cada un.
Un cop fets els sucs ens els veurem i farem adonar
als infants de la importància de menjar fruites.
Netejarem tots els estris i finalment realitzarem
un diàleg parlant de la l'activitat realitzada en aquesta
sessió i recordant també la sessió passada.
RECURSOS I MATERIALS
En quan als recursos humans hi haurà una
mestra per a cada taller.
I pel que fa als recursos materials seran tots aquells que formen
part de l'aula a més de:
- 18 llesques de pa de motlle de fleca (per sessió)
- 6 o 7 tomates madures (per sessió)
- Sal, oli i sucre
- Fruites (que poden portar els alumnes)
- Liquadora
- Plats
- Ganivets de plàstic
- 3 safates per posar el pa
|
Helena Garcia, coordinadora
del taller
Tallers d'Educació Infantil CEIP Silvestre Santaló
/ CEE La Maçana |
|