Visita a la Reial Acadèmia de Belles Arts

 

Sabíeu que a Barcelona hi ha un palau gòtic on es possible veure magnífiques obres d'art? Coneixeu el mercat de la Boqueria? Estaríeu disposats a menjar-vos caramels farcits d'insectes fregits? Aquestes i altres coses són les que vam fer els alumnes de 1r de batxillerat de la modalitat d'humanitats el passat dia 9 de febrer.

Arribem puntuals a Barcelona, a les deu del matí, i a peu ens dirigim cap a la Llotja de Mar, al final de la Via Laietana, on hi ha la seu de la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi. Pel camí, tot passejant per les famoses Rambles, entrem al mercat de la Boqueria. Hi podem contemplar una gran quantitat de productes, olors, colors i sabors: peix fresc que encara es belluga, llengües de vaca a punt de ser menjades, fruites exòtiques, bolets mai vistos, llaminadures de tots gustos i colors i... fins i tot, en una parada molt especial, caramels amb insectes dins. Visitar els mercats ens permet saber com viu la gent de cada país.

En sortir ens endinsem pels carrers del Barri gòtic fins a arribar a la Plaça de Sant Jaume, on antigament es localitzava el fòrum romà de Barcino. Avui hi ha els òrgans de poder més importants de la ciutat i Catalunya. Després entrem a la meravellosa església de Santa Maria del Mar i observem el seu estil gòtic. També podem llegir les làpides de la gent que hi ha enterrada al terra de l'església, tots ells artesans. Creuem el Fossar de les Moreres, il·luminat dia i nit per una flama que recorda els màrtirs del setge de Barcelona a la guerra de successió de 1714 ("Al Fossar de les Moreres no s'hi enterra cap traïdor, ans perden nostres banderes serà l'urna de l'honor"). Un episodi fonamental de la nostra història.

Finalment arribem al nostre destí: la Reial Acadèmia de Belles Arts. Excepcionalment podrem visitar-la ja que han admès la nostra sol·licitud. L'ambient que s'hi respira és d'una altra època, mobles antics, cortines de vellut i passadissos foscos plens de quadres, escultures i baixos relleus. Allà dins reconeixem alguns dels principals protagonistes de la mitologia greco-romana i les nostres classes: Cupido que rep el càstig de la seva mare Afrodita, Aquil·les traient-se la sageta, Jasó i el velló d'or, Àiax, el rapte de Ganímedes i a la fi, situada a l'escalinata de l'edifici, l'obra que més ens va captivar i emocionar: El suïcidi de Lucrècia, escultura neoclàssica de Damià Campeny. Aleshores recordem la seva trista història tal com ens l'explica el romà Tit Livi. Lucrècia va preferir la mort a viure avergonyida i ultratjada per la violació de l'últim rei de Roma.

Miriam Calls, Víctor Cañameras, Jennifer Martínez i Francesc Sanz.
1r de batxillerat


tornar enrere