CD-ROM 1999

El CDROM la Bisbal 1999:

Formant ciutadans pel Tercer Mil·leni

Amb el número de primavera de la revista d'informació bisbalenca El Drac, oferim als lectors el CDROM la Bisbal 1999. Què és un CDROM, qui ha fet aquest CDROM i amb quina finalitat, quin contingut ofereix, què fa falta per a veure'l i com es pot consultar? Anem a satisfer la curiositat del lector.

Què és un CDROM? El llibre del futur?

Un CDROM és un disquet compacte, semblant en aspecte al CD's de so, però diferent quant a contingut i forma de visualitzar-lo. Un CDROM pot contenir so, imatges fixes, imatges en moviment (vídeos) i text. Es diu que el CDROM és el format dels llibres del futur. Per consultar-lo es precisa d'un ordinador amb un aparell lector de CDROM (Unitat de CDROM).

Això pot fer pensar que els CD's podran en un futur desplaçar els llibres i els amants de la literatura en paper poden veure-hi una amenaça als seus costums tradicionals. Tot al contrari, per això presentem aquesta innovació tecnològica amb el suport imprescindible d'un mitjà de comunicació tan tradicional com és la revista El Drac. Tenen alguns trets en comú llibres i CDROMS, però també hi ha característiques dels llibres que els fan insubstituïbles.

En un sol CD hi cap tanta informació com en una gran enciclopèdia i a més hi podeu trobar so i imatges.

Els textos d'un CDROM es poden imprimir íntegrament o parcial, o bé es poden utilitzar directament per inserir-los en un nou escrit sense haver-los de picar altra vegada.

La característica més innovadora d'aquest nou mitjà de guardar i presentar informació és la forma de consultar o llegir un CD. Aquesta no és lineal (pàgina a pàgina) com en un llibre, sinó que la seva estructura és més semblant a les branques d'un arbre que estiguessin interconnectades entre elles. És un nou concepte i una nova forma de presentar la informació que rep el nom d'hipertext o presentació hipertextual per distingir-la de la presentació tradicional en format text o textual. Per fer-vos una idea més exacta del que això significa no hi ha res millor que posar el CD a la unitat corresponent d'un ordinador i provar a veure què passa.

El principal inconvenient del CDROM és que no funciona sense un ordinador i una font d'energia. Així com un llibre o una revista ens la podem endur al bosc, a la platja, a la muntanya o on ens agradi i gaudir-ne plenament, el CDROM precisa d'un entorn tecnològic sense el qual no serveix per a res. És en aquest punt on els llibres i revistes tradicionals són insubstituïbles, de moment.

Qui ha fet aquest CDROM i amb quina finalitat?

Per contestar aquestes preguntes començarem fent una mica d'història de tot plegat.

Primer de tot cal dir que aquest producte és el resultat de més d'un any de feina de tot un equip de gent format per professors, alumnes i exalumnes de l'Institut de la Bisbal d'Empordà. Els noms dels principals col·laboradors surten a la pàgina d'entrada del CDROM.

En Xevi Codolà, un llunyà 1979, al nostre Institut, va començar a utilitzar ordinadors per ensenyar informàtica i algunes coses de matemàtiques i per portar el registre de dades dels alumnes. De mica en mica hi van haver aplicacions didàctiques per a moltes assignatures i Ensenyament va anar proveint-nos d'equips cada cop més sofisticats. Fins que ara ja fa tres anys va arribar la connexió a Internet: un ordinador amb un modem connectat a la línia del fax de l'Institut.

Per qui no ho sàpiga, direm, resumidament, que Internet és una xarxa mundial d'ordinadors interconnectats i "tenir Internet" vol dir essencialment poder-se connectar a aquesta xarxa mundial. A partir d'aquest moment el principal objectiu de la Informàtica a l'escola és l'ús educatiu de les noves tecnologies de la comunicació i la difusió de les experiències educatives entre les escoles i els educadors i educands, utilitzant aquest nou mitjà.

Aprendre a dominar el nou món de la comunicació entre ordinadors és ara ja essencial per tots als futurs ciutadans. Una forma motivadora d'ensenyar i aprendre és fer els nois i noies protagonistes d'aquesta comunicació.

Amb aquest objectiu, el curs passat (97-98) es va encetar una nova experiència a la EATP d'Informàtica de l'Institut: vam a prendre a fer Webs. Això vol dir, d'una manera planera, posar la nostra pròpia informació a Internet perquè tothom la pugui veure.

Això té un inconvenient: aquest "tothom" es redueix a les persones que "tenen Internet". I a l'Institut el curs passat teníem un únic ordinador connectat a la xarxa. Però també va ser el curs que Ensenyament va començar a donar espai d'Internet gratuït a tots els centres educatius de Catalunya.

Entre el curs passat i aquest ens ha arribat un seguit d'equipaments informàtics que ens han motivat i ajudat a fer molta feina quant a l'ensenyament i l'aprenentatge de la Informàtica. Actualment disposem de dues aules amb ordinadors connectats a Internet. Cada dimecres a la tarda les aules estan obertes a tot l'alumnat perquè puguin utilitzar els ordinadors i navegar per Internet. Tot això ho hem d'agrair en part a l'Associació de pares i mares de l'Institut i en part al Programa d'informàtica Educativa del Departament d'Ensenyament.

Seguint amb la línia encetada el curs passat, aquest curs (98-99) hem cregut convenient també posar informació de la nostra ciutat a Internet. L'objectiu és integrar les activitats del centre en el nostre entorn local, promovent la participació dels nois i noies en les activitats lúdiques i culturals de la Bisbal. Ha nascut un nou lloc a Internet: www.labisbal.org, la Xarxa Ciutadana de la Bisbal d'Empordà.

En el moment actual disposem d'un important volum d'informació relativa a l'Institut i a la nostra ciutat que es pot consultar a Internet. És per això que ens ha semblat que ara era el moment oportú per a fer pública tota aquesta informació a nivell de ciutat per a tots aquells que tinguin ordinador, disposin o no de connexió a Internet. La única forma de presentar aquesta informació i que es pugui veure exactament igual que si estiguéssim connectats a Internet és gravant-la en un CDROM i això és el que hem fet.

Quin contingut ofereix aquest CDROM?

El CDROM que us oferim recull tota la feina feta per a Internet durant els dos últims cursos i alguna cosa més que ara us explicarem. L'hem estructurat en set apartats (número màgic).

A. la Web de l'IESI la Bisbal:

http://www.xtec.es/centres/b7007300

Aquí hi trobareu tota mena d'Informació sobre el centre amb fotos i música. Aquest treball l'hem portat al concurs "Presentem la nostra escola a Europa" i a l'octubre del 98 ens van donar el Sisè Premi de tot Catalunya.

B. Els Vigilants de la Pluja:

http://www.xtec.es/~rmonras

És la versió Web del treball sobre pluja àcida a la Bisbal, que va fer un grup d'alumnes de 4t d'ESO dirigits pel professor Ramon Monràs. Aquest treball forma part d'un Projecte Educatiu Europeu que es diu Comenius Smart i el vam presentar al "III Concurs de Webs de Ciència" on ens van donar el 1r Premi Categoria ESO. A més del treball i els resultats trobats hi podeu veure les fotos de tots els alumnes participants.

C. La Web de El Drac:

http://www.arrakis.es/~toniher

Ja fa molt temps, abans fins i tot que a l'Institut féssim Webs, en Toni Hermoso i l'equip de el Drac ja feien la versió per Internet d'aquesta revista que esteu llegint. Ara teniu l'oportunitat de veure la Web de el Drac en aquest CDROM sense tenir que connectar-vos a Internet.

D. La Web de Ràdio Bisbal:

http://www.labisbal.org/radio

El curs passat, amb l'empenta de l'EATP d'Informàtica, vam engrescar alguns alumnes a fer la Web de la nostra Ràdio Local. L'Albert Barceló no ha deixat des d'aleshores de penjar cada setmana les notícies de la Ràdio a Internet. Aquesta Web ha anat creixent i és realment bonica i plena de coses molt interessants. Hi trobareu les fotos de l'equip humà de Ràdio Bisbal, per si no els coneixeu.

E. La Xarxa Ciutadana de la Bisbal:

http://www.labisbal.org

Aquí hi trobareu la Web dels Geganters, la Web del grup de dones, el Mundial en versió electrònica i molts enllaços a Internet que us portaran a Webs bisbalenques, si el vostre ordinador disposa de connexió. Esperem que aquest lloc d'Internet vagi creixent amb tot el que els ciutadans de la Bisbal vulguin fer públic. No cal que sapigueu informàtica. Els alumnes de l'Institut col·laboraran a posar en format hipertextual els vostres escrits i aprendran tot fent una cosa útil per a la seva ciutat. Aquest lloc d'Internet està patrocinat per AMP Informàtica i l'Ajuntament de la Bisbal i l'espai és gentilesa de GRN Serveis Informàtics.

F. Galeria d'Imatges:

Aquest és un apartat exclusiu del CDROM. No està publicat a Internet ni ho estarà en un futur proper. Aprofitem la capacitat i la velocitat del CDROM per oferir al públic una sèrie d'imatges i vídeos que per Internet seria impossible de poder veure per culpa de la lentitud actual de la xarxa. Hem recollit imatges de l'Institut, el Carnestoltes, la celebració de Sant Jordi, les fotos d'alumnes... i moltes coses més, des de l'any 1979 fins el 1999. No us perdeu aquest apartat. No conté pràcticament cap text, però hi surten la majoria dels exalumnes d'aquests anys i tots els alumnes dels últims cursos (gentilesa del Punt Diari). També hi ha una galeria de vídeos de professors en acció.

G. Curset per aprendre a fer Webs:

http://www.xtec.es/~voliu

Aquí hi ha un resum de l'EATP d'Informàtica del curs 97-98, amb una guia didàctica i un recull de material disponible en el CDROM sense necessitat de connectar-se a Internet. Un vertader curset per aprendre i ensenyar a fer Webs.

Què fa falta per a veure el CDROM i com es pot consultar?

Necessitem un ordinador amb unitat lectora de CDROM i capacitat suficient per suportar l'entorn Windows 98 i un programa navegador d'Internet. No cal connexió a la xarxa Internet.

Moltes coses es veuen igual de bé amb el programa navegador Netscape, però per veure-ho tot tal com ha estat dissenyat cal el l' Internet Explorer 4 i activar l'opció de pantalla completa. També és recomanable que la pantalla estigui configurada a 800 píxels d'amplada, encara que a 600 tampoc perd gaire.

Si no teniu l'Explorer 4 no hi ha cap problema. Està incorporat al CDROM.

Si sou els afortunats propietaris d'un equip suficient, compreu el CDROM. Tot el que cal fer és inserir el CD a la unitat lectora i esperar que s'engegui. Tot seguit s'obrirà una finestreta que us ofereix l'opció d'instal·lar l'Explorer 4 al vostre disc dur, si és que no el teniu. Un cop instal·lat el programa o si ja el teníeu instal·lat prèviament, només cal clicar sobre la icona que porta un CD per posar en marxa la visualització del contingut. No oblideu clicar sobre el botó de pantalla completa de l'Explorer per veure-ho tot millor.

A partir d'aquí només cal anar passant el ratolí sobre la pantalla i fer clic quan surti la maneta. Anireu navegant d'opció en opció llegint els textos i mirant les imatges i els vídeos que us vinguin de gust. Tots els textos i imatges es poden treure per impressora i els arxius es poden copiar al vostre disc dur, si ho desitgeu.

També trobareu molts enllaços que apunten a Internet. Si disposeu de connexió els podreu visitar fent un clic. La majoria d'enllaços entre arxius del CD hem procurat que funcionin "en local" sense entrar a Internet.

Estadística:

Més de 3.000 arxius: més de 1.000 imatges, 100 arxius de so i 27 seqüències de vídeo. 20 anys d'Institut en 300 Mb. No us ho perdeu.

Inici de la pàgina actual