El gust i la llengua

La llengua és un òrgan situat a la boca. Utilitzem la llengua per articular les paraules, però també per assaborir els aliments, perquè aquí s'hi troben els receptors dels quatre gustos, també anomenats papil·les gustatives.

Les papil·les gustatives recullen els sabors dels aliments i envien els impulsos nerviosos al cervell a través dels nervis. Aleshores sentim el gust.

La llengua distingeix els sabors primaris, que són el dolç, el salat, l’àcid i l’amarg. Tots els altres sabors són combinacions d'aquests.

A la llengua hi ha unes 10.000 papil·les gustatives, però no totes reaccionen de la mateixa manera als gustos primaris. En cada part es distingeix més un sabor que un altre.

La saliva serveix per a fer els aliments més suaus, per tant, quan ens posem un aliment a la boca la llengua el barreja amb la saliva i les dents el trituren.
El plaer gustatiu que fa un plat ben cuinat resulta de la suma dels quatre sabors primaris, que es complementen amb l’olor del menjar, per tant, el gust i l'olfacte són dos sentits relacionats.

Als 60 anys, fins i tot les persones més sanes, comencen a perdre sentit del gust.

Escola L'Àlber.   La Creu, s/n. 25135 Albesa (La Noguera)