L'oïda i les orelles

Les orelles són els òrgans de l’oïda. Ens permeten percebre els sons que es produeixen al nostre voltant, captant les vibracions. També s'encarreguen de l'equilibri.

Quan no es poden percebre els sons o aquests no arriben convertits en impulsos nerviosos al cervell, es produeix la sordesa.

L’oïda és el més important dels sentits perquè permet captar el llenguatge parlat i fer que el cervell interpreti i elabori una resposta.

Les orelles estan allotjades en uns ossos del crani, els temporals, situats a banda i banda del cap. L’orella també conté l’òrgan de l’equilibri, que permet que el cos mantingui una posició corporal estable.

L’orella és dividida en tres parts: l’orella externa, la mitjana i la interna.

L’orella externa és formada pel pavelló auricular, el conducte auditiu i el timpà. El pavelló auricular recull els sons perquè, a través del conducte auditiu arribin al timpà, que és una membrana que, en rebre'ls, vibra.

L’orella mitjana està formada per una cadena d'ossets que són el martell, l'enclusa i l'estrep. És plena d’aire i és on les ones sonores es converteixen en vibracions.

A l'orella interna hi ha el cargol, que envia la informació al cervell a través del nervi auditiu. També trobem, els canals semicirculars, que s'encarreguen de l'equilibri.

Escola L'Àlber.   La Creu, s/n. 25135 Albesa (La Noguera)