La vista i els ulls

La vista és el sentit que ens permet percebre la forma i el color dels objectes, la claror i la foscor... Els òrgans de la vista són els ulls. Estan formats pel globus ocular i els òrgans de protecció.

Es considera que és el sentit més desenvolupat de l’ésser humà i el que li dóna més informació del món que l’envolta.

Els ulls són dos òrgans de forma esfèrica situats en les òrbites oculars, dues cavitats dels ossos del crani. L'ull rep la llum i té la capacitat de formar imatges dels objectes.

Les celles, les parpelles i les pestanyes ajuden a protegir els globus oculars. Les llàgrimes ajuden a protegir-los i a mentenir-los nets i humits. Tot això són òrgans de protecció.

El globus ocular és una esfera formada per diverses capes:

- L'escleròtica és la capa més externa del globus ocular. Té color blanc i fa una funció protectora. Per la part del davant hi ha una part circular transparent, anomenada còrnia.

- La coroide és sota l'escleròtica. A la part central del davant hi ha una làmina circular acolorida, l'iris. Al mig de l'iris hi ha un orifici, que li diem pupil·la o nineta. Darrere l'iris hi ha el cristal·lí, que és com una mena de lent que enfoca els objectes que veiem.

- La retina és la capa més interna del globus ocular i és l'encarregada de recollir les imatges.

Quan les imatges ja han passat per les tres capes, la retina les envia al cervell a través del nervi òptic.

Alguns defectes de l’ull

La ceguesa és produeix quan un ull no pot captar els estímuls visuals o bé quan no els pot enviar al cervell. La ceguesa pot ser total o proporcional.

Un ull miop té el globus deformat, o bé té la còrnia o el cristal·lí massa corbats. Per això, les imatges es formen davant la retina i la visió és borrosa. Les persones que tenen miopia hi veuen malament de lluny.
L’ull hipermetrop té el globus ocular escurçat i la forma d’una mandarina, o bé té la còrnia o el cristal·lí amb un curvatura insuficient. Les imatges es formen darrere la retina i els objectes es veuen borroses. Les persones que tenen hipermetropia hi veuen malament de prop.

Altres malalties són l'astigmatisme, les cataractes, la conjuntivitis, la vista cansada,...

Escola L'Àlber.   La Creu, s/n. 25135 Albesa (La Noguera)