CURSET TIC IES ELS PLANELLS   CURS 2008-09

PÀGINES WEB (II) - Descripció bàsica de KompoZer


Els elements més habituals en una pàgina web són:

L'enllaç (o hiperenllaç), que permet anar a una altra pàgina web quan es clica damunt d'ell.

La imatge, habitualment a partir de fitxers amb format gif, jpg (jpeg) o png.

La taula, formada per columnes i files.

L'àncora, que és una marca que es posa en un lloc concret de la pàgina, per servir d'objectiu en un enllaç intern (dins del mateix document).

Inserció dels elements anteriors.

Amb KompoZer es poden inserir aquests elements des del menú Insereix o bé amb les icones corresponents de la la barra d'eines.

Modificació del format del text i de paràgraf.

Al menú Format hi apareixen les opcions per canviar el tipus de lletra, la mida, els atributs, etc.

També s'hi pot escollir l'estil de paràgraf, amb l'opció Paràgraf de la llista. Aquests estils ja tenen un format establert i funcionen com a plantilles o models de paràgrafs. 

Un tercer element que es pot modificar des d'aquest menú és la pàgina: el títol, les propietats, el color de fons, etc. 

Creació i modificació de taules.

Al menú Taula hi apareixen les opcions per crear o canviar l'estructura d'una taula: afegir o treure files i columnes, fusionar cel·les o dividir-les, establir les vores i els colors de fons, etc.

Nom de la pàgina i del fitxer.

El primer que cal fer en començar una nova pàgina web és establir el títol de la pàgina i les propietats generals amb Format | Títol de pàgina i propietats; aquest títol és el que apareix a la pestanya del KompoZer i de la barra de títol del navegador.

Després cal desar el document i donar un nom al fitxer, el qual és aconsellable per evitar-se problemes amb alguns servidors d'internet que estigui en minúscules i que no tingui accents ni símbols estranys.

Visualització.

A la part inferior de la finestra es veuen quatre pestanyes anomenades: Normal, Marcadors HTML, Codi font HTML i Previsualització, les quals mostren la pàgina web en forma normal o en forma del codi real que conté. Habitualment es fa servir la vista Normal.

Publicació.

El programa KompoZer té una utilitat senzilla per poder publicar la pàgina web que hem editat, per a fer això, cal conèixer els paràmetres del directori del servidor d'Internet on tenim allotjats físicament els fitxers corresponents a les nostres pàgines web. Es fa amb Fitxer | Publica i amb la tecla F9 s'obre una finestra a la part dreta que permet veure l'estructura de directoris del servidor remot.

Visualització en el navegador.

Per a veure realment la pàgina en el navegador, es pot fer Fitxer |  Navega pàgina o bé la icona en forma de lupa de la primera barra d'eines: Previsualitza aquesta pàgina en el navegador, també amb la tecla F5.

 

 Resolució de pantalla recomanada: 800x600 px