INSTITUT DEL PONT DE SUERT
Barri d'Aragó s/n. El Pont de Suert 25520 (Lleida) Tel. 973 690 040 Fax 973 690 383

Notícies i activitats del 3r trimestre

Notícies 1r trimestre

Notícies 2n trimestre

 

 

 

 

 

 

 

 

Intercanvi amb el Damiaaninstituut d'Aarschot a Flandes

Com alguns recordareu, fa dos anys vàrem començar una nova activitat organitzada pel Departament de llengües estrangeres i adreçada a l'alumnat de primer de batxillerat. Es tractava d'un intercanvi amb el Damiaaninstituut, un centre de secundària d'Aarschot, una ciutat de vora 30.000 habitants a Flandes (Bèlgica). L'objectiu d'aquesta activitat era fomentar la relació del nostra alumnat amb el d'altres països d'Europa com vam fer quan vam participar el un projecte Comènius. Aquesta vegada es tractava d'un intercanvi directe amb el centre, sense subvencions de la Unió europea, en què els alumnes i professors conviuen amb els seus respectius companys durant dues setmanes, una a cada país. A més, aquest intercanvi implicava necessàriament l'ús de l'anglès com a eina de comunicació.

Aquest any hem reiniciat aquesta activitat després d'un breu parèntesi, ja que el curs passat els alumnes d'aquest grup participaven en un altre projecte. El darrer octubre vam rebre la visita del grup flamenc i la setmana del 9 al 16 de març el nostre centre es va desplaçar a Aarschot. Aquí teniu un resum de les activitats realitzades durant la nostra estada.

El dissabte 9 de març vàrem arribar a l'aeroport de Brussel·les sobre les quatre de la tarda. Tot seguit ens vam desplaçar cap a Aarschot per tal de reunir-nos amb les famílies d'acollida. La resta del dissabte i el diumenge sencer van ser dies lliures d'estada amb els estudiants i les famílies.

El dilluns 11 vam començar les activitats organitzades pel Damiaaninstituut. A les nou ens va rebre la vice-presidenta del centre, ens va fer cinc cèntims dels estudis que dóna el seu centre i, tot seguit, ens va guiar per les diferents seccions del centre. Més tard i retant el fort fret, en Luc Vandepitte, professor del centre participant en l'intercanvi, ens va fer una visita guiada dels llocs més interessants de la ciutat: l'església gòtica -amb un interessantísim cor-, el vell molí d'aigua, la plaça del mercat, etc. Per la tarda, acompanyats pels alumnes belgues i amb la incorporació del professor Jan Eeckhout, ens vam desplaçar cap a Haacht, on vam visitar les instal·lacions de la fàbrica de la cervesa homònima. La visita va acabar amb una degustació del seu producte tot i que havia començat a nevar i la temperatura no acompanyava.

L'endemà, dimarts 12, sota una forta nevada que va arribar a acumular 15 centímetres de neu i forts vents gèlids, ens vam desplaçar cap a Leuven (Lovaina), la capital de la província, on vam dedicar el dia a activitats esportives. Pel matí vam anar a patinar sobre gel i vam dedicar la tarda a activitats de caire muntanyenc en espais tancats: escalada en un rocòdrom i espeleologia a l'speleobox, on alguns dels nostres alumnes van patir de debó per trobar la sortida.

Després d'un matí lliure a Aarschot, el dimecres 13 vam tornar a Lovaina on les activitas van començar més tard ja que es prolongaven fins a la nit. A la tarda, vam visitar el centre històric d'aquesta ciutat guiats pels alumnes belgues. Cal destacar la biblioteca de la seva famosa universitat, el fantàstic ajuntament -peça clau del gòtic flamíger-, l'església gòtica de San Pere i el beguinage (begijnhof, en flamenc), una mena de ciutat dintre de la ciutat on en el passat vivien dones solteres que feien feines socials -un lloc molt evocador i típic en moltes ciutats de Flandes-. Al vespre ens van portar a un concert de rock a càrrec de l'artista local Mauris. No vam tornar a casa fins vora la mitja nit.

El dijous 14 ens vam desplaçar cap a la coneguda ciutat de Bruges, una de les joies de Flandes. Després d'un recorregut guiat amb activitats pel centre històric de la ciutat (begijnhof, església gòtica de nostra senyora, plaça del mercat, etc.) i els seus canals sota una nova forta nevada, ens vam reunir tots per fer la visita del Museu de les patates fregides, menjar preferit dels belgues. Acte seguit vam anar cap al Museu de la xocolata, un altre dels productes belgues més coneguts mundialment. Finalment vam gaudir d'un parell d'hores de temps lliure per la ciutat que cadascú va utilitzar com més li va plaure.

El divendres 15, tot i les rigoroses temperatures sota zero, vam fer una llarga caminada de 14 quilòmetres des d'Aarschot fins al castell de Horst. Va ser una bona activitat per gaudir de la tranquilitat i bellesa del suau paisatge amb turons ondulants que trenquen la monotonia de les planures pròpies de Flandes. La tornada va ser en autobús. En arribar a Aarschot, ja estàvem preparats per passar la nostra darrera nit a Flandes i acomiadar-nos al dia següent.

El dissabte 16 ens vam trobar a l'escola a la una de la tarda per fer el dinar d'acomiadament tots junts: famílies, professors i alumnes. Hi va haver els parlaments propis d'aquests esdeveniments i molt de menjar aportat pels nostres amfitrions. Cap a les tres vam tenir una estona de temps lliure per fer una darrera volta per Aarschot i fer les darreres compres i a les cinc va tenir lloc l'emotiu acomiadament dels nostres amics i “famílies” durant una setmana en què vam gaudir molt. El viatge de tornada ens va dur d'Aarschot a l'aeroport de Charleroi, d'allí a Barcelona i, finalment, cap a les dues i escaig de la matinada arribàvem tots a casa plens de records i coses que contar a les nostres famílies i amics.

Esperem que els propers cursos poguem seguir realitzant aquesta activitat tan interessant.

Si voleu revisar les activitats que vàrem realitzar durant la seva estada amb nosaltres el primer trimestre les trobareu aquí.

Inici

 

Treballs de síntesi i Projecte de recerca

Del dilluns 18 al divendres 22 de març, el nostre centre va dur a terme els treballs de síntesi i el projecte de recerca a l'ESO, una part important del currículum d'aquesta etapa.

Aquest curs vam organitzar aquestes tasques de la següent manera. Els alumnes de primer van fer el treball sobre la seva comarca, la Ribagorça. La idea era que aprenguessin el màxim possible sobre la seva realitat geogràfica, social, econòmica i històrica. Els alumnes de segon tenien com a tema de treball el Camí de l'aigua. Per als alumnes de tercer el tema era el medi ambient, matèria transversal a l'ESO. L'objectiu en aquest cas era que es fixessin en aspectes relacionats amb l'ecologia i fomentar el respecte per la natura.

Pel que fa als alumnes de quart aquest any teníem novetats en la tasca que havien de fer. El tema del projecte era Viatjant pel món i es tractava d'elaborar un trencaclosques sobre el mapa d'un país del món que prèviament havia estat adjudicat a cada grup. Sota cada peça els alumnes anotaven la informació -de caire polític, social, lingüístic, orogràfic, etc.- que se'ls demanava respecte al país.

Tant els treballs de síntesi com els profectes de recerca es van fer en grup i, al final de la setmana, els alumnes van lliurar les tasques encomanades -un treball en forma de revista o diari i una maqueta puzzle en al cas del projecte de recerca- i demostrar el que havien après davant d'un tribunal format pel professorat del curs.

Inici

 

Premis Anton Navarro

Com recordareu, dues alumnes del nostre centre, l'Íngrit Feixa i la Xènia Ferro, varen ser premiades en el 22è Concurs Literari Intercomarcal Anton Navarro 2012. El lliurament dels premis va tenir lloc el passat diumenge 2 de desembre a l'Espai Cultural La Lira de Tremp. Disposeu aquí de la narració de l'Íngrit Feixa Molina, alumna de segon d'ESO i guanyadora del primer premi en la seva categoria amb El noi de la guitarra. Des d'aquí volem felicitar tots els participants i, especialment, les nostres guanyadores.

Inici

Xerrada informativa sobre la Universitat Politècnica de Barcelona

El divendres 12 d'abril tindrem una xerrada a batxillerat sobre la Universitat Politècnica de Barcelona a càrrec de Lluís Torres, catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona i vicerector de política internacional de la UPC de l'any 2006 al 2010. Es tracta d'una activitat relacionada amb l'orientació dels alumnes del nostre centre per triar estudis quan acabin el cicle de batxillerat.

Inici

Jornades Invesjove al nostre centre

El dijous 4 d'abril el nostre centre va ser la seu d'aquestes jornades organitzades pels serveis educatius del departament d'ensenyament. Es tracta d'una trobada d'alumnes de segon de batxillerat dels centres de l'Alt Pirineu en què es fa la presentació d'alguns dels treballs de recerca que han fet durant el batxillerat. Hi van participar alumnes dels instituts de La Pobla de Segur, Tremp, Sort, Vielha i, és clar, del Pont de Suert.

La jornada va comptar amb la presència del director general dels serveis territorials d'ensenyament de Lleida, el senyor Miquel Àngel Cullerés Balagueró, entre altres personalitats.

Podeu veure la programació de les activitats desenvolupades aquí.

Activitat d'emprenedoria a primer de batxillerat

El dimarts 9 d'abril, els alumnes de primer de batxillerat van participar en una activitat relacionada amb l'emprenedoria, és a dir, la creació d'una empresa pròpia. La idea que promociona el departament d'ensenyament és que cal fomentar en els alumnes la possibilitat de la creació d'empreses o negocis propis en el futur, especialment donada la situació actual de la nostra economia. Aquest tipus d'activitats ja fa molts anys que són freqüents en altres països com ara al nord d'Europa o a nordamèrica.

Aquesta activitat està coordinada pel departament de joventut i va córrer a càrrec de la Fundació privada per a la promoció de l'autoocupació de Catalunya, i la va dur a terme la Marta Aguilar i Moles. L'activitat va ser molt lúdica i pràctica, ja que es tractava d'un joc de rol en què els alumnes havien d'intentar crear una empresa i veure la seva evolució.

Inici

Concurs de Cartells de Sant Jordi

El Departament d'expressió organitza un concurs per escollir un cartell per tal de celebrar la diada de Sant Jordi al centre. Aquest concurs està obert a tot l'alumnat i professorat del centre que vulgui participar-hi.

Les bases del concurs s ón les següents. Cal fer un dibuix que tingui com a temàtica Sant Jordi i ha d'incloure el text Sant Jordi 2013. La tècnica és lliure i es pot fer amb qualsevol material, textura i/o format. Hi ha fins al 22 d'abril per lliurar-lo a consergeria dins d'un sobre. Hi haurà premis per als tres millors cartells. Animeu-vos a participar-hi!!

Inici

Celebració del dia forestal


Com cada any, el dimarts 16 d'abril, vam celebrar una jornada forestal adreçada als alumnes de Cicles formatius de grau mitjà de treballs forestals, Grau superior de gestió forestal i ESO. Aprofitant l’aniversari dels incendis que van tenir lloc a la comarca i a comarques veïnes s’han desenvolupat activitats relacionades amb el foc forestal. Representants de la Fundació Pau Costa i de l’Estació Biològica del Pallars, han fet una xerrada tècnica sobre la problemàtica dels incendis i una pràctica de crema controlada en dos maquetes on se simulava un bosc gestionat i un no gestionat. Els alumnes de cicles i de 2n d’ESO han pogut comprovar així el comportament del foc en cada situació i reflexionar sobre com influeix la política forestal en la gestió del foc.

 

Coincidint amb aquestes activitats s’ha montat una exposició de llavors d’espècies autòctones recol·lectades pels alumnes i s’havia convocat la jornada de portes obertes perquè qualsevol interessat en matricular-se als cicles pogués conèixer el centre, ja que s’apropen les dates de pre-inscripció.

Celebració del dia de Sant Jordi

El dia de Sant Jordi el departament d'expressió del nostre centre va organitzar una sèrie d'activitats per commemorar la data. En primer lloc es va votar el cartell guanyador del concurs (vegeu més informació en aquesta mateixa pàgina de notícies). Una altra activitat va consistir en la decoració del centre: es va penjar un gran cap de drac al hall. Finalment els alumnes de 1r de batxillerat van repartir entre tot l’alumnat i professorat del centre unes figuretes de Sant Jordi, la princesa i una rosa fetes amb pinces d'estendre la roba i cartolina.

Altres activitats del dia van consistir en la participació de diversos representants del centre, alumnes i professors, en la lectura de poemes que organitzen el Consell comarcal i l'Ajuntament del Pont al local de la confraria a la tarda.

Inici

 

Concurs bíblic: dues guanyadores del nostre centre

El dia 16 de maig dues alumnes del nostre centre van assistir al lliurament dels premis del concurs bíblic que es va celebrar a l'Acadèmia Mariana de Lleida. La Teresa Del Hierro Dies va guanyar el concurs de dibuix de la 3ª categoria i la Míriam Nerín Lanau el premi individual.

Felicitats a les nostres alumnes de 1r d'ESO de religió.

Activitats de final de curs - Setmana del 17 al 21 de juny

Durant la darrera setmana lectiva del curs durem a terme una sèrie d'activitats amb els alumnes. Aquí en teniu un resum.

Els alumnes de primer d'ESO finalment podran gaudir de l'activitat que es va proposar a principis de curs i que es va haver d'ajornar a causa de la meteorologia. Per tant, el dilluns 17 i dimarts 18 de juny els passaran d'excursió per la zona de Castanesa.

El mateix dilluns 17, els alumnes de 4t d'ESO de Bilogia es desplaçaran fins a la zona d'Erillcastell per tal de fer un estudi geogràfic de la zona amb col·laboració amb el Camp d'aprenentatge de la Vall de Boí.

El dijous 20 i relacionat amb l'activitat d'empreneduria elaborada amb els alumnes de tercer d'ESO hi haurà una xerrada a càrrec d'en Javier Hernández, periodista, escriptor i esportista paralímpic. Us esperem a la confraria a les 11 del matí. Hi esteu tots convidats.

Finalment el divendres 21 farem el lliurament de les qualificacions del tercer trimestre i finals. Abans tindrem dos opcions a triar: excursió a La Mola a peu o en bicicleta i/o Gimkana per grups.

Esperem que tothom s'ho passi molt bé i fins l'any que ve.

2n d'ESO a Portaventura

El 31 de maig del 2013 els alumnes de 2n d'ESO, acompanyats per la Dolors Pifarré i la Gemma Aler, tutores dels cursos, i en Josep Castanera, van anar d'excursió de tutoria a Portaventura.

Inici

 

 

 

 

 

Inici

 

Inici

 

 

Inici

 

 

Inici