A l'escola, treballem els fruits de la tardor  
 
         
 

LA CELEBRACIÓ A L’ ESCOLA

La castanyada, és una festa molt antiga, que habitualment, és celebra la nit de Tots Sants fent una menjada amb els amics o bé amb la família. Aquesta festa consisteix en menjar castanyes torrades acompanyades de panellets. Tant els joves, com les persones més grans, gaudeixen amb molta il·lusió d’aquesta festa. Ben mirat, aquesta festa és molt curiosa perquè, al vespre la gent frueix i gaudeix de la nit i en canvi, a l’endemà, la gent té instants de malenconia perquè troben a faltar, les persones estimades que ja no estan entre nosaltres.

Bé, enguany, els alumnes de cicle superior ens hem proposat contar-vos com seguim la tradició aquí al col·legi Jaume II del Perelló.

 

Les castanyeres

Les activitats poden ser de dos tipus: activitats particulars, és a dir, que és produeixen a l’interior de la classe organitzades pel tutor o tutora, i activitats conjuntes, que és realitzen a l’exterior, al pati.

Començant pels més petitons, els de P3, us explicarem quines foren les activitats de la seva aula: els alumnes estaven més contents que unes pasqües quan la tutora els va dir que farien activitats especials.

Les castanyeres repartint castanyes

En primer lloc, van construir una castanyera i llavors van guarnir-li el vestit amb uns esplèndids gomets de coloraines.

Seguim amb els de P4 amb l’acurada explicació que la professora els hi va fer sobre el conreu de la castanya, tot això fent servir el vocabulari típic de la castanyada. Un cop ja sabut el que la senyoreta havia explicat, de seguida van començar a elaborar una titella que representava una castanyera.

 

Mural de la tardor a P4

Per la seva part, els nens i nenes de P5, van dramatitzar el conte de "La Maria Castanya" amb titelles. A continuació, la professora els va ensenyar una poesia sobre la tardor. També van confeccionar panellets, i un cop fets, van passar per les classes tot i repartint-los entre els professors.

Deixem a part els de parvulari, i comencem pels alumnes de primer. Quan els alumnes van saber que aquell dia era especial, tots feien cara de bon any. Tots amb molta quimera es van posar a fer panellets de xocolata.

 

Concurs "La castanya eixerida"

Tot seguit, entre tots els nens i nenes, van fabricar una castanya amb cartolina. Un cop ja acabada, van inventar dites. Finalment, tots més trempats que un gínjol, van fer unes paperines.

En canvi, els alumnes de 2n van començar el matí fabricant mots i molts panellets. Un cop acabats, el tutor els va explicar d’on prové la tradició de la Castanyada.

 

Detall dels treballs

Continuant amb els nens i nenes de 3r, la mestra, durant una estona, els va explicar d’on provenia aquesta festa. Un cop sabut això, van confeccionar una petita endevinalla. Tot seguit van fer una auca per cada alumne i per finalitzat van fer dibuixos relacionats amb la festa.

I ja començant amb els de cicle superior, us explicarem què van fer aquell dia tan especial. Per començar, vam participar en "la castanya eixerida" amb molta il·lusió. El material que s’ha d’usar obligatòriament per a confeccionar aquests treballs són les castanyes.

 

Detall dels treballs

Els treballs eren molt atractius i molt variats. Un cop acabats els treballs, amb molta joia, van fer mots i molts panellets.

Ara ja ens toca el torn a nosaltres, els més grans del col·legi!!. Vam arribar al col·legi més contents que unes pasqües, perquè el dia anterior el tutor, ens havia dit les activitats que faríem aquest dia.

 

Els alumnes guanyadors del concurs

És clar, quan vam arribar a l’escola, de seguida ens vam posar a cridar esbojarrats. Al cap d’una estona, els alumnes de la classe vam tallar les castanyes i les vam posar en safates. Llavors vam fer unes enormes paperines per a repartir-les, un cop torradetes, entre els altres cursos.

Per la tarda, algunes noies, ens vam disfressar de castanyeres. A les 4 vam baixar al pati tots els nivells escolars.

 

Entrega de diplomes als guanyadors

Cada castanyera tenia un acompanyant que era un noi de la mateixa classe; mentre ell aguantava la paperina, la noia disfressada de castanyera les repartia alumne per alumne.

Després de menjar-nos les castanyes, tots plegats vam ballar una dansa relacionada amb la Castanyada.

 

Ens mengem les castanyes al pati

Quan ja faltava poc per a les 5h, els tutors de cinquè i sisè van lliurar els premis del concurs "La Castanya Eixerida" als guanyadors. Com aquests no s’ho esperaven, van caure de cul d’alegria.

I així és com celebrem any rera any la festa de la Castanyada al nostre col·legi. És clar, no és cada any igual!!!

Si ens voleu veure dançar cliqueu a sobre

 

Romina Llambrich Barberà – Irina Sentís Brull – Pili Martinez gutiérrez

2n de cicle superior.

      tornar