E L B U L L

 

Hem escollit aquest tema perquè ens sembla molt interessant explicar el plat típic que tenim aquí: un plat que menjaven els nostres avantpassats: EL BULL.

On es menja més aquest plat és al Barri Marítim.

DIADA DEL BULL

El Regidor de Turisme, Lluís Roig, al Diari de la Torre va manifestar:

"Cal instituir una jornada gastronòmica per promoure un plat típic com es el bull de la Torre. Com a President del Patronat de Turisme, seguint la seva línia de sensibilitat per la promoció de tot allò que representa Torredembarra, vol instaurar de forma tradicional una diada gastronòmica dedicada a la degustació popular del guisat típic del Barri Marítim que com a principal ingredient és el "bull de tonyina" (estómac sec d'aquest animal).

Per encetar el que Roig anomena Diada del Bull1999, el Patronat de Turisme en col·laboració amb el Grup de Dones, han preparat per el proper dia 11 d’abril a les 24 hores, una degustació popular del característic plat d’arrels marineres. Les dues entitats han encomanat a 14 mestresses de casa de Baix a Mar, autèntiques "mestres culinàries del bull", l’ elaboració per a l’ esmentat dia onze de les 300 racions del singular àpat.

A part dels consegüents polítics invitats a la festa gastronòmica, ha confirmat la seva assistència a l’ acte el popular gourmet Joan Cullell, més conegut pel seu nom artístic de Pere Tapies. El dinar-tast es realitzarà a la carpa instal·lada en el lloc habitual de Can Bofill.

Per aquesta primera edició de la singular degustació popular s’ha previst servir el plat de bull de tonyina amb els seus corresponents complements i unes postres.

Per l’ assistència a la carpa-menjador, el Patronat ha posat a la banda a disposició de tot el públic que així ho desitgi uns tiquets al preu de 1.500 ptes per persona. La sala estarà configurada per 30 taules amb 10 comensals per cada una.

El bull és un menjar amb sabor i característiques molt peculiars, nascut a la cuina marinera. Actualment, a Vilanova i la Geltrú, es pot assaborir en alguns restaurants i, a Torredembarra, a les cuines particulars de Baix a Mar. El regidor Roig vol que els restauradors de la Torre l’incloguin en les seves cartes de menús, vehicle apropiat per la promoció del guisat.

El Patronat de Turisme agraeix la bona disposició de les cuineres i el Grup de Dones per les facilitats donades per iniciar i oferir aquesta mostra culinària, esperant que es vagi succeint la seva celebració en els propers anys.

Diari de la Torre

 

 

ENTREVISTA: Maria Teresa Llorach Fabregat.

La senyora Maria Teresa Llorach participà a la diada del Bull com una de les cuineres. És també l'àvia d'un dels companys que han fet el treball.

Què és el bull? Es l’ estómac de la tonyina salada i seca.

Quina és la RECEPTA? (Per 8 persones) 1 Kg. de bull, 3.5 kg. de patates, 200 gr. de fesols cuits, oli d’oliva i sal. Per fer l’all i pebre, que és la salsa del bull, s’hi posa la polpa de 3 pebrots de romesco, 3 cabeces i mitja d’alls, la meitat escalivats, 100 gr. d’ametlles torrades i 200 gr. de molla de pa xopa de vi negre.

Quants minuts ha d’estar al foc? S’ha d’escaldar durant 5 minuts, després s'escorre i es rasca amb un raspall dur, es renta ben net i es bull amb una aigua novs fins que està tou. Després es fa a bocinets petits. A part es fa la salsa amb tots el ingredients tot ben triturat, ha de quedar la salsa ben consistent.

Quan l’oli està ben calent s'hi tira l’all i pebre afegint-hi aigua calenta i deixant que arrenqui a bullir a la cassola. Es sala quan falten 5 minuts perquè les patates siguin cuites i s'hi afegeixen els fesols.

Ha estat amb algun concurs de bull? Quan van fer la diada del bull hi vaig participar per primera vegada.

Com va anar? Va tenir un gran èxit.

Hi ha alguna tradició del bull que coneguis? Al Barri Marítim d’ aquí Torredembarra, és una tradició de fa molts anys i també a Vilanova, els pescadors també tenien aquesta tradició.

Hi ha diferents formes de bull? Quines són? Que jo sàpiga no, encara que hi ha parts més primes i més dobles, però tot és estómac de tonyina.

T’ agrada el bull? Si, està bastant bé, principalment les patates i el suc.

Quants anys fa que saps fer el bull? Des de que era petita, a casa meva ja en feien.

Quin dia va ser la festa del bull? L’ 11 d’ abril de 1999.

Va participar molta gent a la festa del bull? Unes 300 persones.

Valia diners? Si, costava 1500 tes. per persona, tot el que es donava en aquest dinar.

Qui el va fer millor ell bull? Per part de tothom va ser excel·lent.

Com va ser l’organització de la festa del bull? Concurs no, participació, el més segur l’any que bé hi haurà més participants ja que hi va haver moltes sol·licituds per poder estar a la festa, però no hi havien més places. L’any que bé es farà per molta més gent.

Per a quantes persones vas cuinar el bull? Cada cuinera el preparava per a 24 persones.

 

 

 

GRAN ÈXIT DE LA PRIMERA DIADA DEL BULL

La més tradicional i pròpia gastronomia de Baix a Mar va ser la gran protagonista de la 1ª Diada del Bull Organitzada pel Patronat Municipal de Turisme de Torredembarra amb la col·laboració del Grup de Dones molt especialment de les 13 cuineres i 1 cuiner que van fer les delícies de la gran majoria dels 300 comensals que no es van voler perdre aquest veritable esdeveniment culinari, entre ells el conegut gastrònom i periodista Pere Tàpies, qui va lloar la cuina del bull de Torredembarra. La festa va tenir lloc el passat 11 Abril a l'envelat dels jardins de Cant Bofill . El president del Patronat Municipal de Turisme, Lluís Roig, va comentar que amb l'organització d'aquesta diada es pretenia potenciar un plat mariner Tradicional a Baix a Mar ,sobretot entre les famílies de pescadors, revaloritzar-lo i animar els Restauradors de la vila perquè l'ofereixin a la seva carta per encàrrec. Aquest plat es basa en el bull , que és l' estómac de la tonyina, salat i sec i que, com ens va recordar en Josep Gual en el seu escrit per el programa de la diada "….en altres èpoques, havia anat a preu de d'or. Ara es paga al preu del millor filet de vedella…" aquesta Iª Diada del Bull va ser un èxit d'organització i de participació gràcies a en bona part a la inestimable col·laboració de les següents cuineres i cuiner: M.Teresa Pons, Maria Pujol, Iris Figuerola, Victoria Bairaguet, Argentina Pijuan, M.Teresa Valls, M.Carmen Gutierrez, Isidora Montalban, Mercè Camps, Remei Hurtado, Lut Borràs, M. Angela Rovira, Maria Teresa Llorach, M.Teresa Guimerà i Baldomero Morros,que van rebre el reconeixement de l'organització i de tots els comensals.

Després de l'èxit de la 1ª Diada del Bull, el Patronat Municipal de Turisme té previst continuar aquesta iniciativa i obrir-la a la participació de més persones.

Diari de Tarragona

 

OPINIONS: MENJAR DE RICS ?

El senyor Josep Miracle comerciant de la vila opina al Diari de Torredembarra:

"En referència a les informacions aparegudes els últims dies, referent al fet que "el bull es menjar de rics", voldria expressar la meva disconformitat.

Es diu que el bull és un menjar de rics quan, comptant els ingredients que el componen em surt el resultat que una cassola de bull per a vuit persones costa el dia de avui 4.500 pts. Aprofito l'ocasió per felicitar l'encert que han tingut de muntar la primera diada de Bull (espero que no sigui l'última), per aquestes tretze mestresses de casa i cuiner que ens van fer gaudir d'aquest plat preferit per a molts torrencs.

(Treball realitzat pels alumnes de sisè de Primària: Andrea Aguilar, Arantxa Aguilar, Marc Ballester, Ainhoa Marca, Josep Saumell, Iseu Valls i Pau Vidal)

Tornar a la pàgina anterior