E L S E G U I C I

Cap a final de la dècada dels anys 70,el programa oficial de la festa major es comença a engrandir.

L`any 1979 es començar a incloure actes com ara trilleig de campanes al migdia , el prego i la traca que anuncien les festes . L`any 1980 va organitzar –se una ofrena de flors al quadre de Santa Rosalia.

Aquesta ofrena la realitzen membres dels diferents elements del seguici.

 

BALL DE NANS

El 1992 alguns membres del ball de diables, s`encarregaren de la creació de una coreografia i d`un vestuari propi del ball de nans. Així, encara que durant pocs anys, cada portador anava vestit segons el que representava el cap gros.

Per la festa de sant Joan de 1995 , el ball de nans va estrenar el nou vestuari que llueix actualment.

 

L'ÀLIGA

En la festa major de 1993 nasqué l`aliga, gràcies a la iniciativa d`un petit grup de torrencs i torrenques i a la col·laboració de la Regidoria de festes. Aquesta figura segueix la línia tradicional però la corona reial se subtituí per la del baró.

 

ELS CAVALLETS

Animats per la bona acceptació de l`aliga ,l`any següent, el 1994, un altre grup de joves engega la creació d`un nou ball: el ball dels cavallets. En aquell moment els diferents grups del seguici : el ball de nans, el ball de l`aguila i el ball de cavallets no formaven part de cap entitat i es va creure convenien unir-les en una sola entitat, així va néixer l`agrupació de balls populars de Torredembarra.

El 1995, es va crear la Mulassa que aquest hivern va assistir a les festes de Santa Eulàlia a Barcelona.

Anteriorment s`han fet trobades a Sant Feliu de Valls, Montblanc, i a Vilanova i la Geltrú.

 

BALL DE BASTONS INFANTIL

L`any 1996 es van recuperar el ball de bastons. Per la festa major de Torredembarra es van encarregar de la distribució de la samarreta i van estrenar una nova dansa que ja han incorporat al seu repertori propi de balls. L` any 1997 es va crear el grup infantil que està format per una vintena de nois i noies d`entre onze i catorze anys que fa que ballin tan be com els grans.

 

GEGANTS

El 1953 aproximadament es van crear els gegants de Torredembarra i els van batejar amb el nom de Joan i Rosalia , els quals van ser fabricats a El ingenio (Barcelona). la roba la van teixir unes senyores de Torredembarra molt conegudes.

Degut el mal estat en que es trobaven els primers gegants, l`any passat es va fer una còpia a la fabrica de Joan Grau.

 

BALL DE DIABLES

El ball de diables de Torredembarra es una manifestació de la nostra cultura popular i tradicional que, històricament només era present a l`area formada per algunes comarques de la Catalunya Nova. Els seus components, caminen, corren o salten sota el foc de les carretilles, uns artificis, pirotècnics, coets sense canya, que es col·loquen en una mena de clau o punxa metalica situada a l`extrem d`una massa de fusta i un cop encesos giren sobre si mateixos fen un paraigua de foc característic del ball dels diables. El ball de diables de Torredembarra ha participat en celebracions, commemoracions o actes específics organitzats per Carrutxa, de Reus, els diables de Banyeres del Penedès, els diables de les Borges del Camp, els diables de Sant Pere de Ribes i els diables de Vallmoll , cedint material per exposicions o participant amb alguns dels seus membres conjuntes. la colla ha col·laborat en la recollida de material i diners en solidaritat amb Bòsnia i des del Nadal de 1995,organitza recollides de joguines amb motiu benèfic

 

VIRGÍLIA 

A alguns dels membres del ball de diables els rondava pel cap la idea incorporar un drac al seguici de Torredembarra. Van creure que podrien tirar el projecte endavant conjuntament i van començar-ne a parlar seriosament a l'octubre, quan van estar mes lliures dels seus compromisos. L`element esta construït de fibra de vidre, material en principi més resistent i lleuger que el cartró pedra. Amb la fibra de vidre s'evitaven problemes d.humitat . La construcció de la Virgilia s'ha encarregat a Pedro Rodríguez, de Saragossa.

 

  

 

Si el seguici millora, si es fa més espectacular, més gent sortirà al carrer per veure'l passar més plena estarà la plaça de la vila durant les passades del seguici i el sentiment de saber-se part de la festa augmentarà. Veniu! ho passareu molt bé.

(Mercedes Escolante, Soraya Garcia, Llorenç del Campo, Mireia Arnó i Quim Moreno, sisè de Primària)

 

Tornar a la pàgina anterior