Descripció geogràfica i localització


La central elèctrica nuclear (Vandellòs 1) està situada al terme de Vandellòs (Baix Camp), vora el mar mediterrani, a Cala Gestell, entre l'Hospitalet de l'infant i l'Atmella de Mar (Baix Ebre). Vandellòs 1 fou la primera central nuclear instal·lada al Principat de Catalunya i la tercera de l'estat espanyol. Propietat d'HIFRENSA, fou aprovada el 1968 i entrà en funcionament pel juny de 1972. El reactor era del tipus GCR i els residus i subproductes del combustible irradiat eren enviats a França, on eren reprocessats o confinats. El 1976 s'autoritzà una ampliació amb dos nous reactors. El 1989 es va produir un incident. Aquest incident va ser tractat a l'escala internacional de successos nuclears de nivell 3 (Annex). El 1990, el govern espanyol dirigit pel PSOE i governat per Felipe González com a president, i Alfonso Guerra com a vice-president, va decidir el tancament de Vandellòs 1, bé que s'establí un termini de 30 anys per al desmantellament definitiu de la central.

mapa1: 198KB En el Mapa 1 es pot apreciar la situació energètica de Catalunya on es mostren les centrals energètiques del Principat, ja siguin centrals hidroelèctriques, centrals nuclears, refineries o centrals tèrmiques. En el mateix mapa també es pot visualitzar la xarxa de transport de les diferents matèries primeres i d'energia elèctrica.


mapa2: 230KB En el Mapa 2, una mica més extens, es pot apreciar la situació espanyola respecte les mateixes característiques de l'anterior: centrals hidroelèctriques, centrals nuclears, refineries i centrals tèrmiques.




Vies de comunicació

Podem dir que Catalunya és una comunitat autònoma amb una xarxa de comunicacions mitjana. Diem mitjana perquè aquesta es concentra bàsicament en el litoral català (A7) i el sud-oest del territori (Eix de l'Ebre). Molt important i que caldria esmentar és l'Eix Transversal que travessa Catalunya pel nord. Entre aquestes tres vies de comunicació hi ha una franja boscosa situada al centre del país, que no permet establir unes bones xarxes de comunicació.

mapa3: 280KB Concentrant-nos a la zona del Baix Camp, concretament a cala Gestell, entre l'Hospitalet de l'infant i l'Atmella de mar, està la Central Nuclear de Vandellòs 1. En el Mapa 3 d'aquest apartat es pot observar la situació de la xarxa de comunicació. Per aquesta zona transcorre l'autopista del Mediterrani, que com s'observa travessa tota Catalunya per la zona costera. Aquest és un bon accés per a la Central Nuclear i el transport de materials combustibles i d'infrastructures d'aquesta. Juntament amb l'A7 està la carretera N-340 que fa pràcticament el mateix trajecte per la costa, i que també és de moltíssima importància. Ben a prop està el port comercial de Tarragona que és de gran utilitat a l'hora de fer transports de peces a la central. També influeixen, però amb menys importància, el port de Sant Carles de la Ràpita i el de Cambrils.

Un altre mitjà de transport de gran importància és el ferrocarril, pel fet que Vandellòs 1 té una petita via de ferrocarril, que fa possible el transport de materials fins al cor de la instal·lació. Al mitjà de transport que encara no s'ha fet referència és a l'aviació. Aquest és de gran utilitat per la gran proximitat que té amb la central (Aeroport de Barcelona, València, i altres de menys importància com el de Reus -base militar- i el de Girona).

En els mapes que hi ha tot seguit es mostra la situació de Catalunya dintre del conjunt d'Espanya fent referència, també, a la situació energètica en global:


carreteres i línies marítimes (360KB) autopistes i autovies (100KB)
línies aèries (95KB) ferrocarril (175KB)




Dades tècniques energètiques


La central nuclear de Vandellòs 1, propietat de la companyia Hispano-Francesa S.A. (HIFRENSA) es va posar en funcionament el 1972, i la seva parada definitiva va tenir lloc el mes d'octubre de 1989, després de 17 anys de servei amb una producció energètica de 55.647 GWh. Es troba situada a la costa mediterrània, concretament a Tarragona, en el terme municipal Vandellòs-Hospitalet de l'Infant, a uns 40 km de la capital de província. La potència elèctrica instal·lada era de 497 MW. La producció va ser de 55.647 GWh, la qual cosa va significar un factor de càrrega del 72,3%. El reactor va tenir un factor de disponibilitat del 92,2% a llarg de tota la seva operació.

Aquesta central nuclear és la única central espanyola que pertany a la família de les que utilitzen urani natural com a combustible, grafit com a moderador, i CO2 com a fluid refrigerant. En la pràctica respon a un model europeu, el de les centrals nuclears d'urani natural-grafit-gas desenvolupat pel Regne Unit y França, i el seu disseny està basat en un projecte elaborat conjuntament per Electricité de France (EDF) i el Commissairat à l'Enérgie Atomique (CEA). La central nuclear de Vandellòs 1 és un duplicat de la central francesa de Saint Laurent des Eaux.