ZER BAIX PRIORAT

BELLMUNT

Té 350 habitants, 261 m d'altitud i 8'93 Km2 de superfície.

Es troba situat al cim d'un turó, vora la vall del riu Siurana on aquest riu s'engrosseix amb les aigües del Montsant.

És un dels pobles que en el decurs dels darrers cent anys, ha tingut un creixement demogràfic i una posterior davallada més espectacular del Priorat, a causa dels alts i baixos de les grans instal·lacions mineres.

El plom de Bellmunt era explotat i aprofitat fins i tot pels pobladors íbers. El mineral era extret, amb medis rudimentaris, obrint galeries i pous esglaonats, algun d'ells arribà a profunditats properes a 100 metres. Aquesta explotació primer fóu amb capital estranger i sota la direcció belga de Juli Lahoousse. Més endavant fóu a través de l'empresa catalana Folch i Albiñana, posteriorment ampliada prenent el nom de " Minas del Priorato, SA ". Era l'economia del poble i el jornal de més d'uns pagesos arruïnats dels pobles veïns.

A primers del segle, als anys quaranta i cinquanta, va produir-se un volum important d'immigració. A Bellmunt el fet que la majoria dels immigrants visquessin als nous grups de cases construïdes prop de les mines, agravava la situació amb el perill de sorgir al poble dues comunitats distintes.

La personalitat del grup autòcton, la comprensió i la bona voluntat de tothom, portarien a una integració total del nucli foraster, i quan al 1970 la gran empresa tancava, molts dels vells miners immigrants marxarien de Bellmunt amb el sentiment de deixar el seu poble.

Avui les mines no funcionen però es poden visitar així com el seu museu. Només cal trucar al seu ajuntament i sol·licitar una visita guiada.

A Bellmunt la seva història ens diu que formava part de l'anomenat Priorat històric. Al llibre de Josep M. Espinàs : " Viatge al Priorat " trobem

" El Priorat és una àrea reduïda a l'antic domini de la Cartoixa d'Escaladei. El Priorat recull sis municipis, la Morera de Montsant, Poboleda, Gratallops, Torroja, La Vilella Baixa i una part del terme de Bellmunt ".

L'afecció a la música i al teatre no hi mancaven . El Senyor Salvador Bartolomé dirigia " L'Artística ", una associació teatral amb actors com Joan Auqué i Joan Crusat al front de la majoria de joves del poble. El mossèn Joan Gebellí instal·là al municipi una emissora de ràdio local.

Una altra dimensió cultural la dóna actualment " El Casal " amb la seva associació de veïns. Actualment està habilitat com a cafè.

També hi ha un hostal : Cal Quel que s'hi pot quedar a menjar i pernoctar.

Trobem una coperativa agrícola fundada l'any 1917 quan la collita bàsicament era de raïm, sense oblidar les olives i avellanes.

A l'hora de visitar Bellmunt, el recorregut serà essencialment

al voltant de les mines : la Renània, la Lagarto, la Eugènia, la Règia, ...

la Casa Modernista de la Mina,

l'església de Santa Llúcia, construïda al segle XII, i

la Casa Gran : situada tocant al riu Siurana.

Les festes majors són :

4 de desembre, festivitat de Santa Bàrbara,

13 de desembre, dia de Santa Llúcia, i

el 28 de desembre " La Badejada ", celebració d'una menjada de germanor amb fesols i bacallà.

 


ÍNDEX