ZER BAIX PRIORAT

El MASROIG

 

El Masroig és un poble de carrers estrets, senzills i acollidors. L'edifici principal és l'església parroquial, que crida l'atenció per les seves grans dimensions, pròpia d'una població de molts més habitants.

En l'indret des d'on es contemplen uns paisatges impressionants, es troba l'ermita de les Pinyeres.

La població és de probable origen islàmic. El territori, però, estigué habitat des de molt antic, ja que al turó del Puig-roig s'han trobat importants restes d'un assentament preibèric. També al coll de les Pinyeres, la millor talaia del curs del riu Siurana, hi hagué probablement fortificacions ibèriques.

El Masroig fou probablement, en principi, un grup de masies. Etimològicament, el nom del poble, podria venir de la unió dels mots Mas i Roig, fent referència al primer mas, encara que també podria derivar de "mà roja", ja que a l'escut hi ha una mà.

L'activitat principal de la població és l'agricultura. Les terres del Masroig, planes i ben conreades, de color rogenc, produeixen vi, oli i ametlles.

La Festa Major d'hivern té lloc per Sant Sebastià i se celebra el dissabte proper al dia 20 de gener. Són típiques les coques ensucrades de Sant Sebastià i el ball subhastat a la plaça on s'ha recuperat l'antic costum de ballar jotes.

Des de temps immemorials, la Festa de la Mare de Déu de les Pinyeres se celebra el primer dissabte després de Pasqua i aplega habitants de molts pobles de la comarca que passen tot el dia a l'ermita.

Per Sant Bartomeu, 24 d'agost, té lloc la Festa Major d'estiu que, segons el calendari, s'allarga cinc o sis dies.


 


√ćNDEX