ZER BAIX PRIORAT

PORRERA

Municipi del Priorat històric.

El terme municipal té 28,54 km² i s'estén per gairebé tota la vall del riu Cortiella, el qual neix al terme veí d'Alforja i corre transversalment de llevant a ponent pel mig del terme fins a desembocar al riu Siurana.

El sector nord és accidental per les muntanyes de la serra del Molló.

Pràcticament tot el terme està format per llicorella paleozoica coberta de vinya.Des del despoblament del llogaret de la Garrantxa, la vila és l'únic nucli de població.

Porrera ha fet i refet els seus edificis, conservant sempre el seu aspecte senyorial i orgullós. Les cases, espaioses i sumptuoses, els carrers, el riu i les amples portalades, recorden el seu gloriós passat.

No podem oblidar la ruta dels rellotges de sol, datats entre els anys 1840 i 1880. Es poden trobar peces realment interessants, com ara el rellotge vertical declinant, anomenat rellotge de tarda, difícil de trobar arreu de Catalunya.

El 6 de maig té lloc la festa major en honor de Sant Joan Evangelista, amb ballades i danses populars.El segon diumenge de novembre és la Festa Major, dedicada a Sant Francesc d'Assís. Va ser traslladada a aquesta data a causa de la verema. Durant la festa tenen lloc nombrosos actes típics de festa major, com la trencada d'olla, repartiment de coques,...També és tradicional per Sant Blai anar a menjar "el rotllo", tortell fet amb pasta de coca i farcit amb menjar blanc.

 


ÍNDEX