Equisetum arvense

 

 


 

Cua de cavall: Equisetum arvense
Castellà .: Cola de caballo menor

División Pteridophyta

Familia : Equisetàcies

Aquesta espècie presenta un rizoma subterrani d'on surten les tiges aèries (20-60 cm) que presenten una estructura típica de nusos i entrenusos . Dels nusos surten les fulles petites amb un nervi central no ramificat . Les fulles s'agrupen als nusos formant verticils .
Presenta dos tipus de branques aèries ; Les fèrtils que apareixen al final de l'hivern o començament de la primavera i no són ramificades i amb 5 mm de diàmetre . A la part superior d'aquestes branques es formen les fructificacions, on s'agrupen en una mena de pinya (estròbil) les escames esporangíferes .
Per la seva part, les branques vegetatives no porten estròbils i si es ramifiquen .Aquestes branques es desenvolupen quan les branques fèrtils ja han fet la seva feina de dispersar les espores.
Aquesta espècie viu a la vora dels corrents d'aigua, en llocs ombrívols i humits de la serra . Fructifica al final de l'hivern i al començament de la primavera

Usos : En la medicina natural aquesta és una de les plantes més utilitzades. Habitualment es pren en infusió, després de bullir-la uns minuts .Te propietats diürètiques, depuratives i antihemorràgiques . Té un alt contingut en silici, per aquesta raó,té un tacte aspre característic.