Figuera : Ficus carica

Castellà : Higuera

Família : Moràcies

 

Arbre caducifoli de la família de les moràcies que pot assolir fins a 5 m d'alt. Presenta un tronc gruixut amb l'escorça llisa i de color gris. Les seves fulles són grans, 10-20 cm de longitud, i es disposen de forma alterna a les branques. Són aspres al tacte i lluents a l'anvers i més clares i tomentoses al revers amb una nerviació força marcada. Aquesta planta desprèn un làtex blanquinós.


Floració: De primavera a la tardor. És una espècie dioica. Les flors són molt petites i es localitzen dintre d'un receptacle en forma de pera , que més tard es transformarà en el fruit; la figa. La figa és comestible amb la polpa molt dolça, per la qual cosa, és molt apreciada . El color quan és madura varia d'unes varietats a altres. Pot ésser verdós fins a negre. Tradicionalment les figues s'assequen amb la finalitat de conservar-les.


Aquest arbre probablement és originari de del SO d' Àsia . Actualment es troba naturalitzat per tot el sud d' Europa, especialment a la zona de la Mediterrània . És una espècie molt resistent i es cultiva amb finalitats ornamentals i com a fruiter de segona categoria . "Ficus" és el seu nom llatí i el cognom "carica" fa referència a la regió de Caria a l'Àsia occidental, on aquests arbre és molt conreat.

 


 


Ficus carica

 

Fulles de la figuera

Figues


 
Figuera de Valldaura
 
Escorça de la figuera