Lledoner:Celtis australis

Castellà : Almez

Família : Ulmàcies

 

El lledoner pot assolir fins a 20 m d'alt . Presenta una capçada densa i arrodonida i el seu tronc és dret i amb l'escorça llisa . Les fulles presenten asimetria amb la punta allargada i amb el limbe dentat, tomentós i aspre al tacte. Aquest arbre pot assolir una longevitat molt gran, arribant a viure molts anys. Viu a tot tipus de terreny i a la serra de Collserola es troba plantat a prop de les masies.

Floració: A la primavera . Les flors són petites i de color verd i poc vistoses. Fructifica a la tardor . El seu fruit; el lledó, és arrodonit amb la mida d'un pèsol, és de color negre quan és madur. Els lledons són comestibles.


Usos i curiositats : És un arbre de procedència oriental i introduït al nostre país per l'home. La fusta té una gran flexibilitat i per aquesta raó al mon rural es fa servir per fer forques i altres estris de pagès. Segons P.Font Quer, el seu fruit i les fulles tenen propietats astringents. S'ha fet servir per tractar els trastorns de la menstruació.
Es considerava que la fusta del lledoner tenia propietats màgiques i els pastors en feien flautes. Segons la tradició, la música dels instruments fets amb aquests arbre,tenien la propietat d'espantar els llops.

 


 

flor lledoner
Celtis australis

flor lledoner

Fulles

flor lledoner

Escorça

 


 
flor lledoner
 
 
Lledoners de Can Canaletes a Cerdanyola
 

 


heura
llentiscle