flor olivera

Olea europaea

flor olivera

Fulles

Detall de l'escorça

 

Olivera Olea europaea

Castellà: Olivo

Família : Oleàcies

L'olivera és un arbre cultivat. El fruit és una drupa ; l'oliva . Les seves fulles són rígides, enters ,lanceolades i tot l'any verdes . L'anvers de la fulla és d'un verd grisenc mentre que el revers és d'un color esblanqueït.
Aquest arbre pot arribar a viure molts anys . La raça silvestre: Olea europaea varietat sylvestris és l'Ullastre. Aquesta varietat es caracteritza per presentar branques punxoses i fulles i fruits més petits.
El fruit madura de Novembre a Gener.

Floració : Maig -Juny . Les flors són blanques petites i s'agrupen formant ramells.

Usos: De l'oliva s'extreu l'oli . En medicina s'utilitzen les fulles i l'escorça en infusió per rentar tota mena de nafres . L'oli és un laxant natural quan es pren en dejuni . També l'oli s'utilitza per pal·liar els efectes dels còlics nefrítics i hepàtics. Les fulles tenen propietats hipotensores i febrífugues .
Les olives es consideren aperitives i tòniques .

Curiositats : L'olivera es considerat un arbre sagrat per moltes cultures, principalment en la mitologia grega i romana . Segons Plutarc, els morts es recobrien amb branques d'olivera . A Europa l'olivera simbolitzava la pau i la victòria .A la Grècia clàssica els guanyadors dels jocs olímpics rebien
corones d'olivera. Dins de la tradició màgica medieval és suposava que el fum de la combustió dels ossos de l'oliva apropava els homes a les dones. Entre els cristians l'olivera és un arbre molt important, Jesús va resar al mont de les oliveres i són constants les referències a aquests arbre a la Bíblia .

 


 

 

flor olivera.

Anvers i revers fulles