L'ACTIVITAT VOLCÀNICA

L'activitat volcànica és pròpia de sectors rigorosament determinats del globus terrestre i coincideix amb les zones mòbils orogéniques, on s'han desenvolupat profundes fractures. La major part dels volcans actuals actius (gairebé un 60%) es concentra en la costa de l'Oceà Pacífic, en la zona del denominat Anell de Foc del Pacífic. Una altra zona d'elevada activitat volcànica és la franja del Mar Mediterrani i l'Himàlaia, la qual s'estén en sentit latitudinal a través dels Apenins, el Caucas fins les muntanyes de l'Àsia Menor. Una zona menys àmplia de propagació de volcans és la constituïda per la franja meridional atlàntica, que s'estén des d'Islàndia, a través de les Illes Açores; les Illes Canàries, fins les Illes del Cap Verd.

Per últim un petit grup de volcans es situa en la zona oriental africana de fractures. Probablement hi hagi menys de 500 volcans actius en el món, però és arriscat classificar definitivament un volcà com actiu, latent o extint, ja que molts dels que en l'actualitat són latents demà bé poden ser actius. Qualsevol volcà que hagi estat en activitat tan recentment com en el Plistocè, potencialment és un volcà actiu.

CLASSIFICACIÓ

Els volcans es classifiquen d'acord a la seva forma en quatre tipus fonamentals:

· Cons basàltics

· Volcans en escut

· Cons de cendra

· Volcans compostosos o estratovolcans

Aplicant aquesta classificació en forma rigorosa, la majoria dels volcans serien compostos, ja que hi ha pocs les erupcions dels quals siguin sempre d'un sol tipus.

TORNAR A L'ÍNDEX